//Mit üzent Zelenszkij Lengyelországból?
Stier - Ultrahang #moszkvater

Mit üzent Zelenszkij Lengyelországból?

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában Volodimir Zelenszkij lengyelországi látogatásáról, annak üzenetéről, az új világrendben körvonalazódó szövetségi viszonyokról, az orosz-ukrán háború aktualitásairól, Bahmut helyzetéről, és a várható támadási irányokról beszélgettünk.

Az ukrán elnök Lengyelországban, a francia pedig Kínában járt, közben az egykori amerikai államfő megbánta, hogy egykor nyomást gyakorolt az ukránokra a nukleáris biztonság fenntartása érdekében. De nemcsak a diplomáciai színtéren nőtt meg az aktivitás, hanem Bahmut ostroma is lassan a végéhez közeledik. Ezzel párhuzamosan egyre több szó esik a várható ukrán ellentámadásról.

Mit üzent Zelenszkij Varsóból? Miként alakulhat a jövőben a lengyel-ukrán viszony? Beteljesülnek-e a lengyel középhatalmi, birodalmi álmok? Meddig lehet, és érdemes tartani a frontot a bahmuti húsdarálóban? Melyik oldal veszít több embert az ostromban, és hogy áll a helyzet a háború egészét tekintve? Miért utazott Emmanuel Macron Pekingbe? Miért vitte magával Ursula von der Leyent? Átülhet-e von der Leyen a NATO főtitkári székébe? Mi lesz az európai-kínai kapcsolatokkal?  Mit üzen ez a látogatás az új világrend alakulásáról?  Korán temetjük-e a dollárt? Miért bánta meg Clinton a Budapesti Memorandum tető alá hozását? Miért volt racionális ennek aláírása? Mi lesz az amerikai hegemóniával? Mikorra állhat be az új erőegyensúly?

Egyebek mellett ezekről kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #moszkvatér alapító főszerkesztőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.