Kezdőlap » x-demokrata » Mit akar Zelenszkij Putyintól?
Volodimir Zelenszkij #moszkvater

Mit akar Zelenszkij Putyintól?

Csökken az elnök pártjának támogatottsága, miközben erősödik az oroszajkúakat képviselő Ellenzéki Blokk

Volodimir Zelenszkij #moszkvater
Volodimir Zelenszkij
Fotó:EUROPRESS/Stringer / Sputnik

A nacionalista erők határozott fellépést várva az elnököt fenyegették, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács összehívását követelték, a még mindig Petro Porosenko által kinevezett főügyész Jurij Lucenko hazaárulást emlegetett maga Volodimir Zelenszkij pedig úgy próbált jól kijönni a botrányos helyzetből, hogy tárgyalásokra hívta Minszkbe Vlagyimir Putyint. Pedig csak egy vitaműsorról volt szó, amit Beszélnünk kell! címmel a Moszkvával jó kapcsolatokat ápoló Viktor Medvedcsuk érdekeltségébe tartozó NewsOne ukrán tévécsatorna az orosz állami Rosszija 24 tévével tévéhidat létesítve szervezett volna. Végül a fenyegetések hatására a tervet az ukrán fél elvetette, ennek ellenére az ügyészség előkészíti az információs bomlasztás kísérletével vádolt csatorna javainak elkobzását.

Így néz ki ma Ukrajna két héttel az előrehozott parlamenti választások előtt. A kampány egyik fontos kérdése ugyanis továbbra is a viszonyulás Oroszországhoz. S míg a nacionalisták az elnöktől az alapvetően a keleti és déli országrészt, az oroszajkúakat képviselő Ellenzéki Blokkig hazaárulónak tartanak mindenkit, az öt év után éledező „régiós” utódpárt a moszkvai kapcsolatok javításával erősítené pozícióit. Lényegében azt próbálja megvalósítani, amit Zelenszkij ígért – háború befejezését, az orosz kapcsolatok konszolidálását, hadifoglyok kiszabadítását -, ám politikai háttér híján képtelen megvalósítani. Kezdődött azzal, hogy a párt elnökjelöltje Medvedcsuk társaságában még az elnökválasztás kampányában elrepült Moszkvába, ahol a biztonságos és olcsó gázról tárgyalt Dmitrij Medvegyev kormányfővel és Alekszej Millerrel a Gazprom első emberével. Aztán a napokban Medvedcsuk azzal hozta kínos helyzetbe Zelenszkijt, hogy közreműködésével a szakadár alakulat elengedett négy ukrán hadifoglyot.

„Erre jött most a tévéhíd ötlete, amely ismét egybevág az ukrán társadalom többségének akaratával, ám keresztezi a bukott hatalom, de az egyelőre „béna kacsaként” a választásokra váró új elnök útjait is”

A nacionalisták ugyanis az oroszellenességre építették öt éven át a hatalmukat, Zelenszkij pedig éppen a társadalom konszolidációjának, a békének az ígéretével aratott elsöprő győzelmet. Erre a Kijevben oroszbarátnak, Moszkva bábjának tartott Ellenzéki Blokk kezdi el megvalósítani mindazt, amire az ukránok vágynak. Hát, ezt nem akarja engedni most egyik ellenfelük sem!

Az elnök azonnal a tétek emelésével próbált kibújni a csapdából. Volodimir Zelenszkij egy huszárvágással a Facebookon ajánlott közvetlen tárgyalást orosz kollégájának.  „Szeretnék Vlagyimir Putyinhoz, Oroszország elnökéhez fordulni. Beszelnünk kell. Igen. Rajta! Vitassuk meg, kié a Krím, és ki nincs ott a Donyec-medencében” – írta a bejegyzésében. Persze, hogy a nacionalisták se orroljanak meg, olyan feltételeket ajánlott a megbeszélésekhez, amelybe Moszkva aligha megy bele. A minszki helyszínnel nincs is baj, ám az úgynevezett normandiai formátum résztvevői  mellé – Németország, Franciaország, Oroszország, Ukrajna – az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát is beajánlotta. Közben egy szót sem ejtett arról, hogy teljesítené a jelenleg érvényes minszki megállapodás pontjait.

„A találkozó felvetésével Zelenszklij ugyan a békefolyamatot egy lépéssel nem vitte előbbre, a kampányfeladatát azonban teljesítette”

Ugyanezt tette a többi erő is. Petro Porosenko volt elnök új pártja, az Európai Szolidaritás közleményében a televíziós projektet az orosz propaganda legalizálásának minősítette az ukrán médiában, ami a párt szerint valós veszélyt jelent Ukrajna érdekeire, szuverenitására és területi épségre nézve. A Szvjatoszlav Vakarcsuk vezette Hang (Holosz) nevű párt szerint a tévéhíd a Kreml provokációja, amellyel a Moszkva-barát erők oldalán avatkozik be a választásokba. Volodimir Hrojszman miniszterelnök szavai szerint a Moszkva-barát ukrán politikai erők „revánsa már nemcsak az ajtót kaparja, hanem bemegy az ukránok lakásába Putyin komájának tévécsatornáján keresztül”.

„A pártok idegessége érthető, hiszen a Jaremenko Intézet és a Szocialnij monitoring friss közös felmérése alapján a volt „régiós” politikusokból álló Ellenzéki Platform – Életért nevű párt egy hónap alatt mintegy öt százalékot erősödve, 13,7 százalékkal feljött a második helyre. Az első helyen a közben majd’ tíz százalékot gyengülő, jelenleg a biztos választók körében 41,6 százalékra mért Nép Szolgája (Szluha Narodu), azaz Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök pártja áll”

A harmadik helyen áll Petro Porosenko volt elnök újjáalakult pártja, az Európai Szolidaritás 8,5 százalékos támogatottsággal. Negyedik a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza (Batykivscsina) párt 7,7, és átlépné még az ötszázalékos küszöböt Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes, az Okean Elzy együttes frontemberének Hang (Holosz) elnevezésű pártja 7,5 százalékkal.

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.