//Mit akar Zelenszkij Putyintól?
Volodimir Zelenszkij #moszkvater

Mit akar Zelenszkij Putyintól?

MEGOSZTÁS

Csökken az elnök pártjának támogatottsága, miközben erősödik az oroszajkúakat képviselő Ellenzéki Blokk

Volodimir Zelenszkij #moszkvater
Volodimir Zelenszkij
Fotó:EUROPRESS/Stringer / Sputnik

A nacionalista erők határozott fellépést várva az elnököt fenyegették, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács összehívását követelték, a még mindig Petro Porosenko által kinevezett főügyész Jurij Lucenko hazaárulást emlegetett maga Volodimir Zelenszkij pedig úgy próbált jól kijönni a botrányos helyzetből, hogy tárgyalásokra hívta Minszkbe Vlagyimir Putyint. Pedig csak egy vitaműsorról volt szó, amit Beszélnünk kell! címmel a Moszkvával jó kapcsolatokat ápoló Viktor Medvedcsuk érdekeltségébe tartozó NewsOne ukrán tévécsatorna az orosz állami Rosszija 24 tévével tévéhidat létesítve szervezett volna. Végül a fenyegetések hatására a tervet az ukrán fél elvetette, ennek ellenére az ügyészség előkészíti az információs bomlasztás kísérletével vádolt csatorna javainak elkobzását.

Így néz ki ma Ukrajna két héttel az előrehozott parlamenti választások előtt. A kampány egyik fontos kérdése ugyanis továbbra is a viszonyulás Oroszországhoz. S míg a nacionalisták az elnöktől az alapvetően a keleti és déli országrészt, az oroszajkúakat képviselő Ellenzéki Blokkig hazaárulónak tartanak mindenkit, az öt év után éledező „régiós” utódpárt a moszkvai kapcsolatok javításával erősítené pozícióit. Lényegében azt próbálja megvalósítani, amit Zelenszkij ígért – háború befejezését, az orosz kapcsolatok konszolidálását, hadifoglyok kiszabadítását -, ám politikai háttér híján képtelen megvalósítani. Kezdődött azzal, hogy a párt elnökjelöltje Medvedcsuk társaságában még az elnökválasztás kampányában elrepült Moszkvába, ahol a biztonságos és olcsó gázról tárgyalt Dmitrij Medvegyev kormányfővel és Alekszej Millerrel a Gazprom első emberével. Aztán a napokban Medvedcsuk azzal hozta kínos helyzetbe Zelenszkijt, hogy közreműködésével a szakadár alakulat elengedett négy ukrán hadifoglyot.

„Erre jött most a tévéhíd ötlete, amely ismét egybevág az ukrán társadalom többségének akaratával, ám keresztezi a bukott hatalom, de az egyelőre „béna kacsaként” a választásokra váró új elnök útjait is”

A nacionalisták ugyanis az oroszellenességre építették öt éven át a hatalmukat, Zelenszkij pedig éppen a társadalom konszolidációjának, a békének az ígéretével aratott elsöprő győzelmet. Erre a Kijevben oroszbarátnak, Moszkva bábjának tartott Ellenzéki Blokk kezdi el megvalósítani mindazt, amire az ukránok vágynak. Hát, ezt nem akarja engedni most egyik ellenfelük sem!

Az elnök azonnal a tétek emelésével próbált kibújni a csapdából. Volodimir Zelenszkij egy huszárvágással a Facebookon ajánlott közvetlen tárgyalást orosz kollégájának.  „Szeretnék Vlagyimir Putyinhoz, Oroszország elnökéhez fordulni. Beszelnünk kell. Igen. Rajta! Vitassuk meg, kié a Krím, és ki nincs ott a Donyec-medencében” – írta a bejegyzésében. Persze, hogy a nacionalisták se orroljanak meg, olyan feltételeket ajánlott a megbeszélésekhez, amelybe Moszkva aligha megy bele. A minszki helyszínnel nincs is baj, ám az úgynevezett normandiai formátum résztvevői  mellé – Németország, Franciaország, Oroszország, Ukrajna – az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát is beajánlotta. Közben egy szót sem ejtett arról, hogy teljesítené a jelenleg érvényes minszki megállapodás pontjait.

„A találkozó felvetésével Zelenszklij ugyan a békefolyamatot egy lépéssel nem vitte előbbre, a kampányfeladatát azonban teljesítette”

Ugyanezt tette a többi erő is. Petro Porosenko volt elnök új pártja, az Európai Szolidaritás közleményében a televíziós projektet az orosz propaganda legalizálásának minősítette az ukrán médiában, ami a párt szerint valós veszélyt jelent Ukrajna érdekeire, szuverenitására és területi épségre nézve. A Szvjatoszlav Vakarcsuk vezette Hang (Holosz) nevű párt szerint a tévéhíd a Kreml provokációja, amellyel a Moszkva-barát erők oldalán avatkozik be a választásokba. Volodimir Hrojszman miniszterelnök szavai szerint a Moszkva-barát ukrán politikai erők „revánsa már nemcsak az ajtót kaparja, hanem bemegy az ukránok lakásába Putyin komájának tévécsatornáján keresztül”.

„A pártok idegessége érthető, hiszen a Jaremenko Intézet és a Szocialnij monitoring friss közös felmérése alapján a volt „régiós” politikusokból álló Ellenzéki Platform – Életért nevű párt egy hónap alatt mintegy öt százalékot erősödve, 13,7 százalékkal feljött a második helyre. Az első helyen a közben majd’ tíz százalékot gyengülő, jelenleg a biztos választók körében 41,6 százalékra mért Nép Szolgája (Szluha Narodu), azaz Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök pártja áll”

A harmadik helyen áll Petro Porosenko volt elnök újjáalakult pártja, az Európai Szolidaritás 8,5 százalékos támogatottsággal. Negyedik a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza (Batykivscsina) párt 7,7, és átlépné még az ötszázalékos küszöböt Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes, az Okean Elzy együttes frontemberének Hang (Holosz) elnevezésű pártja 7,5 százalékkal.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.