//Misusztyin, a slágergyáros
Mihail Misusztyin #moszkvater

Misusztyin, a slágergyáros

MEGOSZTÁS

Színes figurák az orosz kormányban. A külügyminiszter raftingol és verseket ír, a kormányfő esztrád dalokat, csasztuskákat és kuplékat komponál.

Mihail Misusztyin #moszkvater
Mihail Misusztyin
Fotó:EUROPRESS/Alexander NEMENOV/AFP

Azt eddig is tudtuk, az orosz politikai elitben sikk jégkorongozni. Főképp akkor, ha az elnök is játszik. Azt is, hogy az orosz kormányban megfordulnak színes figurák. A maga módján ilyen volt például a volt kulturális miniszter Vlagyimir Megyinszkij, és ilyen az utódja Olga Ljubimova is. Igazi reneszánsz személyiség a külügyminiszter, Szergej Lavrov, aki raftingol, szeret focizni, és kedvenc csapata a Szpartak. Az amatőr fociliga egyik alapítója Szeret gitárkísérettel énekelni, imádja a költészetet, és maga is ír verseket. Három költeményét az egyik folyóiratban (Русский репортер) publikálta is. Ő írta a Moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének (MGIMO) himnuszát is.

„Sokáig úgy tűnt, hogy Lavrovot e tekintetben nem lehet felülmúlni, arra pedig aligha gondolt bárki is, hogy a külügyminiszterrel éppen az első pillantásra szürke adóhivatalnoknak kinéző kormányfő, Mihail Misusztyin veszi fel a versenyt”

Az már eddigi életútjából is kirajzolódik, hogy a miniszterelnök nagyon is a 21. században él, és a digitalizációról nem csak beszél, de érti is a lényegét. Ezzel a szemlélettel tette a világ egyik legmodernebb adórendszerévé az oroszt. Az azonban igazi meglepetésként ért sokakat, hogy Misusztyin zeneszerző is. S nem is akármilyen. Az orosz esztrád állócsillagának, Grigorij Lepsznek két jól ismert dalát is ő szerezte. Ő írta a zenéjét a Zola (Зола) és az Igazi asszony (Настоящая женщина) című számoknak is. Utóbbi az énekes 2011-es, míg az első a 2016-os lemezén jelent meg.

„Először ugyan szerényen azt kommunikálták, hogy csak névazonosságról van szó, a Vedomosztyinak Misusztyin két közeli ismerőse is megerősítette azonban, hogy az adóhatóság elnökéből lett kormányfő valóban komponál dalokat”

Tény, hogy a két dal szerzőjének nemcsak a neve, de a születési dátuma is azonos a kormányfőjével. A Vedomosztyinak Alekszandr Vulih, a Zola című dal szövegírója is megerősítette, hogy a zenét a mostani kormányfő szerezte. De ezt a titkot elárulta már a Szberbank elnöke German Gref még 2012-ben, amikor a Kommerszanton keresztül köszöntötte fel az adóhivatal akkor 46 éves elnökét. Gref kitért Misusztyin zenei tehetségére. Mint megjegyezte, kevesen tudják, hogy kiváló zenéket szerez, amelyekből nem egy már igazi sláger lett. A miniszterelnök hivatalos életrajza is kitér arra, hogy Misusztyin játszik zongorán.

„Misusztyin a lap informátorainak az elmondása alapján csasztuskákat, tréfás-gunyoros hangvételű rövid lírai dalokat, lírai életképeket, és szatirikus kuplékat is komponál. Emellett ír epigrammákat, amelyeket felolvas a barátainak is”

Az adóhatóság munkatársainak gyakran szervezett a hivatal koncerteket, amelyekre a legjobb előadókat hívták meg. A hivatal elnökének ötletétől vezérelve a beosztottak karaoke esteket is rendeztek. Misusztyin maga is szeret spontán koncerteket szervezni a barátainak, személyesen ismer több zenészt, showmant, szereti a televíziós műsorvezető Ivan Urgantot és a Comedy Clubot.

De ne is folytassuk, hiszen már ebből is kiderül, hogy Oroszország új miniszterelnöke a hivatalnok külső ellenére igazán színes egyéniség. Ez pedig csak segíthet az ország és a kormány előtt tornyosuló feladatok megoldásában.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.