//Milyen zenét szeret Putyin?
„Orosz vagyok, az orosz zenét szeretem” #moszkvater

Milyen zenét szeret Putyin?

MEGOSZTÁS

Az államfők általában szeretik a zenét. Donald Trump például a rockot, Frank Sinatrát, de néha Eminem kerül a lejátszóba. Angela Merkel konzervatív asszony, így érthető, hogy a klasszikus zene jelenti számára a kikapcsolódást. Emmanuel Macron is szereti a klasszikusokat, nem mellesleg ő zongorázik is. De mit hallgat a legszívesebben Vlagyimir Putyin?

„Orosz vagyok, az orosz zenét szeretem” #moszkvater
„Orosz vagyok, az orosz zenét szeretem”
Fotó:EUROPRESS/AFP/Alexey Nikolsky

Putyin többször elmondta, hogy szereti a zenét. Hosszabb utakon vagy csak pihenésképpen szívesen hallgat zenét. A klasszikusok közül Rahmanyinov, Schubert, Bach, Liszt a kedvencei, írja a fuzzmusic.ru, megjegyezve, hogy az elnök szívesen leül alkalomadtán a zongorához is.

„A régi orosz dalok közül a Hol kezdődik a haza? az egyik legkedvesebb a számára, amit időnként szívesen előad”

A zenei képességeiről ugyanakkor az elnök meglehetős cinizmussal nyilatkozik. „Egyszer Pityerben ültünk valami rendezvényen, amikor a szervezők megkértek, hogy játsszak valamit. Miután kiváló zongorista vagyok, elkezdtem két ujjal játszani. Az utolsó taktusoknál jártam, mikor megérkezett Denyisz (Macujev, híres zongorista), aki azonnal felismeri a tehetséget és rákérdezett. <Vlagyimir Vlagyimirovics, ön játszotta az imént a Murkát?>  Bevallottan neki, hogy én” – mesélte mosolyogva Putyin.

Putyin soha nem beszélt arról, hogy rajongója lenne a „liverpooli négyesnek”. De 2003-ban, amikor meghívta a Kremlbe Paul McCartney-t és feleségét, a legendás zenész eljátszott néhány dalt az elnöknek és családjának. Putyin sajnálkozva közölte, hogy egyéb elfoglaltsága miatt nem tud elmenni a világhírű zenész koncertjére, ám azért csak ott volt a rendezvényen…

„Orosz vagyok, az orosz zenét szeretem”

– nyilatkozta többször is Putyin. Az orosz könnyűzenéből a nagy kedvenc a Ljube. Az együttes vezetőjével, Nyikolaj Rasztorgujevvel Putyin régóta baráti viszonyt ápol. Ez a barátság 2002-ben kezdődött, mikor egy koncert után az együttest meghívta a rezidenciájára. A 2008-ban a Kremlben rendezett gálakoncert után Putyin egy kardot ajándékozott Rasztorgujevnek, aki – ismerve a tradíciót, miszerint szúró-vágó fegyverért fizetni kell egy jelképes összeget, hogy ne vágja el a barátságot – egy százdollárost akart adni, de az elnök mosolyogva elhárította a próbálkozást. Putyin 2010-ben személyesen ellenőrizte a Csita és Habarovszk között épült autópálya minőségét egy Lada Kalina volánja mögött ülve néhány ezer kilométeren keresztül.

„A kocsiban Grigorij Lepsz, a Masina Vremenyi és a Zolotoje Kolco együttes zenéi szóltak”

A saját rendezvényeire Putyin mindig személyesen hívja meg az operacsillag Hibla Gerzmavát, de ezeken a „bulikon” gyakori vendég a Ciganszkij Dvor együttes is.

Még az elnöksége előtt nagy figyelemmel kísérte a kilencvenes évek egyik sztárjának, Szabina Muradjannak a pályafutását, akit később magas állami kitüntetésben is részesített.

Ahogy minden ember életében változik a zenei ízlés, úgy Putyinéban is. Az elnökhöz közelállók szerint az utóbbi időben Vlagyimir Vlagyimirovics sok rockot és jazzt hallgat.

Forrás:

https://fuzzmusic.ru/kakuju-muzyku-slushaet-vladimir-putin/

MEGOSZTÁS

1963-ban születtem. Elvégeztem iskolákat, sportoltam, majd edzősködtem. Dolgoztam Ukrajnában, meg egy pár helyen, így valamennyire belelátok a szláv életbe. Szinte minden érdekel, kivéve a kibernetikát. Művészet, de inkább sport és kulinária párti vagyok. Politika alól sem vagyok felmentve, de azt meghagyom a nagyoknak. Nem ellenségem a humor, de a cinizmus, sőt a szarkazmus sem. Nem vagyok grafomán, de néha előbújik a kisördög és olyankor tollat, illetve klaviatúrát ragadok. Hogy érdemes-e, azt majd az olvasók eldöntik.