//Miért tiltotta be Ukrajna a Nászokat?

Miért tiltotta be Ukrajna a Nászokat?

MEGOSZTÁS

Nagy tetszést váltott ki a nézőkből Oroszországban és Ukrajnában egyaránt a Nászok (Сваты) című vígjáték sorozat. A 2008-ban indult projekt orosz főszereplőkkel, ukrán pénzből készült. Producere az a Volodimir Zelenszkij, aki manapság Ukrajna államfője. A sorozatot azonban 2014 után Ukrajnában betiltották, és ezen Zelenszkij sem változtatott.

A sztori a Kovaljov házaspár szüleiről szól. Az egyik nagyszülő házaspár tipikus városi értelmiségi, akik lenézik a menyük szüleit, az egyszerű, vidéki embereket. A vidéki Bugyko házaspárt Fjodor Dobronravov és Tatyjana Kravcsenko, Kovaljovékat Anatolij Vasziljev és Ludmila Artyomjeva alakítja zseniálisan.

Egészen 2014-ig senkinek nem volt baja a sorozattal, de miután Oroszország annektálta a Krím-félszigetet, az ukrán politikusokból előtört a nacionalizmus.

„A stáb szinte minden orosz állampolgárságú tagját „kimeszelték” Ukrajnából azzal az indokkal, hogy biztonsági kockázatot jelentenek”

A sorozatot műsorra tűző 1+1 tévécsatorna igazgatója, Alekszandr Tkacsenko szerint leforgatott hat évad költségei több mint kétmillió dollárra rúgtak.  Zelenszkij nem nagyon értette a tiltás okát. Először az volt a fő indok, hogy Dobronravov üdvözölte a Krím egyesülését Oroszországgal. Aztán az ismert televíziós műsorvezető, Dmitrij Csekalkin felvilágosította nemcsak Zelenszkijt, hanem a többi értetlenkedőt is, hogy Dobronravov csak egy az okok közül, a probléma gyökerei mélyebbre nyúlnak.

„Elég csak elolvasni az orosz Wikipédiát, ahol úgy ajánlják ezt a sorozatot, hogy mindenki érezze a különbséget a civilizált és iskolázott orosz házaspár és a bugris ukrán nászaik között. Azt sugallják, hogy elhozzuk nektek az orosz civilizációt, a fényes jövőt, mit nem értetek ezen bunkó ukránok?” – mondta Csekalkin az Aposztrof kiadónak adott interjúban. Ehhezmég hozzátette, hogy volt kollégáim és ukrán diplomaták mesélték neki, hogy az oroszok azt mondják a Nászokról,

„végre az ukránok forgattak egy jó sorozatot, amiben megmutatják, hogy mekkora idióták”

„A Nászok című sorozat hat évadának betiltása szembe megy a józan ésszel. Olyan abszurd döntés, ami csak arról szól, hogy a hatalom elterelje a figyelmet más, sokkal nagyobb problémákról” -jelentette ki 2017-ben a sorozat gyártója a Kvartal ’95, amelynek a tulajdonosa Volodimir Zelenszkij…

Maga a Nászok egyébként az ukrán és külföldi tévéfesztiválokon 12 díjat zsebelt be. Nem mellesleg a forgatások nagyobb részt Ukrajnában folytak, munkát adva ezzel a színészektől a statisztákon át a műszaki személyzetig több ezer embernek.

Ami személy szerint engem zavar ebben a kitiltósdiban, betiltósdiban, hogy nincs semmiféle koncepciója.

„Amelyik orosz művész beteszi a lábát a Krímbe, nagyjából azonnal számíthat a „persona non grata” titulusra”

Az pedig egyáltalán nem világos, hogy miért éppen ezen a sorozaton verték el a port… Az ukrán közszolgálati tévében a mai napig adják a régebbi szovjet, orosz filmeket, sorozatokat. Úgy tűnik, ez ott nem fontos. A hatalom azt sem szívesen vallja be, hogy szükségből vetítik ezeket a filmeket, ugyanis évek óta nincs pénz ukrán gyártású filmekre. Ami forgatások mostanában Ukrajnában folynak, az legnagyobb részt orosz projekt. Az a pénz, ami ebből befolyik a büdzsébe, az jól jön. De arról nem beszélünk, mert akkor csorba esne a nagy ukrán nacionalizmusunkon.

„Hogy kegyelmet kap-e a Nászok most, hogy Zelenszkij az elnök? Nem hinném…”

Kisebb gondja is nagyobb ennél jelen pillanatban. A hatalommániás csinovnyikok pedig egy olyan szórakoztató műsort tettek „C” vágányra, amelynek a nézése közben a nép elfelejtette legalább egy órára, hogy nem fenékig tejföl mostanában az élet Ukrajnában…

(A sorozat itt tekinthető meg)

Forrás:

https://24tv.ua/ru/serial_svaty_kogda_uzhe_ne_smeshno_n897690/amp

MEGOSZTÁS

1963-ban születtem. Elvégeztem iskolákat, sportoltam, majd edzősködtem. Dolgoztam Ukrajnában, meg egy pár helyen, így valamennyire belelátok a szláv életbe. Szinte minden érdekel, kivéve a kibernetikát. Művészet, de inkább sport és kulinária párti vagyok. Politika alól sem vagyok felmentve, de azt meghagyom a nagyoknak. Nem ellenségem a humor, de a cinizmus, sőt a szarkazmus sem. Nem vagyok grafomán, de néha előbújik a kisördög és olyankor tollat, illetve klaviatúrát ragadok. Hogy érdemes-e, azt majd az olvasók eldöntik.