//Miért is bízzunk Zelenszkijben?
Volodimir Zelenszkij #moszkvater

Miért is bízzunk Zelenszkijben?

MEGOSZTÁS

A „nép szolgája” tovább löveti a Donbasszt, megfelelőnek tartja a nyelvtörvényt, és képviselői korlátoznák a sajtószabadságot

Volodimir Zelenszkij #moszkvater
Volodimir Zelenszkij
Fotó:EUROPRESS/Sergei SUPINSKY/AFP

Szép lassan bemelegszik a hatalomba a nagy reményekkel várt Volodimir Zelenszkij.  Otthon és külföldön mindenek előtt azt várják tőle, hogy túllép az országot megosztó háborúskodáson, gyűlöletkeltésen, és Ukrajna lassan elindul felfelé, de legalábbis megszűnik vicsorogni. Ehhez képest a hírek arról szólnak, hogy dörögnek a fegyverek a Donbasszban, és elődjéhez hasonlóan Zelenszkijt sem érdekli a minszki megállapodás. Ez talán még érthető is lenne, hiszen a normandiai formátum találkozója előtt mindig emelik a téteket. De legalább a stílus változna! Kercsben a napokban megszűnt a vízellátás, mire az ukrán sajtó teli torokból üvöltött, hogy lesz víz, ha elmennek az oroszok. No, de mit tehet erről az átlagember? S miért nem szól erre semmit a széplelkű Zelenszkij? Hiszen ez mégis csak emberiség elleni bűntett!

De lépjünk tovább! Az orosz nyelvi közegben felnőtt Zelenszkijtől joggal volt várható, hogy változtat az egyáltalán nem az európai normákon alapuló nyelvtörvényen. Ehhez képest a minden hatalmat megszerző Zelenszkij továbbra is a nacionalista kottából játszik. Mert mit is mondjunk arra, hogy az elnök tanácsadója szerint a nagy port kavart ukrán nyelvtörvényen csak kisebb módosításokat kell végrehajtani. Nikita Poturajev egy interjúban mondta el, miként vélekednek Zelenszkij csapatában a sokat vitatott nyelvtörvényről. Mint a Kárpáthír ismertetése szerint fogalmazott, alapjaiban véve változatlanul hagyják a nyelvhasználatot szabályozó, a kisebbségek jogait alaposan megnyirbáló törvényt. Abban ugyanis nem látnak semmi kivetni valót. Azt azért megjegyezte, azért van néhány hibás kitétel, amelyeket korrigálni kell. Közben a Nép Szolgája keresi azt a személyt, aki betöltheti majd az állami nyelvőri posztot.

S ha ez nem lenne elég, az új parlament még hozzá sem látott a munkához, ám már szabályozná a média tevékenységét. A facenews.ua Szerhij Svecet, a Nép Szolgája egyik képviselőjét idézi, aki szerint szükség van egy olyan jogszabályra, amely meghatározza az újságírók jogkörét az esetleges háborús körülmények közepette. Úgy véli, törvénybe kellene foglalni az egyes kifejezések használatát, például mit jelent a megszálló hadsereg, a szeparatista vagy a kollaboráns kifejezés, és mikor indokolt azok használata. Mindent egybe véve a képviselő szerint az olyan háborús körülmények közepette, mint amilyenben jelenleg van az ország, korlátozni kell a sajtószabadságot.

Hol is tartunk? Meddig kell még a változásokra várni? Egyáltalán, érdemes még reménykedni?

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.