//Miért hitegeti Ukrajnát Brüsszel?
Stier-Szanyi Ultrahang #moszkvater

Miért hitegeti Ukrajnát Brüsszel?

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásban Ukrajnáról, az ország  EU és NATO csatlakozásának esélyeiről és a béke kérdéséről beszélgettünk. Miben értenek egyet, és miben vitatkoznak a felek? Miért hitegetik Ukrajnát a NATO és EU tagság reményével? Hogyan érdemes Ukrajnát támogatni?

Immár 15 hónapja dúl Ukrajnában a háború, és egyelőre nem nagyon látszik a vége. Melyek az eltelt több mint egy év tanulságai? Miért nem nagyon közeledik a végkifejlet? Melyek az érintett felek és a lehetséges közvetítők érdekei? Kik érvényesítették eddig a leghatékonyabban a saját érdekeiket? Miről szólnak valójában a felmerülő béketervek? Miért nincsen Európának erre vonatkozó terve, és miért baj ez? Van-e esély Ukrajna belátható időn belüli euroatlanti integrációjára? Milyen következményekkel járna a nyugati szervezetekre és az európai biztonságra nézve ez az integráció? Miért nem lenne jó ez magának Ukrajnának sem? Miért hitegetik Ukrajnát a tagság reményével Brüsszel? Milyen lesz az új világrend? S persze, az sem maradhatott ki, hogy Szanyi Tibor mit ért baloldal alatt, miért képviseli szerinte egyedül az ő pártja az igazi baloldali értékeket. Erre azért megkérdeztem, hogy ez az „igazi baloldal” hatalomra jutott-e valaha a történelemben?

Egyebek mellett ezekről kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #moszkvatér alapító főszerkesztőjével és Szanyi Tiborral, az Igen Szolidaritás Mozgalom alelnökével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.