//Miért felemás Djokovics megítélése?
Novak Djokovics Wimbledonban, 2019-ben #moszkvater

Miért felemás Djokovics megítélése?

MEGOSZTÁS

Sokan állítják, nyerhet akárhány tornát a szerb teniszező, akkor sem fogják a sportág szerelmesei úgy tisztelni, mint Roger Federert és Rafael Nadalt. A legfőbb okként az emberi tulajdonságokat szokták felemlegetni.

Novak Djokovics Wimbledonban, 2019-ben #moszkvater
Novak Djokovics Wimbledonban, 2019-ben
Fotó:EUROPRESS/Ben STANSALL/AFP

Abban egy pillanatnyi vita sincs a teniszt kedvelők és értők között, hogy a sportág történetének mindenképpen legeredményesebb, és talán a valaha volt legjobb tíz játékosából három uralja jelenleg a fehér sportot: Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovics.

„Ám amíg az első két fenomén esetében maradéktalan szeretet árad feléjük a nézők részéről, mindenki minden szempontból példaképnek tekinti őket, addig a jelenlegi világelső szerb teniszező megítélése meglehetősen felemás”

Amíg Federer és Nadal már-már barátok a pályán kívül is, ha bárhol pályára lépnek, a közönség mindig nekik szurkol bárki ellen, addig Djokovicsnak bizony sokszor részesül hátrányos megkülönböztetésben a két riválisával szemben. Ráadásul Boris Becker, a szerb korábbi edzője saját életrajzi könyvében elárulta, hogy Djokovics sosem bírta Federert, és ez bizony kölcsönös érzés kettejük között.

Holott mindhárman elképesztő teljesítményt nyújtanak 30 felett, hiszen a svájci augusztus 8-án tölti be a 38. életévét, a spanyol salakkirály elmúlt 33 éves, míg a szerb is túl van a 32. születésnapján.

„Valamennyien csak a tenisszel túlhaladták már a 100 millió dolláros kereseti álomhatárt, szinte valamennyi rekord hármójuk nevéhez fűződik, és mindannyian szinte mindent megnyertek már pályafutásuk során”

Federernek az egyéni, Djokovicsnak az egyéni és páros olimpiai bajnoki, míg Nadalnak a világbajnoki cím hiányzik a trófeái közül. Mind a három zseni valamennyi GS-tornát megnyerte már, és a Grand Slameket tekintve Federer 20, Nadal 18, míg Djokovics 16 sikernél jár.

Ennek ellenére Federer és Nadal az etalon, míg Djokovics sok esetben a rossz, arrogáns figurája a sportágának. Persze ehhez hozzájárulhat az is, hogy a szerb vére, habitusa miatt bizonyos szituációkra másként reagál ő és környezete. Így volt ez legutóbb Wimbledonban, amikor Djokovics elképesztő mérkőzésen a fináléban két meccslabdáról fordítva nyert 7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12 arányban Federer ellen. A nézők majd száz százaléka a svájcinak szurkolt, és nem mindenki tudta tolerálni egyrészt a szerb meglehetősen gőgös pillantását a legyőzött felé, illetve édesanyja hangos megjegyzését – miszerint meghalt a király, megvan az új király. És erre aztán csak rátett egy lapáttal a szerb világelső édesapjának, Srdjan Djokovicsnak a legutóbbi televíziós nyilatkozata.

„Az idősebb Djokovics sosem szokta visszafogni magát, amikor a fiáról kell véleményt alkotnia. Most éppen kijelentette, hogy a fia 10-szeres wimbledoni bajnok lesz”

„Még csak félúton vagyunk, tudják. Valószínűleg kétszer ennyi wimbledoni címe lesz. Büszke vagyok rá, ahogy Szerbia legnagyobb része is az. Ebben a régióban pedig mindenki büszke rá” – mondta a papa, aki hozzátette, hogy fia mindkét vetélytársát leelőzi majd a megnyert GS-trófeák tekintetében. – „Arra vágyik, hogy mire befejezi a pályafutását, amelyre egyébként csak jó néhány év múlva kerül majd sor, túlszárnyalja Federer és Nadal rekordjait.”

Kétségtelen tény, hogy idén mindkét riválisát legyőzte Grand Slam-fináléban, hiszen januárban, az Australian Open döntőjében Nadalt, míg júliusban Wimbledonban Federert. 2017 eleje óta csak ők hárman győztek a nagy tornákon. A szerb és a spanyol 4-4, míg a svájci 3 alkalommal emelhette fel a major-tornák legjobbjának járó kupát.

„A korábbi klasszisok valamennyien elismerik a szerb eredményeit, és állítják, a három játékos között szinte nem is lehet különbséget tenni”

Andy Roddick, aki azon ritka játékosok egyike, akinek pozitív a mérlege a szerbbel szemben – kilenc találkozójukból ötöt megnyert Djokovics ellen –, úgy véli, hogy a szerb teljesítménye egyszerűen nem kap kellő figyelmet Federer és Nadal mellett. Pedig az ő eredményeit is ugyanúgy el kell ismerni, mint a másik kettőjét.

„Nem jó, hogy az emberek alulértékelik Novak eredményeit. Gondoljanak csak bele, McEnroe hét, míg Agassi nyolc GS-t nyert. Nole már tizenhatnál jár, még sincs akkora a súlya a teniszben, mint a korábbi bajnokoknak. Ugyanakkor lenyűgözőnek tartom, ahova eljutott Roger és Rafa árnyékában, mert a nézők sokáig egy Roger-Rafa show-t láthattak, de most már Novak is ott van mellettük” – jelentette ki Roddick.

„Boris Becker még ennél is tovább ment, és közölte, hogy korábbi tanítványa az eredményei ellenére továbbra sem kapja meg azt a tiszteletet és elismerést, amit megérdemelne”

„Federer minden idők legnagyobbja, és joga van ahhoz, hogy megkapja mindenhol a szeretetet, míg Rafa olyat vitt véghez Párizsban a Roland Garroson a 12 győzelmével, hogy azt vélhetően sosem fogják megdönteni. Ráadásul ez még nem is a végállomás az ő esetében. Ugyanakkor ennél sokkal jobban kellene tisztelni egy tizenhatszoros GS-bajnokot. Novak ugyanis megérkezett egy olyan partira, mely eredetileg Roger és Rafa partija volt. És beleköpött a levesükbe. Az embereknek végre föl kellene fogniuk, mekkora bajnok Novak Djokovics” – közölte Becker.

Mindenesetre az idősebb Djokovicsnak igaza van, hiszen a Balkánon mindenki a fiát tartja a legnagyobbnak.

MEGOSZTÁS