//Mi az orosz érdek?
moszkvaterplusz1014 #moszkvater

Mi az orosz érdek?

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az UltrahangPlusz közös projektjének, a MoszkvatérPlusznak a legfrissebb adásában az elmúlt napok főbb híreit, érdekes megszólalásait elemeztük. Beszéltünk az erőszak tombolásáról Izraelben, a konfliktussal kapcsolatos orosz álláspontról, de a közben tovább dúló orosz-ukrán háború legfrissebb fejleményeiről is.

A MoszkvatérPlusz műsorában Stier Gábor, a Moszkvater.com alapító főszerkesztője, és ezúttal az Ultrahang műsorvezetője, Longauer András tallózott az elmúlt napok aktuális híreiből, és ezeken keresztül próbálták bemutatni a világban zajló folyamatokat.

Természetesen beszéltünk az elmúlt napok talán legmegdöbbentőbb eseményéről, a Hamász Izraelt érő brutális támadásáról, az ezzel kapcsolatos orosz hozzáállással, ám az orosz-ukrán háborúról is, amely ugyan lekerült a média első oldalairól, ám tovább folyik, méghozzá egy Avgyejevkánál zajló orosz támadással. Rossz és rosszabb megoldások között választhat az izraeli vezetés, de vajon melyiket választja? Milyen következményei lehetnek egy a Gázai övezet elleni szárazföldi akciónak? Mekkora az esélye a konfliktus eszkalációjának? Mi az orosz álláspont? Milyen veszélyeket rejt Európára nézve ez a konfliktus? Hogyan hathat a palesztin-izraeli szembenállás fellángolása az orosz-ukrán háborúra? Mi zajlik közben az ukrajnai frontokon?  Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora hetenként általában szerdán érhető el az UltrahangPlusz csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.