//Mekkora Ukrajna mozgástere?
Ultrahang Stier #moszkvater

Mekkora Ukrajna mozgástere?

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában ezúttal a 2017-től az EBESZ-nek az orosz-ukrán határ orosz oldalán működő határmegfigyelő misszióját vezető Varga György mesélt akkori tapasztalatairól, majd az orosz-ukrán háború hátteréről, kisebbségi kérdésekről és a NATO-val kapcsolatos meglepő információkról beszélgettünk.

Ukrajna államisága egyre nagyobb veszélyben van. Az ország önállóan nem működőképes, erőforrásainak döntő része a Washington által kontrollált mintegy 40 ország kikövetelt és koordinált adománya, jövője külső hatalmak – elsősorban az Egyesült Államok – szándékaitól függ. Ez a háború elkerülhető, kirobbanása után pedig két hónapon belül lezárható lett volna. Ehelyett immár két éve tart a háború, és a nyugati reményekkel ellentétben nem Oroszország kifektetése, hanem Ukrajna összeomlása került belátható közelségbe. Érthető tehát az ukrajnai kudarcok láttán a politikai Nyugat képviselőinek elmúlt hetekben tapasztalt kapkodása. Hosszú időn keresztül megvezettek egy országot. Elérhetetlen célokért harcoltatják, veretik szét, s ez egyre nyilvánvalóbbá válik. Az atlantizmust ideológiai szektaként, és nem a NATO országok által lefedett terület kollektív védelmének, hanem az Egyesült Államok térnyerésének eszközeként kezelő politikusok egyre frusztráltabbak, miután az Ukrajnát a háború irányába bátorító és felkészítő szövetségesi politika nem azt az eredményt látszik hozni, amit a politikai Nyugat 2022. február 24. óta láttatni akar.

Mi vezetett ehhez a háborúhoz? Megakadályozhatta volna a kirobbanását a Nyugat? Miért nem tette? Miért fontos a rendezés szempontjából a kisebbségi kérdés kezelése? Fenyeget-e Oroszország és a NATO közvetlen ütközése? Milyen kilátásai vannak a háborúnak?

Egyebek mellett ezekről a kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #Moszkvatér alapító főszerkesztőjével és Dr. Varga György nagykövettel, a portál vendég szerzőjével a #Moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten háromszor, általában hétfőn, csütörtökön és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.