//Megtartotta a jobboldal Szófiát
Jordanka Fandakova negyedszer is elnyerte a polgármesteri címet #moszkvater

Megtartotta a jobboldal Szófiát

MEGOSZTÁS

Nem tört meg a 30 éves jobboldali hegemónia Szófiában. Jordanka Fandakova negyedszer is elnyerte a polgármesteri címet, bár a második fordulóban nagyon megszorongatta a Bolgár Szocialista Párt egyik vezéregyénisége volt, a jobboldali sajtóban csak „vörös fúriaként” emlegetett Maja Manolova.

Tütünkov Jordán írása a #moszkvater számára

Jordanka Fandakova negyedszer is elnyerte a polgármesteri címet #moszkvater
Jordanka Fandakova negyedszer is elnyerte a polgármesteri címet
Fotó:EUROPRESS/NIKOLAY DOYCHINOV/AFP

Bojko Boriszov kormányfő, a GERB párt elnöke csütörtökre országos értekezletre hívta a fővárosba pártja megyeszékvárosi, városi, megyei, kerületi polgármestereit és önkormányzati képviselőit. Az értekezleten értékelték az október 27-i és november 3-i kétfordulós helyhatósági választások eredményeit.

Bulgáriában 42 százalékos aktivitás mellett tartották meg egy hete a helyhatósági választások második fordulóját. Az eredmények alapján egyértelművé vált, hogy a kormányzó Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt továbbra is az első számú politikai erőnek maradt meg. Nem tudta azonban Boriszov pártja megismételni 2015-ös sikerét, amikor a 28 megyeszékhely közül 22-ben nyerték el a polgármesteri széket. Közülük 10 városban már az első fordulóban szereztek abszolút többséget, és nem kellett második fordulót rendezni ezeken a területeken. Az idei választáson a kormánypárt polgármesterjelöltjei csak 4 városban tudták bebiztosítani győzelmüket az első fordulóban, és 22-ben maradtak versenyben a másodikban.

„Végül a GERB megtartotta Szófiát, a nagyvárosok közül Plovdivot, Várnát, elhódított néhány ellenzéki fellegvárnak számító közepes nagyságú várost, de elveszítette Rusze és Pleven megyeszékhelyeket, illetve olyan városokat, mint Blagoevgrádot, Vidint és Perniket”

Bár Szófiában Jordanka Fandakova negyedszer is elnyerte a polgármesteri címet, a szófiai közgyűlésben megtört a kormányzó GERB monopóliuma. A főváros 24 kerületéből 13-ban fognak irányítani kormánypárti polgármesterek, háromban függetlenek, egyben ellenzéki szocialista, hétben pedig az ellenzéki liberális jobboldali Demokratikus Bulgária képviselői. A fővárosért folyó küzdelemnek nem kisebb tétje volt, minthogy megtörik-e a bolgár fővárosban a három évtizede tartó jobboldali hegemónia vagy sem. Az Origo elemzése szerint ma az Európai Unióban csak három fővárosban, Madridban, Athénban és Szófiában van jobboldali irányítás.

Fandakova politikai ellenfele az a Maja Manolova volt, aki ombudsmani posztját adta fel, hogy indulhasson a Szófia polgármesteri címért. Manolova a Bolgár Szocialista Párt egyik vezéregyénisége volt (a jobboldali sajtóban „vörös fúriaként” emlegették) a 2013-2014 időszakban, részese volt a csúfosan megbukott szocialista-balliberális Oresarszki kormánykoalíció ámokfutásának. Manolova most szocialista támogatással, de függetlenként indult a polgármesteri posztért.

„Fandakova az első fordulóban 36,37, Manolova 27,79 százalékos eredményt ért el, de a második fordulóban csupán 4,85 százalék különbség volt a két jelölt között”

A közvélemény-kutatók 10 százalékos előnyt adtak második fordulóban is Fandakovának, akinek végül húszezer szavazaton múlott a győzelme, de előnye 4,5 százalékra zsugorodott. A kormányszimpatizáns Pik hírportál szerint a közvélemény-kutatók nem számoltak azzal, hogy a választás utolsó óráiban az első fordulóban kiesett, a bolgár homoszexuális lobbi által támogatott Borisz Bonev polgármesterjelölt titkos csatornákon mozgósította híveit, hogy menjenek el szavazni az ellenzéki Manolova mellett.

A csütörtöki országos értekezleten a választási eredmény értékelésénél Bojko Boriszov kormányfő élesen bírálta a Demokratikus Bulgária pártot, amiért a második fordulóban az ellenzéki Manolova mellett voksoltak. „Nagyon el vagyok keseredve a Demokratikus Bulgária (DB) pártban lévő barátaink miatt, és ezentúl nem szabad őket „városi jobboldalnak” hívni. Ők a volt vörös nomenklatúra gyermekei, unokái és ezt most be is bizonyították”. A miniszterelnök dühét azt váltotta ki, hogy a második fordulóban a DB Manolovára szavaztatott. Boriszov visszautasította azokat az ellenzéki vádakat, amelyek szerint a GERB a megvásárolt romaszavazatoknak köszönheti választási győzelmét.

„Jordanka Fandakova polgármester az országos értekezlet másnapján zöldprogramot hirdetett és ígéretet tett, hogy megállítja a bolgár főváros túlzott beépítését”

Maja Manolova politikai jövője még kérdéses. Két választási lehetősége maradt. Vagy visszatér a Bolgár Szocialista Pártba és a jelenlegi genderellenes pártelnökkel, Kornelia Ninovával szemben képviseli a Szergej Sztanisev vezetésű az Európai Szocialisták Pártja harmadik nem irányvonalát, vagy elvállalja az (ál)jobboldali Demokratikus Bulgária párt vezetését.

MEGOSZTÁS