//Megtalálta a kormányfőjét Zelenszkij
Volodimir Zelenszkij beszéde Ukrajna Függetlensége ünnepének 28. évfordulóján Kijevben 2019. augusztus 24-én #moszkvater

Megtalálta a kormányfőjét Zelenszkij

MEGOSZTÁS

Parlamenti abszolút többséget, és a politikában új hangnemet hozó elnöksége első száz napjának végére alakul a kormány, amely támpont lehet abban, hogy merre indul Ukrajna.

Volodimir Zelenszkij beszéde Ukrajna Függetlensége ünnepének 28. évfordulóján Kijevben 2019. augusztus 24-én #moszkvater
Volodimir Zelenszkij beszéde Ukrajna Függetlensége ünnepének 28. évfordulóján Kijevben, 2019. augusztus 24-én
Fotó:EUROPRESS/Genya SAVILOV/AFP

Elnökségének első száz napja alatt Volodimir Zelenszkijnek már sikerült részben megváltoztatni az ukrán politika hangnemét. Ez pedig azért figyelemre méltó, mert otthon és külföldön egyaránt ez a nacionalista, ellenségképekre építő, gyűlöletkeltő retorika irritált talán legjobban mindenkit. Emellett az elnöki adminisztrációt átnevezte irodára, és nem utolsó sorban pártja, a Nép Szolgája abszolút többséget szerzett a parlamentben.

„Zelenszkij tevékenységével 100 nap után az ukránok fele elégedett, és mindössze 11 százalék elégedetlen. A társadalom 40 százalékának erről egyelőre nincs határozott véleménye. A többség számára az elnök még mindig „sötét ló”

Zelenszkijre a társadalom diametrálisan ellentétes csoportjai szavaztak. Nem számított a politikai program hiánya, hiszen a legfontosabb az volt, hogy nem az előző korrupt elit része. Megválasztása igazi lázadás volt az uralkodó elit ellen.

Az elmúlt 100 napban a hatalomra jutott elit még csak óvatos lépéseket tett egy új Ukrajna irányában. Az azonban egyértelművé vált, hogy Petro Porosenko már a múlt. Annak ellenére, hogy a volt államfő pártja bejutott a radába. Zelenszkij azonban meglehetős határozottsággal szorítja ki elődje embereit a hatalomból.

„Magának Porosenkónak a sorsa egyelőre függőben van. Folyamatosan beidézik kihallgatásra, és egyre reálisabbnak tűnik, hogy vádat is emelnek ellene”

Zelenszkij az első 100 napban elődeinek 200 ukázát törölte el, és 740 saját rendeletet adott ki. Eközben aktívan helyezi el embereit a regionális adminisztrációk fontos posztjaira. A legnagyobb probléma ezzel az, hogy a Kvartal-95 stúdióból, a show biznisz világából érkezetteknek nincs semmiféle politikai tapasztalata.

Az elnök fellépett Porosenko legvitatottabb törvényeivel szemben. A nyelvtörvénnyel ugyan óvatos, ám Zelenszkij nem gyűlöli az oroszt. Sőt! Az irodáját vezető Andrij Bohdan pedig kijelentette, hogy az orosz a Donbassz helyzetének rendezése után hivatalos lehet e régióban.

„Az ukrán sajtó úgy tudja, hogy az orosz nyelv kérdése már a napokban napirendre kerülhet a radában”

Emellett az új elnök igyekezett tompítani az ellentéteket a két pravoszláv egyház között is. Új irányt jelez az is. hogy isztambuli látogatása során Zelenszkij nem írt alá közös közleményt a konstantinápolyi ökumenikus pátriárkával.

Az új elnök ugyan a Donbasszal és a Krímmel kapcsolatosan folytatta elődje retorikáját, ám óvatos párbeszédet kezdett Moszkvával. Kijev kezdeményezésére Zelenszkij telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyinnal, ami máris érezhető elmozdulást hozott.

„Már a napokban sor kerülhet Ukrajna és Oroszország között a fogolycserére”

Az értesülések szerint mindkét oldalon több mint 60 fogva tartottról van szó. Jó előjel, hogy közben a kijevi bíróság szabadon engedte Kirill Visinszkij orosz újságírót. A közeljövőben várhatóan összeülnek Párizsban az úgynevezett normandiai négyek is, és a találkozón némi korrekció után lendületet kaphat az egy helyben topogó minszki megállapodás teljesítése is. Ez azonban alapvetően Amerikától függ, Zelenszkij pedig még nem találkozott Donald Trumppal.

Zelenszkij végre megtalálta a miniszterelnök jelöltjét is, mégpedig az elnöki iroda gazdasági kérdésekkel foglalkozó helyettes vezetőjének, Alekszej Goncsaruknak a személyében.  Korábban esélyesként emlegették a Naftohaz igazgatóját, Jurij Vitrenkót, a gázkonszern elnökét, Andrij Kobolevet, és az IMF igazgató-helyettesét, Vladiszlav Raskovant is.

„Goncsaruk előnye az elemzők szerint, hogy nincs komoly politikai súlya”

A jogász végzettségű Goncsaruk korábban a rendszeren kívüli ellenzék köreiben vétette észre magát, de vezette a gazdaság hatékonyságát segítő irodát is. Porosenko elnöksége alatt karrierje felfelé ívelt, Sztepan Kubiv első miniszterelnök-helyettes tanácsadója volt, és a kampányban sem fordított hátat a hivatalban lévő államfőnek, Zelenszkijt pedig némi éllel Trumphoz hasonlította. Alakul a kormány is, és az egyes kulcsposztok körüli találgatásokat nemcsak Ukrajnában, de Európában és az Egyesült Államokban is feszült figyelemmel kísérik. A miniszterek személye ugyanis támpontot jelenthetnek abban, hogy merre indul Ukrajna.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.