//Már akasztana a bolgár ellenzék
Nem csillapodnak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában #moszkvater

Már akasztana a bolgár ellenzék

MEGOSZTÁS

Immár tizedik napja tartanak a zavargások Szófiában és Bulgária több nagyvárosában. Az emberek azután vonultak az utcákra, miután Rumen Radev, az ellenzéki baloldal által jelölt államfő többször is lemondásra szólította Bojko Boriszov kormányát és Ivan Gesev főügyészt. Nyolc hónappal a parlamenti választások előtt mindenki összefogott a kormányzó koalíció ellen és az utcán akarják megbuktatni a kormányt.

Nem csillapodnak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában #moszkvater
Nem csillapodnak a kormányellenes tüntetések Bulgáriában
Fotó:EUROPRESS/NIKOLAY DOYCHINOV/AFP

A bulgáriai kormányellenes tüntetéseken ott vannak a szebb jövőért tüntető fiatalok, a civilszervezetek, de nagyszámban találni fizetett provokátorokat is. A rendőrök az őrizetbe vett személyek telefonjain megtalálták a fizetendő személyek listáját, a gyülekezési pontokat, a a tüntetések során zavargások szervezésének feladatait. Mindez egybevág az ügyészség által lehallgatott telefonbeszélgetés részleteivel, amelyben

„Vaszil Bozskov, az igazságszolgáltatás elől Dubajba menekült oligarcha az ellenzéki szocialista politikusnak dicsekszik, mennyire élvezi, hogy interneten keresztül tízezres tömegeket tud mozgatni”

Elmondása szerint először Goranov pénzügyminisztert és Boriszovot akarja megbuktatni. „Gesev egyelőre nem érdekel, majd bábut csinálunk belőle, mint Radevből. Radev állítsa össze az ügyvivő kormányt, majd mi ellátjuk tanácsokkal” – mondta a főügyészről és az államfőről.

A nem csillapodó tüntetések hatására csütörtökön összeültek a kormánykoalíciós pártok, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) és az Egyesült Hazafiak tanácsa. Az ülést azután hívták össze, hogy Boriszov egy nappal korábban kérte három kulcsfontosságú miniszterének lemondását. Ezzel is bizonyítani szerette volna, nincs köze se Ahmed Doganhoz, a török kisebbséget képviselő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPSZ) liberális párt tiszteletbeli elnökéhez, de Deljan Peevszki médiacézárhoz sem. A koalíciós tanács az ülés után közleményt adta ki, hogy

„a kormány nem mond le”

A személyi változásokról a jövő héten döntenek, miután a parlament szavaz az ellenzéki szocialisták immár ötödik bizalmatlansági indítványáról. Jelenlegi állás szerint a parlamentben nincs esély a kormány megbuktatására.

Akasztókötél Szófia főterén

„Gesev, Önért jöttünk” felirattal akasztókötelet húztak fel Szófia főterének közlekedési lámpájára pénteken. Aszim Ademov EP képviselő közösségi oldalán tett bejegyzésében kérdezi, hogy az akasztás lenne a változás útja? Majd hozzátette, hogy ez az út a szakadékba vezet, kérte a tüntetőket, hogy térjenek észhez. Kép: https://www.24chasa.bg/novini/article/8821756 Brüsszelben az EU csúcs ideje alatt az Igen, Bulgária! jobboldalinak mondott liberális párt helyezett el óriásplakátot, amelyeken guillotine szerepel Boriszov, Gesev, Dogan fejével. Pénteken Várnában is tüntettek, ahol „Bulgária ki a NATO-ból és az EU-ból” plakátokkal demonstráltak.

„De miért fogott össze mindenki a Boriszov és Gesev ellen?”

Egyrészt Boriszov politikai ellenfelei nagyon jól tudják, hogy szabad választásokon nem tudják őt megverni. Másrészt Gesev, Bulgária tavaly nyáron megválasztott új teljhatalmú főügyésze könyörtelen leszámolásba kezdett a baloldalhoz kötődő, a rendszerváltás utáni privatizációban részt vevő oligarchák ellen. Viszont az ellenzéki médiában azzal vádolják Boriszovot és Gesevet, hogy közben Ahmed Dogan és  Deljan Peevszki parancsait teljesítik, és kiszorítósdi folyik az oligarchák között.  Harmadrészt, a Radev és a szocialistákhoz tartozó üzleti körök bármi áron szeretnének a következő hétéves uniós költségvetési pénzek felett diszponálni, ezért nem határoldónak el az utca szélsőséges elemeitől.

„Boriszov 10 éves kormányzása gazdasági szempontból sikertörténet”

Az elmúlt évtizedben az előzőhöz képest megduplázták az ország GDP-jét, az export megkétszereződött, az emberek jövedelme két és félszeresére nőtt.  Bár a koronavírus új megbetegedéseinek száma az utóbbi időkben drasztikusan megnövekedett, a halálos áldozatok száma mélyen alatta van az európai vagy világátlagnak, mindösszesen 297 fő.

Negyedrészt, Radev számára a kormány buktatás létkérdés. Gesev Radev üzleti köréhez tartozó embereket és két közeli munkatársát befolyással való üzérkedés, illetve minősített információk külföldre juttatásával tartóztatta le, méghozzá az elnöki palotában. Azóta végkép eldurvult a háború a miniszterelnöki, főügyészi és államfői intézmények között. Ráadásul Gesev állásfoglalást kért az alkotmánybíróságtól, hogy mennyire vonatkozik Radevre a mentelmi jog, és mennyire vonható felelősségre.

„Ivan Gesevet, a tavaly nyáron megválasztott új teljhatalmú főügyészt azért akarják elhallgattatni, mert közvetlen veszélyt jelent a mind az oligarchákra, mind pedig Rumen Radev államfő tevékenységére”

Már hivatalba lépése első pillanatától kezdve könyörtelen leszámolásba kezdett főleg a baloldalhoz kötődő, a rendszerváltás utáni privatizációban résztvevő üzleti csoportok ellen. „Nem mondok le, mert a munkám végzem” – válaszolta Ivan Gesev főügyész Rumen Radev és a tömegek felszólítására. „Folytatom a harcot a maffia és a megélhetési bűnözés ellen. Az emberekért dolgozok. Ha kedvelnek engem, ez azt jelenti, hogy nem végzem jól a munkámat” – tette hozzá Gesev,  megjegyezve, hogy a tüntetők egy részét alvilági becenevekkel rendelkező fizetett személyek, továbbá milliárdos oligarchák, a politikai status quot védő politikusok szervezték be.

Amerikai gyomros Boriszovéknak

„Boriszovék helyzetét súlyosbítja, hogy az elmúlt héten váratlan helyről kaptak kellemetlen hírt”

Szerdán Mike Pompeo sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy az amerikai kormányzat szankciókkal sújtja az Északi-Áramlat 2 és Török-Áramlat második gázvezetékének építésében részt vevő vállalatokat. Tomiszlav Doncsev miniszterelnök-helyettes elmondása szerint egyelőre egyeztetnek Washingtonnal, hogy a szankciók vonatkoznak-e a Török-Áramlat második vezetékének építésében érdekelt bolgár vállalatokra vagy sem. Eddig az amerikaiak jó példaként emlegették Bulgária erőfeszítéseit a hazai gázellátás diverzifikációjáért.

Július 14-én Boriszov megbeszélést folytatott John Biden egykori tanácsadójával, Herro Mustafa szófiai amerikai nagykövettel, a beszélgetésről azonban nem derültek ki részletek.  A hét elején közben az Egyesült Államok nagykövetsége rejtélyes figyelmeztetést adott ki az amerikai állampolgároknak a Szófiában zajló tüntetések során fellépő súlyos veszélyről. A nyilatkozat szerint a tiltakozások „legalább 2020. július 16-ig” folytatódnak, és legalább addig mindenkinek rendkívül ébernek kell lennie a terrortámadások és a természeti katasztrófák veszélye miatt. Majd a nagykövetség felhívást is közzétett.

„A békés gyülekezéshez való jog alapvető demokratikus érték, és senki sem áll a törvény felett. Ezt a nyilatkozatot mindegyik politikai oldal magára nézve biztatásnak vette, így olaj volt a tűzre.

Boriszov egyelőre határozottan kezeli a helyzetet, de a fő kérdés az, hogy meddig bírják az idegei. Kétszer, 2013-ban és 2016-ban már a lovak közé dobta a gyeplőt. Az egyik megoldás az azonnali lemondás és az előre hozott választások gyors kiírása lenne. Pártján és az ellenzéki DPSZ-en kívül egy párt sincs felkészülve előrehozott választásokra. Boriszovékra a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy ebben az esetben Radev állíthatná össze az ügyvivő kormányt, és lejárató bosszú hadjáratot indíthatna a kormányzó jobboldal ellen. Továbbá a kormány esetleges távozását a választók is kapitulációként értelmeznék, így könnyen elveszne a tízszázalékos előny, amellyel a GERB a felmérésekben vezet a szocialisták előtt. A válság elhúzódása viszont szintén a GERB előnyének az erodálásához vezetne. Ezért egy másik megoldás tűnik kézenfekvőbbnek.

„Új kormány Boriszovval az élén vagy nélküle, de a jelenlegi parlament keretei között”

A hét végére az utca hangulata is megváltozott. Újabban kifütyülik az ellenzéki politikusokat is, amennyiben közéjük próbálnak vegyülni. Rumen Radev államfőt Plovdivban és Burgaszban a tüntetők füttyszóval fogadták, és „vörös szemetek, lemondás” mondatokat skandáltak.

Hétfő reggelre a kormány- és főügyészellenes tüntetéssorozat új szakaszába lép. A demonstrálók polgári elégedetlenségre szólítanak, körbeveszik a parlament épületét, és megpróbálják megakadályozni az országgyűlés munkáját, amely éppen a bolgár szocialisták bizalmatlansági indítványáról szavazna. Radev államfő ezt megelőzően szombaton tovább növelte a feszültséget. Levszki városában mondott beszédében kijelentette, a tárgyalások ideje lejárt, csak a kormány és a főügyész lemondása oldhatja meg a kialakult helyzetet.

MEGOSZTÁS

Magyarországi bolgár kertészek leszármazottjaként született 1951-ben Budapesten. A Budapesti Metropolitan Egyetem turizmus oktatója, a Kispesti Bolgár Nemzetiség elnöke, az Országos Bolgár Önkormányzat tagja, az önkormányzat mellett működő Bolgár Kutatóintézet főmunkatársa. A Magyar Nemzet napilapnak 2009-től rendszerességgel küldi tudósításait. Legfőbb kutatási területe a turizmuson kívül a Balkán problémái, a bolgár belpolitika, a bolgár történelem, a hazai bolgárság története, ezen belül a bolgár-magyar történelmi kapcsolatok feltárása. A hazai média és politikai intézetek Bulgária-szakértőként tartják nyilván.