//Lebuktak a honosított ukránok
Pavlo Olejnyik #moszkvater

Lebuktak a honosított ukránok

MEGOSZTÁS

Két, Ukrajnából honosított birkózónál, Pavlo Olejnyiknél és Roman Asarinnál a márciusban elvégzett ellenőrzés után dopping vétséget állapítottak meg az ellenőrök. A két sportolót négy-négy évre eltiltották.

Pavlo Olejnyik #moszkvater
Pavlo Olejnyik
Fotó: MBSZ/Martin Gábor

Ismét fellángolhat a sportot kedvelők között a vita, vajon szükséges-e a minél jobb eredmények elérése érdekében honosítani külföldi versenyzőket, vagy az erre elköltött milliókat inkább utánpótlás-nevelésre fordítja. Persze, van az a helyzet, amikor a kettő nem zárja ki egymást, hiszen erre is láttunk már számtalan példát.

A Magyar Birkózószövetség (MBSZ) évekkel ezelőtt a tokiói olimpiára készülve úgy döntött, hogy a gyengébbik fogásnemben, szabadfogásban a volt szovjet tagállamokból erősíti meg a magyar válogatottat. Egészen mostanáig úgy tűnt, hogy a négy kiválasztott birkózó – a két dagesztáni orosz Muszukajev Iszmail és Murad Kuramagomedov, valamint a két ukrán Olejnyik Pavlo és Asarin Roman – megéri a pénzét, és nemcsak eredményeket szállítanak majd „új hazájuknak”, hanem példaképei lesznek a fogásnem hazai utánpótlásának.

„Mostanra kiderült, sajnos az álom kategóriát képviseli”

Legalábbis a két honosított ukrán birkózó esetében. Ugyanis a Magyar Antidopping Csoport (MACS) a hivatalos eljárás lefolytatása után arról értesítette a Magyar Birkózószövetséget, hogy a 2013-as Európa-bajnok, már magyarként 2018-ban világbajnoki ötödik Olejnyik és a 2019-ben rendezett U23-as Európa-bajnokságon bronzérmes Asarin esetében a márciusban elvégzett ellenőrzés után doppingvétséget állapítottak meg.

Mint kiderült, előbbi szervezetében tiltott anyagot, az anabolikus szteroidok közé tartozó Methyldienolone-t találtak – a sportoló szennyezett táplálék kiegészítőre hivatkozott –, utóbbi pedig egyszerűen megtagadta a mintaadást.

„Mindkét szabadfogású versenyző négyéves eltiltást kapott, így a 97 kilós Olejnyik ezzel búcsút inthetett olimpiai álmainak, míg Asarin esetében a 65 kilóban éppen Muszukajev Iszmail szerzett tokiói kvótát”

„Szomorú vagyok, nem jellemző az ilyesmi a sportágunkra, nekünk, magyaroknak több mint egy évtizede nem volt dopping esetünk. Honosított versenyzőink úgynevezett vegyes felkészülést végeznek, tehát Magyarországon és eredeti hazájukban is edzenek, nehezebb folyamatosan ellenőriznünk őket. Ám nincs más választásunk, mint még szigorúbb intézkedéseket hozni, hogy hasonló ne forduljon elő” – jelentette ki Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, aki hozzátette, a hazai szövetség a lefolytatott eljárások után az ügyeket lezártnak tekinti.

A MACS vezetője, dr. Tiszeker Ágnes a moszkvater.com kérdésére elárulta, Olejnyik nem is kérte a B-próbát, míg Asarin egyszerűen távozott a helyszínről, amikor az ellenőrök mintát akartak venni tőle. Hozzátette, első alkalommal követett el a két ukrán származású birkózó doppingvétséget, aminek büntetési tétele négy esztendő.

„Minden olyan sportolót ellenőrzünk, akik az eredményeik alapján esélyesek az olimpiai részvételre. A Magyar Olimpiai Bizottsággal megállapodtunk abban, hogy minden kvótát szerzett sportoló csak akkor utazhat ki Tokióba, ha legalább négy negatív doppingmintát produkál. Ez az eredeti tervek alapján július 24-ig meg is lett volna, ám a koronavírus-járvány mindent átírt. Már megterveztük az új ellenőrzési naptárunkat, és az elhalasztott olimpia miatt most van időnk ellenőrizni a jövő generáció legjobbjait” – fogalmazott a szakember.

„Tiszeker Ágnes elmondta, nem a legszerencsésebb a doppingellenőrzések szempontjából, hogy a honosított sportolók a volt és az új hazájukban is készülnek”

„Ukrajna ugyan nem Oroszország, de ha az igazat akarom mondani, bizony az ukránoknál sem túl erősek az ellenőrzések. Főleg akkor, ha már egy adott sportoló, mondjuk, magyar színekben indul a világversenyeken. Az ottani doppingellenőrök nem költenek egy fillért sem az ilyen sportolók ellenőrzésére, és ez bizony, mint azt a mutatott ábra is bizonyítja, igencsak veszélyes lehet. Mindenesetre ez egy 22-es csapdája, hiszen a MACS munkatársai pedig nem ellenőrizhetnek állami pénzen. Természetesen mintát vettünk a másik két, orosz származású birkózótól is, az ő eredményük negatív. A maguk habitusában ugyan, de mindenben együttműködnek velünk, pontosan lejelentik, mikor hol vannak éppen” – közölte a MACS igazgatója. Ugyanakkor Tiszeker Ágnes hozzátette, természetesen van arra példa, hogy

„ahol hosszabb ideig edzőtáboroznak magyar sportolók, ott a helyi doppingellenőröket kérik meg mintavételre. Ugyan ezt ki kell fizetni a számukra, de ez még mindig sokkal olcsóbb megoldás, mint kiutaztatni a hazai szakembereket”

„Egyébként a sportvilág által nagyon várt ügyben, az oroszok dopping ügyében a CAS, a Nemzetközi Sportdöntőbíróság decemberre halasztotta az ítélethozatalt, ugyanis a járvány miatt csak online meghallgatásokat tudtak eszközölni” – árulta el portálunknak Tiszeker Ágnes.

MEGOSZTÁS