//Könnyített beutazás, ingyenes közlekedés
Labdával fejelgető szurkoló a moszkvai Vörös-téren, a Vaszilij Blazsennij székesegyház előtt 2018. június 10-én

Könnyített beutazás, ingyenes közlekedés

MEGOSZTÁS

Mire készüljenek az oroszországi labdarúgó világbajnokságra utazó szurkolók?

Feszült nemzetközi helyzetben, Moszkva és a Nyugat viszonyának kiéleződése közepette rendezi Oroszország a 21. labdarúgó világbajnokságot. Ezt már csak azért is érdemes megjegyezni, mert a hidegháborút idéző politikai hangulatban rengeteg téves és nem egyszer rosszindulatú információ jelenik meg az esemény kapcsán. A legtöbb ilyen írás azt sugallja, hogy Oroszország nem biztonságos, s szerzői távol tartanák a szurkolókat a világbajnokságtól. Felemlegetik az országban elkövetett terrorakciókat, de nagy teret szentelnek az orosz futball huligánoknak is. Már csak azért is, hogy borsot törjenek Vlagyimir Putyin orra alá, hiszen az orosz vezetés az ország presztízsét szem előtt tartva a szocsi téli olimpiához, a kazanyi úszó- és vízilabda világbajnoksághoz vagy a Formula 1-es futamhoz hasonlóan kiemelt rendezvényként kezeli a futball legnagyobb ünnepét. Így aztán mindent meg is tesz annak érdekében, hogy a vb-n minden vendég a lehető legnagyobb biztonságban, s a legjobban érezze magát.

Labdával fejelgető szurkoló a moszkvai Vörös-téren, a Vaszilij Blazsennij székesegyház előtt 2018. június 10-én
Labdával fejelgető szurkoló a moszkvai Vörös-téren, a Vaszilij Blazsennij székesegyház előtt 2018. június 10-én
EUROPRESS/AFP PHOTO/FRANCK FIFE

Ebben a politikai hangulatban sok nyugtalanító impulzus érheti még az elindulás előtt a szurkolókat, így joggal merülhet fel a kérdés, tényleg félni kell-e Oroszországtól? Nos, ha az elmúlt években itt rendezett nagyszabású sportesemények sorát nézzük, akkor azt látjuk, hogy aggodalomra nincs ok. Annak ellenére mindegyik rendben és jó hangulatban zajlott, hogy Oroszország – különösen a Kaukázus és környéke – konzuli szempontból a terrorizmus tekintetében magas rizikófaktorú országnak számít. Ám, mint ezt manapság láthatjuk, ez a veszély legalább ennyire, ha nem jobban fenyegeti Európa nyugati felét.

Az orosz hatalom az elmúlt évtizedekben – kénytelen-kelletlen – komoly tapasztalatot szerzett a terrorizmus elleni harcban és általában véve a biztonsági kihívások kezelésében. Láthattuk már tavaly, hogy a Konföderációs Kupa idejére a rendező városokban a stadionok és más infrastrukturális objektumok térségében lezárták a légteret, s korlátozták nemcsak a közúti és a vízi közlekedést, de még a sporteseményekkel összefüggésben nem álló gyűlések és tüntetések megtartását is. Az orosz nemzeti gárda felhatalmazást kapott a fegyverek és a lőszerek ideiglenes lefoglalására, az érintett területeken pedig a gyógyszerek kivételével megtiltották a mérget tartalmazó szerek eladását. A helyi szervek kijelölték azokat a területeket, amelyeken belül tilos az üveges szeszesitalok árusítása, és biztosították az alkoholárusítás tilalmát a népes és kockázatos helyszíneken. A helyszínen személyesen is tapasztalhattam, hogy ez egyáltalán nem zavarta a normális életvitelt és a hangulatot, még ha a fokozott biztonsági intézkedésekkel az utazóknak számolniuk is kellett. A rendező városokba érkező külföldieknek például az általános gyakorlattól eltérően egy napon belül be kellett jelentkezniük ideiglenes tartózkodási helyükön. Ezt egyébként a szállásadó (hotel, magánszállás) köteles elvégezni, a kézhez kapott visszaigazolást, azaz az idegenrendészeti nyilvántartásba vételt azonban a beutazáskor kapott regisztrációs lappal, a migrációs kártyával együtt a kellemetlenségek elkerülése végett az ország elhagyásáig meg kell őrizni. Amennyiben több várost is felkeresnek oroszországi tartózkodásuk alatt, úgy minden városban újból regisztrálniuk kell.

Ez az akkor kiadott elnöki rendelet értelmében most is így lesz, az egyébként bürokratikus procedúrának számító beutazást azonban a hatóságok lényegesen megkönnyítik. Így a világbajnokságra érkezők érvényes szurkolói igazolvánnyal (fan ID) vízummentesen léphetnek be Oroszországba. Az igazolványt a mérkőzésre szóló jegy megvásárlását követően kell kiváltani online, vagy a szurkolói igazolványok kiadására az adott országban létrehozott kézbesítési pontokon. A szurkolói igazolványokkal leghamarabb 10 nappal a világbajnokság kezdete előtt (2018. június 4-én 0.00 órától 2018. július 15-én 23.59-ig) lehet beutazni, és legkésőbb 10 nappal a befejezést követően (2018. július 25-én 23.59-ig) el kell hagyni Oroszországot. Erről bővebb tájékoztatás a hivatalos honlapon található. Fontos ugyanakkor tudni, hogy az úti okmánynak a beutazástól még további hat hónapig érvényesnek kell lennie. A hatékonyabb konzuli védelem biztosítása érdekében, még az elindulás előtt érdemes regisztrálni a Konzuli Szolgálat oldalán is, amely adatszolgáltatás ingyenes és önkéntes.

A sikeres utazás és a felhőtlen szórakozás érdekében azonban tisztában kell lenni az ország sajátosságaival. Az oroszok alapvetően barátságosak és segítőkészek, problémát okozhat azonban, hogy inkább csak a fiatalok beszélnek idegen nyelveket. Az orosz nyelv legalább alapszintű ismerete az egyébként sokat egyszerűsödött, ám az átlagosnál bürokratikusabb ügyintézéseknél is sokat segíthet. Ha például netán valaki rendőrségi ügybe keveredik, lehetőség szerint maga vegye fel a kapcsolatot a konzulokkal, mert ezt a tapasztalatok szerint a helyi hatóságok gyakran nem teszik meg. Mint ilyenkor általában, a vb idején különleges figyelem irányul az alkohol fogyasztásra és az esetlegesen ebből is fakadó utcai rendbontások megakadályozására. A stadionokhoz és a mérkőzés napjához közelítve az alkoholos italok árusítását erősen korlátozzák. Fokozottan érvényes ez az üveges és az üvegpohárban felszolgált termékekre, amelyeket a nagyobb rendezvények, így a mérkőzések, és a szurkolói zónák körzetéből eleve kitiltják. A mérkőzések napján és a stadionok környékén a rendezvényekhez térben közeledve a helyi hatóságok döntése alapján az árusított italok alkoholfoka is csökken, a stadionokban a kormány év eleji döntése alapján azonban árusítanak sört. A dohányzásra az általános korlátozások vonatkoznak, de tűzrendészeti szempontokat figyelembe véve helyi rendeletekkel ezt is korlátozhatják.

A világbajnokságnak helyszínt adó 11 város Oroszország európai részén helyezkedik el, így a Fekete-tenger partján fekvő szubtrópusi éghajlatú Szocsi kivételével júniusban és júliusban a magyarországihoz hasonló időjárással lehet számolni. Azzal a kitétellel, hogy ez az időszak az átlagosnál kissé esősebb, s különösen az északabbra elhelyezkedő városokban, így például Szentpéterváron időnként a nyáron megszokottnál alacsonyabb hőmérséklet is várható. Ezért ehhez megfelelően kell öltözködni, s ha a hév az esetenként várható hűvös éjszakában mégis elvinne valakit, akkor sem kell megijedni, hiszen a patikákban erre vény nélkül is sok gyógyszer vásárolható.

Az orvosi ellátás egyébként Oroszországban sem rosszabb a hazainál, ráadásul minden helyszínen éjjel-nappal működő orvosi szolgálatok állnak a résztvevők és a szurkolók rendelkezésére.

A sürgős esetekben államközi egyezmény alapján a kezelés ingyenes, ám az országba belépni egyébként is csak biztosítással lehet, ez pedig a komolyabb esetekre is megfelelő támaszt nyújt.

A közlekedés a nagyvárosokban jól szervezett, s metróval a hazainál valamivel olcsóbb jegyárakkal minden fontos helyre el lehet jutni. Moszkvában, Szentpéterváron, Kazányban, Nyizsnyij Novgorodban, Jekatyerinburgban és Szamarában kiterjedt a földalatti közlekedési hálózat, míg Volgográdban a metrót jól helyettesíti a gyorsított villamos.  Autót bérelni a sajátos, az európaitól eltérő közlekedési kultúra és a dugók miatt sem nagyon érdemes. A belföldi utazáshoz a világbajnokság idejére üzembe állított különvonatokat vagy a nagyobb légitársaságok járatait érdemes igénybe venni. A világbajnokság ideje alatt a szurkolói igazolvánnyal és a mérkőzésre érvényes jeggyel rendelkezők a több, mint 720 különvonat egyikével juthatnak el a mérkőzéseknek helyet adó városokba, a meccsek napján pedig ingyen használhatják az adott város felszíni tömegközlekedését is. A vonatjegyek száma korlátozott, igénybevételükhöz előzetes regisztráció szükséges a https://tickets.transport2018.com/free-train/schedule oldalon.

Érdemes odafigyelni még a telefon használatra, mert az orosz mobilhálózat igénybe vétele minden magyar SIM kártyával rendkívül drága. Egy külföldi hívás percdíja szolgáltatótól függően 900-1000 forint, ezért erősen javasolt orosz SIM kártya beszerzése, amely minden távközlési- és műszaki cikkeket forgalmazó boltban megoldható. S mivel az internet lefedettség az adott nagyvárosokban meglehetősen nagy, a legegyszerűbb a csevegő alkalmazások (Viber, WhatsApp, Skype) használata. Fontos ugyanakkor tudni, hogy az internet csak előzetes regisztrációval, a mobil telefonszám megadását követően érhető el.

Az oroszországi magyar külképviseletek elérhetőségei:

Nagykövetség, Moszkva
Moszfilmovszkaja utca 62. Moszkva 115127
Telefon:+7 495 641-7512
Központi ügyelet:+7 499 418 0266
Konzuli ügyelet: +7 915 175 3060
E-mail: consular.mow@mfa.gov.hu
Honlap: https://moszkva.mfa.gov.hu
Facebook: https://www.facebook.com/HunEmbassy.Moscow

Főkonzulátus Jekatyerinburg
Ul. Gogolja 15., Jekatyerinburg 620075
Telefon:+7 343 355-9254, +7 343 310-1006
Konzuli ügyelet: +7-922-211-8766
E-mail: mission.jkb@mfa.gov.hu
Honlap: https://jekatyerinburg.mfa.gov.hu

Főkonzulátus Kazány
Szuvár Pláza Irodaház és Üzletközpont, Szpartakovszkaja u. 6., 5. emelet, Kazány 420107
Telefon:+7 843 526-5552; +7 843 526-5553
Konzuli ügyelet: +7 917 266-96-69
E-mail: mission.kzn@mfa.gov.hu
Honlap: https://kazany.mfa.gov.hu

Főkonzulátus Szentpétervár
ul. Marata 15., Szentpétervár 191025
Telefon:+7 812 312-6458, +7 812 312 6753
Konzuli ügyelet: +7 812-999-0082
E-mail: mission.spt@mfa.gov.hu
Honlap: https://szentpetervar.mfa.gov.hu

Hasznos linkek, telefonszámok:

112: Központi segélyhívó szám, melyen minden vészhelyzet (baleset, bűncselekmény, terrorcselekmény, gázrobbanás, tűzeset, személyek eltűnése stb.) esetén hívható a rendőrség, a nentőszolgálat és a tűzoltóság.

101: Országos Segélykérő Telefon

+7 499 449 9999: Országos Kríziskezelő Központ (Moszkva)

102: Rendőrség hívószáma

103: Mentők

A világbajnoksággal kapcsolatos és az általános turisztikai információk a fő világnyelveken a http://welcome2018.com honlapon találhatók.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.