//Kommandóst vertek a cigányok
A kép illusztráció. Roma fiatalok Plovdivban, a Nemzetközi Roma napon 2011-ben #moszkvater

Kommandóst vertek a cigányok

MEGOSZTÁS

„A  cigányok rendkívüli mértékben elpofátlanodtak, és a társadalom toleranciája kimerült!” – nyilatkozta Kraszimir Karakacsanov bolgár védelmi miniszter.

Tütünkov Jordán írása a #moszkvater számára

A kép illusztráció. Roma fiatalok Plovdivban, a Nemzetközi Roma napon 2011-ben #moszkvater
A kép illusztráció. Roma fiatalok Plovdivban, a Nemzetközi Roma napon 2011-ben
Fotó:EUROPRESS/AFP /DIMITAR DILKOFF

Négy hónappal a fiatal bolgár újságírónő, Viktória Marinova brutális megölése után újabb romaerőszak ügye rázta meg a bolgár közvéleményt. Január 6-án Vojvodinovo településen két roma majdnem agyonvert egy kommandóst, életét csak a hatóságok közbeavatkozása mentette meg. A kommandós azóta kórházi kezelésben részesül, állapota közepesen súlyos.

A hírre elsőként Kraszimir Karakacsanov védelmi miniszter, miniszterelnök-helyettes, a koalíciós partner nacionalista Egyesült Hazafiak hármas pártszövetség társelnöke reagált éles szavakkal: Mint fogalmazott, „a cigányok Bulgáriában rendkívüli mértékben elpofátlanodtak, és a bolgár társadalom toleranciája kimerült”. Karakacsanov elmondta, hogy néhány nappal korábban rendőrt bántalmaztak és ez nem mehet így tovább. A miniszter Vojvodinovóba látogatott, hogy a helyi polgármesterrel és a helyi rendőrfőnökkel megbeszéljék, milyen intézkedéseket kell tenni ügyben.

„Az igazság az, hogy átfogó nemzeti programot kell készíteni a cigánykérdés megoldására. Az emberek nem kötelesek eltűrni, hogy a lakosság egy része nem akarja megérteni, vannak kötelességei, és be kell tartani a törvényeket” – tette hozzá a védelmi miniszter. Elmondta, hogy a vojvodinovói gettóban szinte minden ház illegálisan van felépítve, és ahogy lejárt a fellebbezési idő, lebontják azokat. Ezen kívül megvonják a segélyeket azoktól a roma családoktól, akiknek a gyerekei nem látogatják az iskolákat. A helyi lakosok a védelmi miniszter mellé álltak, mintegy 200 fő kiment tüntetni a roma erőszak ellen.

„Egyetértek Karakacsanovval, hogy a cigányok pofátlansága már nehezen elviselhető, de ezért nem csak ők a hibásak, azok is tehetnek róla, akik ezt elviselik. Ez az ára annak, amit a politikai osztály megfizet a választásokon való összejátszásért” – jelentette ki az eset kapcsán Mihail Konsztantinov, neves politológus. Angel Dzsambazki, az Egyesült Hazafiak EP képviselője szerint nem csak a gettó épületeit, hanem a cigánybárók palotáit is le kellene rombolni, szóba hozta ő is, hogy a roma paloták fáraói rendszeres kapcsolatban állnak a politikusokkal. Dzsambazki értetlenségét fejezte ki, amiért az igazságszolgáltatás védi a roma kisbűnözőket, akik veszélyeztetik az átlagemberek létét. „Ellopni falun egy idős ember tűzifáját, annyit jelent, mint veszélyeztetni az életét” – jelentette ki.

„A Barometar Bulgaria közvélemény-kutató felmérése szerint a megkérdezettek 91,42 százaléka helyeselte Karakacsanov miniszterelnök kijelentését, 5,58 százaléka egyetért a kijelentés tartalmával, de kifogásolták a kifejezésmódját, csupán 2,84 százaléka kifogásolta Karakacsanov kijelentését diszkriminatív jellege miatt. A kutatás eredményei is alátámasztják, hogy a bolgár társadalomnak elege van az atrocitásokból, nő a romák iránti gyűlölet, de a romák is egyre agresszívebbekké válnak”

Bulgáriában nem nehéz kijátszani az etnikai kártyát. Egyes becslések szerint a 7 milliónyi bolgár lakosságból mintegy 850 ezer fő sorolható a roma kisebbségbe. Előrejelzések szerint 2050-re a bolgár lakosságból minden ötödik roma származású lesz. Az országban található roma negyedek és gettók száma eléri a 347-et. A legnagyobb probléma az, hogy 87 százalékuk alulképzett, csupán egyötödének van állandóan bejelentett munkahelye, a fiatal romák 59 százaléka munkanélküli. A képzettebb romák nagyobb része inkább Nyugat-Európában keres boldogulást.

Az etnikai kártya kijátszása a kisebb pártoknak, a nacionalista Egyesült Hazafiak és a török liberális, az ellenzéki Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (DPSZ) pártoknak egyaránt kedvez, ezzel is erősítik saját szavazótáboraik egységét. Ami már csak azért is fontos, mert az idén az európai parlamenti mellett ősszel helyhatósági választások is lesznek Bulgáriában. Karakacsanovnak jót tesz az etnikai konfliktus, mert ezzel is erősíti az utóbbi időkben megtépázott népszerűségét. A török liberális párt egyelőre még nem tiltakozott az ügyben, de tudvalevő, hogy már régóta szeretnék kivenni a nacionalistákat a hatalomból és vagy a helyükbe lépnének – állj fel, hogy leüljek -, vagy szeretnék, ha Boriszov vezette GERB kisebbségben kormányozna. Előre borítékolható, hogy Karakacsanovval szemben nem hagyják annyiban a dolgot és az ellenzéki szocialistákkal közösen tüntetéseket, demonstrációkat fognak szervezni leváltása érdekében.

MEGOSZTÁS