//Kinél van a karmesteri pálca?
A Szociáldemokraták Tanja Fajon vezetésével már gőzerővel készülnek Janša „trónfosztására” #moszkvater

Kinél van a karmesteri pálca?

MEGOSZTÁS

Mit akar a baloldali-liberális ellenzék Szlovéniában?  A célkeresztben a nemzeti konzervatív erők és a nagy véráldozat árán megszerzett függetlenség. Kik akarják egy újabb gyűjtő állam felé tuszkolni a délszláv államokat?

Gyetvai Mária írása a #moszkvater.com számára

A Szociáldemokraták Tanja Fajon vezetésével már gőzerővel készülnek Janša „trónfosztására” #moszkvater
A Szociáldemokraták Tanja Fajon vezetésével már gőzerővel készülnek Janša „trónfosztására”
Fotó:EUROPRESS/Jure Makovec/AFP

Jóllehet az alcímben csak egy ország neve szerepel, bízvást meg lehetett volna említeni többet is, a szomszédos Horvátországot mindenképpen. A felkészülést a következő választásokra nem lehet elég korán kezdeni. Horvátországban küszöbön állnak, érthető tehát, hogy a politikai pártok igyekeznek magukat felmagasztalni, s ellenlábasaikat befeketíteni. Ami azonban a politikai viták hangnemét illeti, annak eldurvulása visszatetsző. Sőt, hovatovább aggasztó. A horvát Száborban a most véget ért törvényhozási ciklusban már szinte megszokottnak számítottak az ellenzéki „performance-ok”. Az egyre élesebb tónus az újdonság erejével hat viszont a szlovén Nemzetgyűlésben. Annál is inkább, mert a választások csak 2022-ben esedékesek.

„Ezen felül egyelőre kilátás sincs arra, hogy Janšáénál működőképesebb, vagy akárcsak hozzá fogható kormányt lehessen kiállítani. Pillanatnyilag talán nem is ez a cél. Az ellenzéket más szempontok és „karnagyok” vezénylik”

A kormánynak a járvány leküzdésére foganatosított intézkedései hatékonyak voltak. Annak ellenére, hogy hivatalba lépése után azonnal a nyakába szakadt ez a kötelezettség, amely alól elődje kibújt. Európai összehasonlításban is kimagasló összeggel támogatta a munkavállalókat, hogy a veszélyhelyzet miatt kieső jövedelmüket legalább részben pótolja. A munkába járás alól felmentett polgárok egy része ezt zajos felvonulásokkal honorálta, amelyeken Janša állítólagos diktatúrája ellen tiltakozott, s a kormány azonnali távozását követelte.

„A felvonulók közül többen transzparenseiken a titói Jugoszláviára emlékeztető jelszavakat emeltek a magasba. Egyesek annak a Jugoszláv Néphadseregnek a sapkáját viselték, amely ellen 30 évvel ezelőtt a függetlenségégért harcolt Szlovénia”

Ezzel párhuzamosan a parlamentben is aktivizálta magát az ellenzék. Támadásainak célpontjai eddig elsősorban a koalíció két, a liberális oldalról átállt tagja, a Modern Centrum Pártja (SMC) és a Szlovén Nyugdíjasok Demokratikus Pártja (DeSUS) voltak. Az előbbi által delegált Zdravko Počivalšek, gazdasági miniszter ellen a járvány leküzdésére vásárolt védőfelszerelés nem átlátható és nem gazdaságos beszerzése miatt nyújtottak be interpellációt, amelyet leszavazott a parlament.

A kezdeményezők (a korábbi kormányzó koalíció néhány tagja és a Baloldal) csalódtak, mert a kormányoldalról is számítottak támogatókra. Počivalšeket a jobboldali Szlovén Nemzeti Párt (SNS) is támogatja, így aligha tudják megbuktatni.  A DeSUS sem kerülhette el büntetését, amiért összeállt Janšával, illetve a nemzeti konzervatív Szlovén Demokrata Párttal (SDS).

„Aleš Hojs belügyminiszter lett a közvetlen céltábla. „Főbűne” egy az usztasa mozgalom dicsőítésével gyanúsított horvát rockénekes maribori koncertjének engedélyezése”

Annak korábbi betiltását egyébként egy szlovén bíróság nyilvánította semmisnek. Az ügy pikantériája, hogy a Baloldal koránt sem ilyen szigorú a szerb háborús bűnösökkel. Sőt, némelyikük szívesen fényképezkedik Arkan özvegyével. Hojs bűnlajstromán szerepel még a Statisztikai Hivatal vezetőjének leváltása, amire Brüsszel is kért magyarázatot, továbbá a közvélemény félrevezetése a hadseregnek a határ őrzésére való bevetése ügyében. Ezt az interpellációt a Szociáldemokraták (SD) kezdeményezték, akik már gőzerővel készülnek Janša „trónfosztására”.

„E célból került váratlanul az elnöki székbe a pártnak az Orbán Viktor magyar miniszterelnök elleni kirohanásairól ismert brüsszeli képviselője Tanja Fajon”

A korábbi elnök, Dejan Židan ugyanis e tekintetben nem bizonyult elég hatékonynak. Már az SDS-re is „lőnek”. Az annak soraiból állított külügyminisztert, Anže Logart a partizánharc értékeinek fenntartásán őrködő harcosok szövetsége (ZZB NOB), pontosabban annak egy ljubljanai, kerületi szervezete jelentette fel, amiért – szerintük – a szlovén igazságszolgáltatásban uralkodó állapotokról szóló jelentésével (például az EU-ban tiltott önkényuralmi szimbólumok – vörös csillag – használata) – Brüsszelben szégyenbe hozta a szlovén népet. A rendőrség gyűjt adatokat az ügyben.

Nem szűnnek a támadások Matej Tonin védelmi miniszter, a kormányzó koalíció kereszténydemokrata tagjának (NSi) elnöke ellen sem. Sőt, egymást érik a hajuknál fogva előrángatott botrányok. A tónus egyre durvább, ami előbb-utóbb a mérsékelt politikai erőket is arra kényszeríti, hogy hasonló hangot használjanak, ha versenyben akarnak maradni.

„Ez a tendencia a szélsőségeket erősíti, amire a járvány következtében fellépő gazdasági visszaesés miatt a lakosság is mindinkább vevő lesz”

Kinek jó ez? Brüsszelnek biztosan, hiszen aligha kívánja, hogy a szlovén soros elnökséget jövőre Janša vezényelje le. Szlovéniának, legalább is a lakosság azon részének, amelyik őszintén akarta a függetlenséget, nem. Sőt, annak értékét is csökkenti a szemében. Akik viszont jól éltek és továbbra is jól akarnak élni a szocialista struktúrák maradványaiból, igen. Nem véletlen, hogy a hadsereg folyamatosan a baloldal céltáblája, szerinte nincs is szükség rá, mint ahogy a független Szlovéniára sem.

„Ebben valószínűleg élvezik külső hatalmi központok támogatását”

Horvátországban, a rövidesen sorra kerülő választások miatt ez már „élesben” megy. Ha az államfői poszt mellé a baloldal a kormányfőit is megszerzi, itt is igyekezni fog relativizálni a nagy véráldozat árán megszerzett függetlenséget, és egy újabb gyűjtő állam felé tuszkolni az országot. Hiába, Horvátországra szükség van ahhoz, hogy ismét egy államban lehessen Szerbia és Szlovénia.

MEGOSZTÁS