//Kifogyhat az időből Ukrajna

Kifogyhat az időből Ukrajna

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában ezúttal az orosz-ukrán háború aktuális híreiről, a Keleti Gazdasági Fórum részleteiről, az oroszországi helyhatósági választásokról, és a világrend fontos kérdéseiről beszélgettünk.

Előbb azt vizsgáltuk meg, milyen volt a már régóta állóháborúvá alakult orosz-ukrán szembenállás elmúlt hete. Még másfél-két hónap, és az ukrán ellentámadás folytatását megakasztják az időjárási körülmények, az őszi esős időszak. Meddig juthatnak el az ukránok, és miért haladnak ilyen lassan? Elképzelhető, hogy a zaporizzsjai front helyett máshol, mondjuk Bahmutnál próbálnak az ukránok a tél beálltáig valamilyen látható eredményt felmutatni? Miért támadják egyre gyakrabban és intenzívebben a Krímet? Milyen károkat okozott a Szevasztopol elleni legutóbbi támadás?

Ezután a diplomáciai és politikai mozgásokról beszéltünk, mindenek előtt arról, miért is gondolom, hogy lendületesen indította az őszt Oroszország. Mint már utaltam rá, a fronton nem alakul rosszul Moszkva szempontjából a helyzet, és a globális játszmákban is erősítette a pozícióit Oroszország. Ráadásul a Kreml – elfeledtetve a Prigozsin zendülése nyomán támadt belpolitikai bizonytalanságot -erőt demonstrált a helyi választásokon is. Ezek után magabiztosan utazhatott Vlagyimir Putyin Vlagyivosztokba, ahová megérkezett Kim Dzsong Un észak-koreai elnök is. Mit árulnak el az orosz politikáról a helyhatósági választások eredményei? Miért nem érdemes éppen most az orosz demokrácia gyengeségéről beszélni, és a választási csalásokat felemlegetni? Miért az orosz társadalomban tapasztalt apátia, bizalmatlanság, és miért kell ezzel valamit kezdenie a hatalomnak?

Aztán azt találgattuk, hogy miért utazott Vlagyivosztokba Kim Dzsong Un, és miként hathat ez a vizit a háborúra? De szóba jött az is, miért ítélte el Vlagyimir Putyin az 1956-os és 1968-as szovjet beavatkozást? Hogyan jön ide az Egyesült Államok, és miért hasonlítható a késői Szovjetunióhoz? Végül Antony Blinken amerikai külügyminiszternek a világban zajló változásokról szóló szavaiból kiindulva azt vázoltuk fel, hogy miként áll az új világrendért folyó verseny, és milyen meglepetéseket tartogathat még számunkra a Nyugat és a „globális Dél” egyre határozottabb szembenállása?

Egyebek mellett ezekről kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #moszkvatér alapító főszerkesztőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.