//Kié a Krím?
Margarita Pasa #moszkvater

Kié a Krím?

MEGOSZTÁS

Az ukrán szépségkirálynő nem az elvárt választ adta az Ukrajnában manapság mindenkinek nekiszegezett kérdésre

Margarita Pasa #moszkvater
Margarita Pasa

Ukrajnában egy ideje már nem múlhat el interjú, beszélgetés, hogy ne szegeznék az embernek a kérdést: Kié a Krím? A válaszból aztán mindenki számára kiderül, hogy igaz ukránnal áll-e szemben, avagy Oroszországgal szimpatizáló hazaárulóval, de minden esetre gyanús alakkal. Így aztán nem meglepő, hogy megkapja ezt a kérdést minden celeb. A többség tudja nagyon jól a helyes választ, ám vannak, akik nem állnak be a sorba. Ilyen volt a nyáron az ismert énekes Maruv is, aki felállt az interjúból, amikor feltették neki ezt a kérdést. Miss Ukrajna-2019 nyugodtan válaszolt e kérdésre, mégis felkapta rá a fejét a többség.

„Úgy gondolom, hogy a Krím mindenkié. Ahogy a Föld  minden egyes szeglete mindannyiunké, embereké”

– válaszolta a Strana.ua tudósítása szerint Margarita Pasa. A harkovi szépségkirálynő azt is elmondta, hogy a testvére Feodoszijában él, és ő maga is sokat üdült gyerekkorában a félszigeten. Mint hozzátette, a leginkább Jalta és Forosz tetszik neki, és felvirágzást kívánt a Krímnek.

Margarita Pasa egyszer már megbotránkoztatta az ukrán sajtót azzal, hogy nem volt hajlandó ukránul nyilatkozni a Szvetszkaja zsizny című tévéműsornak, ezért aztán a beszélgetés nem is került adásba. Ennek kapcsán akkor a modell elmondta, jól beszél ukránul és oroszul is, és szereti a hazáját, ám azt hadd döntse el ő maga, hogy melyik nyelven szólal meg.

Valóban! – gondoljuk mi.  Nem így az ukrán sajtó, amely így próbál hozzájárulni a nemzet építéséhez. Lassan azonban már rá kellene jönni arra, hogy ez kontraproduktív. Egy kívülálló szemében pedig egyenesen nevetséges és beteges, ha valakinek a „Hogy hívnak?” kérdés gyanánt azt szegezik neki, hogy „Kié a Krím?”.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.