//Jubileumi est a barátság jegyében
„Az MOMBT munkájában jeles magyar és orosz szakemberek, kutatók, közéleti személyiségek vállalnak szerepet napjainkban is. A szervezet jelenleg mintegy 150 rendes tagot számlál” #moszkvater

Jubileumi est a barátság jegyében

MEGOSZTÁS

A napokban ünnepelte megalakulásának 75. évfordulóját a Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság. A budapesti Orosz Kulturális Központban megtartott eseményre rangos delegáció érkezett Moszkvából. A magyar és orosz közéleti személyiségek, művészek fellépésén túl a jubileumi rendezvényen kitüntetések átadására is sor került, és a Társaság történetéről egy kamara kiállítást is megtekinthetett a szép számú közönség.

Viczai Péter írása a #moszkvater.com számára

„Az MOMBT munkájában jeles magyar és orosz szakemberek, kutatók, közéleti személyiségek vállalnak szerepet napjainkban is. A szervezet jelenleg mintegy 150 rendes tagot számlál” #moszkvater
„Az MOMBT munkájában jeles magyar és orosz szakemberek, kutatók, közéleti személyiségek vállalnak szerepet napjainkban is. A szervezet jelenleg mintegy 150 rendes tagot számlál”
Forrás:MOMBT

A Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság (MOMBT) az egyik legaktívabb társadalmi szervezet a mai magyar-orosz kapcsolatok és népi diplomácia terén. Évente mintegy 15-20 különböző, bárki számára szabadon látogatható irodalmi, oktatási, zenei, tudományos, vagy politikai eseményt tart. A szervezetet 1945-ben az ismert magyar Nobel-díjas tudós, Szent-Györgyi Albert alapította, amely akkoriban Magyar-Szovjet Művelődési Társaság (MSZMT) néven működött és a barátság jegyében alakult meg. Mint az ELTE BTK Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ honlapján ennek kapcsán olvasható,

„a második világháború befejezésével beálló helyzet elfogadásában Szent-Györgyi a barátság keresését látta egyedüli békés megoldásnak. Ennek következtében író barátjával, Zilahy Lajossal 1945-ben létrehozták a Magyar–Szovjet Művelődési Társaságot, amely egyfajta barátság-hídként szolgált a két kultúra között”

Az elmúlt viszontagságos 75 év során a Társaság (elődszervezet) több ízben átalakult, és az éppen aktuális társadalmi helyzetnek megfelelően többször nevet is váltott, de tevékenységét mindvégig folyamatosan fenntartotta, amit csak kevés hasonló civil szerveződés mondhatna el magáról. A múltban olyan neves és ismert emberek vállaltak részt a Társaság munkájában, és azonosultak filozófiájával, mint például Kodály Zoltán, Heltai Jenő, Illyés Gyula vagy Révai József, vagy a világhírű fizikus Bay Zoltán. 

A rendszerváltást követően újjáalakult és több szempontból is megújult Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság jogállását tekintve közhasznú társaságnak minősül, amely tagdíjakból és adományokból tartja fennt magát. Az elődszervezet filozófiája értelmében

„fő célja és küldetése a magyar-orosz kulturális együttműködés fejlesztése, a kialakult bizalom és baráti kapcsolatok megőrzése”

Az MOMBT jelenlegi elnöke, Gilyan György egykori moszkvai magyar nagykövet elmondta, hogy a szervezet alapvető feladatának tekinti a magyar társadalom, és különösen a mai magyar fiatalok szélesebb körének megismertetését az orosz kultúra, a tudomány és a művészet értékeivel. A Társaság kiemelt figyelmet szentel a népi diplomácia eszközeinek, melyek segítségével a baráti kapcsolatok erősítésére törekszik országaink és népeink között.

„Az MOMBT munkájában jeles magyar és orosz szakemberek, kutatók, közéleti személyiségek vállalnak szerepet napjainkban is. A szervezet jelenleg mintegy 150 rendes tagot számlál”

Közben folyamatos tárgyalásokat folytat a potenciális partnerekkel a lehetséges jövőbeni együttműködésről. Gilyan György szavait idézve, az utóbbi időben egyre többen kívánnak csatlakozni a Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaságához, amely fokozatosan bővíti nemcsak tagjai számát, de tevékenységi körét is. Minderről joggal győződhetett meg az a mintegy 150 lelkes érdeklődő, aki örömmel látogatott el a budapesti Orosz Kulturális Központban tartott jubileumi estre. Az MOMBT kiváló szervezésének és az OF magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete Jevgenyij Sztanyiszlavov, valamint az orosz kulturális intézet igazgatója Eduard Szokolov, továbbá a magyarországi cégek támogatásának köszönhetően az esemény a magyar-orosz kapcsolatok rangos, egyedülálló eseménye volt. A rendezvény nemzetközi rangját emelte, hogy tiszteletét tette Jan Carnogoursky, a Szlovák-Orosz Baráti Társaság elnöke, volt szlovák miniszterelnök.

A magas rangú magyar és orosz közéleti személyiségek, állami vezetők ünnepi köszöntő beszédeit követően a Társaság alapítójáról elnevezett Szent-Györgyi Érmek és díszoklevelek átadása felemelő és megható eseménye volt a jubileumi rendezvénynek. Az éremmel olyan ismert magyar és orosz művészeket, kutatókat, illetve szakembereket tüntettek ki, akik több évtizedes munkásságukkal, a Társaság eszmeiségével összhangban tevékenyen járultak hozzá a két ország, a két nép közötti bizalom és barátság erősítéséhez.

„Olyan prominens személyiségeket láthatunk a díjazottak között, mint például Mészáros Márta filmrendező, Horváth Iván műfordító, egyetemi docens, Irina Oszipova ruszista és nyelvpedagógus, Leonyid Volodarszkij kortárs orosz költő, vagy Stier Gábor vezető újságíró, külpolitikai elemző, a Moszkvater.com alapító főszerkesztője. Kitüntették Geréb Anna filmesztétát is”

Korábban ebben az elismerésben részesült már Törőcsik Mari színművész, Jancsó Miklós filmrendező, vagy Jevgenyij Nyesztyerenko operaénekes. Díszoklevélben pedig többnyire azon személyek, társasági tagok részesültek, akik már évtizedek óta tagjai a szervezetnek, és áldozatos munkájukkal hosszú idő óta öregbítik a Társaság hírnevét, mint például Szilágyi György vagy Sebestyén Imre.

A felfokozott hangulatot a magyar és orosz ifjú előadók rendkívül színvonalas zenei koncertje tovább emelte, amely Muszorgszkij dallamaival vette kezdetét Szabó Marcell zongoraművész előadásában.

„A balalajkás számokat is kifejezetten kedvelte a közönség, de az ismert orosz románc, az Ocsi csornije (Fekete szemek) modern átdolgozását szintén érdeklődéssel figyelte a közönség”

A jeles évforduló tiszteletére a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ kreatív kultúrtörténeti kiállítással készült, amelyet az est folyamán lehetett megtekinteni. Az oktatók, kutatók és egyetemi hallgatók által készített kamara kiállítás tematikus tablók segítségével szolgáltat pillanatképeket a múltból, ábrázolva a Magyar–Orosz Művelődési és Baráti Társaság életének és rendkívül sokszínű tevékenységének főbb mozzanatait. A Társaság programjai, az elmúlt 75 története egyfajta prizmaként is szolgálhat számos kultúrtörténeti kérdés kutatásához, és megismerhető a patinás szervezet hivatalos honlapján, a www.mombt.hu címen vagy a Facebookon.

MEGOSZTÁS