//Jön a kínai béketerv?
Stier - Ultrahang #moszkvater

Jön a kínai béketerv?

MEGOSZTÁS

A #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Joe Biden európai útjáról, Vlagyimir Putyin beszédéről, a kínai külügyek befolyásos képviselőjének, Vang Jinek a mozgásáról, az iráni és a kínai elnök Moszkvába tervezett látogatásáról, az új világrend átalakulásának aktualitásairól beszélgettünk.

Míg az ukrajnai frontokon nincs új helyzet, addig mozgalmas napjai voltak a globális diplomáciának. Sokak által nagyon várt beszédet mondott az orosz és az amerikai elnök, fontos bejelentést tett Jens Stoltenberg a NATO főtitkára, és Moszkvában záruló európai körutat tett a tavaly lemondott kínai külügyminiszter Vang Ji is, aki azonban a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságában betöltött posztja révén továbbra is a kínai diplomácia első számú vezetőjének tekinthető. A kínai vezető tárgyalásai az orosz-ukrán háború kitörésének évfordulójára bejelentendő pekingi béketervet vezették fel. Ebből a diplomáciai mozgásból is látszik, hogy alakul az új világrend.

Kinek és mit üzent Biden és Putyin? Miért olvashatjuk ki ezekből a beszédekből és a NATO főtitkárának szavaiból, hogy a háború hosszú lesz? Hogyan értelmezzük azt, hogy Moszkva felfüggesztette részvételét a START III. megállapodásban? Miként áll Kína a háborúhoz és Oroszországhoz? Miért rettent meg a Nyugat a kínai béketervtől?

Egyebek mellett ezekről kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #moszkvatér alapító főszerkesztőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.