//Incidens a Kuril-szigeteknél
A USS Missouri Yokosuka kikötőjében 2022. január 10-én #moszkvater

Incidens a Kuril-szigeteknél

MEGOSZTÁS

A felfokozott ukrajnai helyzet árnyékában az orosz védelmi minisztérium közlése szerint a mai napon egy amerikai tengeralattjáró megsértette az orosz felségvizeket a Kuril-szigetek térségében.

A USS Missouri Yokosuka kikötőjében 2022. január 10-én #moszkvater
A USS Missouri Yokosuka kikötőjében 2022. január 10-én
Fotó:Egyesült Államok Haditengerészete

Moszkvai idő szerint a mai napon 10 óra 40 perckor a Csendes-óceáni Flotta Kuril-szigetlánchoz tartozó Urup sziget közelében kijelölt gyakorlóterületén a haditengerészet egységei egy Virginia osztályú amerikai vadász tengeralattjárót észleltek, amely megsértette az orosz felségvizeket.

Az észlelést követően az orosz hatóságok a megfelelő akusztikus kommunikációs eszközöket felhasználva orosz és angol nyelven szólították fel az amerikai tengeralattjáró legénységét az azonnali felszínre emelkedésre.

„Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint elsőre a tengeralattjáró nem tett eleget a Csendes-óceáni Flotta utasításának”

Ezt követően a Projekt 1155 osztályú Marsall Saposnyikov fregatt a hatályos orosz eljárásrendnek és dokumentumoknak megfelelően eddig nem meghatározott „speciális eszközöket” – vélhetően torpedót vagy szonárbóját – alkalmazott a tengeralattjáróval szemben. A közlemény szerint erre válaszul az amerikai tengeralattjáró „önműködő szimulátor segítségével szétválasztotta a radar és akusztikus megfigyelő berendezések célpontjait”, majd maximális sebességgel távozott a nemzetközi vizek irányába.

„Bár az orosz felségvizeket megsértő tengeralattjáró neve egyelőre nem ismert, orosz internetes források szerint vélhetően a USS Missouri – SSN 780 – lehetett a szóban forgó egység”

A Missouri január 25-én hajózott ki a japán Yokosuka kikötőjéből, folytatva a tavaly szeptemberben megkezdett Csendes-óceáni őrjáratát. Más források szerint viszont a Seawolf-osztályhoz tartozó USS Jimmy Carter – SSN 23 – lehetett az incidens szereplője, miután az is hasonló feladatkörrel január közepe óta a Csendes-óceán nyugati területein állomásozik.

„Az incidenst követően Moszkvában bekérették az amerikai katonai attasét, ám Washington egyelőre nem kommentálta az eseményeket”

Az eset sajátossága, hogy nem a szigetlánc vitatott hovatartozású déli tagjai mentén történt, hanem az Egyesült Államok és Japán által is Oroszország részeként elismert felségvizeken. A jelenlegi, Ukrajna kapcsán kifejezetten feszült biztonsági környezetben az ehhez hasonló incidensek megfelelő kezelése kifejezetten fontos, miután esetleges eszkalációjuk beláthatatlan következményekkel járhat.

MEGOSZTÁS

1997-ben született, jelenleg is tanulmányait folytató nemzetközi kapcsolatok szakértő. Érdeklődési körének középpontjában Oroszország, az orosz fegyveres erők, az orosz és globális geopolitika, biztonságpolitika, valamint alapvetően a haditechnikával összefüggésben felmerülő témák állnak. Mindezeken túl aktívan figyelemmel kíséri a globális világrend fokozatos átalakulását. Diplomáját nemzetközi tanulmányok szakon szerezte, angolul, oroszul és németül beszél.