//Hány esélye van Ukrajnának?
moszkvaterplusz #moszkvater

Hány esélye van Ukrajnának?

MEGOSZTÁS

A MoszkvatérPlusz műsorában Stier Gábor, a Moszkvater.com alapító főszerkesztője a portál írásaiból szemlézett, kommentálta az aktuális híreket, és beszélt arról is, ami a hírekből kimarad. Ebben az adásban a készülődő ukrán ellentámadás fényében alapvetően az orosz-ukrán háborúról beszéltünk. Előbb abból az aspektusból, hogy milyen is megélni egy háborút. Elemeztük e szempontból a bahmuti ostrom tanulságait, az anyagháború állását. Mindkét fél arra számít ugyanis, hogy felőrli a másikat. Ismét feltettük a kérdést, ebben a háborúban a mennyiség vagy a minőség a döntő, és megnéztük, mit tartanak a britek az orosz hadsereg erősségének és gyengéjének.

Mennyire érinti meg Önöket a háború? Belegondolnak-e abba, hogy milyen is a háború? Hogy bármikor lesújthat a halál. Vagy ha nem is, elfogyhat a víz, az élelmiszer… Ha meg van, akkor arany áron. Hogy egy fagyasztott pelmenyi Ukrajnában lassan már luxus cikk. S mit gondolnak arról, hogy az ukrán társadalom többsége ennek ellenére a végsőkig harcolna – persze, a frontra azért nem nagyon menne –, és tényleg hisz abban, hogy Ukrajna győzhet. Aztán, mint látjuk, az álladó veszélyt, a háborús helyzetet is meg lehet szokni, de hogyan változtatja ez meg az embert? Kiég? Elfásul? Felemészti vagy megerősíti? Meddig tud felülemelkedni az életösztön a szörnyűségeken? Könnyű így távolról, 1000-1500 kilométerről elemezni, és addig örüljünk, amíg ezt megtehetjük. Ezért aztán drukkolni csak a békének szabadna. Annak, hogy minél előbb hallgassanak már el a fegyverek!

Egyelőre azonban erre nincs esély, ezért a közelgő ukrán ellentámadás esélyeit, a háború kifutási lehetőségeit elemeztük. Az újra Artyomovszkká vált Bahmut ostroma után ugyanis talán még véresebb nyár előtt állunk, amennyiben megindul az oly sokat emlegetett ellentámadás. Ahogy ugyanis Bahmutban, úgy ez esetben is arra számít mindkét fél, hogy hatékonyabbban őrli fel az ellenfelet, mit teszi azt az ellen ővele. Meddig tarthat még ez a háború? Melyik oldalon működik jobban a felőrlés stratégiája? Hány esélye van az ellentámadásra Ukrajnának? De megpróbáltuk azt is kideríteni, hogy valóban előkerült-e az ukrán vezérkari főnök. Végül véleményeket ütköztettünk annak kapcsán, hogy mekkora az orosz ipar technológiai lemaradása, és mekkora esély van ennek ledolgozására. Mint ahogy arra is kerestük a választ, hogy mennyire ütésálló az orosz gazdaság?

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában kedden és pénteken érhető el az UltrahangPlusz csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.