//Golyóval üzentek Zelenszkijnek
A támadók 20 lövedéket lőttek ki, az elnöki tanácsadó gépkocsijába 12 golyó fúródott, három pedig a sofőrje testébe #moszkvater

Golyóval üzentek Zelenszkijnek

MEGOSZTÁS

Géppisztoly sorozatot lőttek ki az ukrán elnök munkába tartó bizalmasára. Szerhij Sefir megúszta a támadást, a sofőrje azonban súlyosan megsérült. Ilyenkor szokta „megtalálni” az orosz szálat az ukrán elit. Most azonban nem ez történt. A belügyminiszter-helyettes szerint magyar gyártmányú lövedéket használt a támadó. Így igazán szép a történet, de vajon kik voltak a merénylők, és mit akartak?

A támadók 20 lövedéket lőttek ki, az elnöki tanácsadó gépkocsijába 12 golyó fúródott, három pedig a sofőrje testébe #moszkvater
A támadók 20 lövedéket lőttek ki, az elnöki tanácsadó gépkocsijába 12 golyó fúródott, három pedig a sofőrje testébe
Fotó:EUROPRESS/Handout/UKRAINIAN INTERIOR MINISTRY PRESS SERVICES/AFP

Volodimir Zelenszkij tanácsadójára, legközelebbi bizalmasának autójára zúdítottak ismeretlenek golyózáport Kijev közelében. Szerhij Sefir éppen munkába indult Kijev közeli otthonából, amikor automata fegyverrel tűz alá vették az autóját. A tanácsadó nem sérült meg, de a sofőrje súlyos állapotban van. A támadók 20 lövedéket lőttek ki, az elnöki tanácsadó gépkocsijába 12 golyó fúródott, három pedig a sofőrje testébe. A sofőr ennek ellenére megőrizte a lélekjelenlétét, gázt adott, és elhajtott a legközelebbi településig, ahol egy szupermarket parkolójából hívták a rendőröket.

„Jevhenyij Jenyin ukrán belügyminiszter-helyettes szerint a lövedékek magyar gyártmányúak, Ukrajna ilyet hivatalosan soha nem vásárolt, és nyomozás indult annak kiderítésére, hogy a lőszer hogyan kerülhetett Ukrajna területére”

Az 57 éves Sefir Zelenszkij földije, szintén Krivoj Rog-i. Bátyjával, Borisszal az 1990-es évek elején vicceket és vidám jeleneteket írtak a rendkívül népszerű és legendás szovjet-orosz szórakoztató televíziós műsorban, a KVN-ben (Vidámak és Találékonyak Klubja. A rövidítés egyben egy az ’ 50-es-’60-as években divatos tévémárka neve) részt vevő egyetemista csapatok, köztük a 95 kvartal számára is. A Sefir-testvérek hívták meg Zelenszkijt is a Zaporozsje.Krivoj Rog-Tranzit nevűcsapatba, majd később már együtt alapították meg a Kvartal 95-öt, amely gyorsan milliós üzletté nőtte ki magát. Volodimir Zelenszkij meg választása után Szerhij Sefirt sokan esélyesnek tartották az elnöki adminisztráció vezetőjének posztjára, ám ő ezt visszautasította.

„Szerhij azonban a politikában ragadt – testvére a Kvartal 95 ügyeit intézi tovább -, és Zelenszkij első számú tanácsadójaként az üzleti élettel tartotta a kapcsolatot. Végig a háttérben maradt, nem nagyon adott interjút, rendszeresen elkísérte viszont az elnököt a találkozóira”

A merénylet után sokaknak eszébe jutott az Ukrajinszkaja pravda minap felröppentett értesülése, miszerint az elnök és tanácsadója között egy nézeteltérés odáig fajult, hogy Sefir összecsomagolt, és elhagyta a Bankovaját. Ezért most a megtámadott tanácsadó sietett leszögezni, hogy az elnöki csapat egységes, és nem hagyja magát megfélemlíteni.

Nem Ukrajnában lennénk, ha a támadás után először nem az merült volna fel, hogy a történtek mögött Oroszország áll, ez azonban ezúttal hamar elült, felmerült viszont a kommunikációs szempontból hasonlóan hasznos magyar kapcsolódás.

„Közben a támadást a legtöbben a most második olvasatban elfogadott, az oligarchákat visszafogó törvénnyel hozzák kapcsolatba”

Az új jogszabály alapján – amely várhatóan tíz évig marad érvényben –, oligarcha az, aki amellett, hogy politikai befolyással bír, a médiában is van érdekeltsége, illetve vállalkozást, monopóliumot birtokol. A törvény célja, hogy korlátozza az oligarchák túlzott befolyását, például megakadályozná, hogy politikai pártokat finanszírozzanak. Az ellenzék szerint viszont nem ez a megoldás, és olyan mechanizmust hozna létre, amely valóban felveszi a harcot az oligarchák ellen, és a kérdés kapcsán nem ilyen show-műsort rendez. A probléma ugyanakkor nagyon is valós, hiszen Ukrajnában néhány milliárdos óriási befolyással bír a politikai életre – nélkülük, konkrétan Ihor Kolomojszkij nélkül nem lehetne elnök például Zelenszkij sem -, ami hátráltatja a korrupció elleni harcot és sok kárt okoz az országnak.

„Ezekkel az Ukrajnát a valóságban irányító, máig óriási befolyással bíró oligarchákkal Zelenszkij éppen Sefiren keresztül tartotta a kapcsolatot, aki viszont a jelenlegi formában ellenezte a törvény elfogadását”

Éppen ezért nem igazán értelmezhető, hogy miért akarták volna éppen az elnök bizalmasát kiiktatni. Hacsak magának Zelenszkijnek nem akartak így üzenni. Ez a teória azonban így is, úgy is sántít. Abban sokan egyetértenek, hogy profi munkáról van szó, amellyel valakik valakiknek üzenni akartak. Nem kevesen gondolják azonban úgy, hogy nem Zelenszkijnek üzentek, hanem éppen Zelenszkij üzent így az oligarcháknak. Tehát önmerényletről van szó, amelyre hivatkozva könnyebben lehet fellépni az oligarchák ellen, lábhoz kényszeríteni az elnök mozgásterét szűkítő üzleti köröket. Mert Zelenszkij már láthatóan szabadulna az őt trónra emelőktől. Így aztán nem lepődhetnénk meg, ha majd elkapják a tettest, és az éppen a Zelenszkijre legveszélyesebb csoportot láttatná az eset mögött.

„Mások azt sem zárják ki, hogy az éppen az ENSZ Közgyűlésén lévő Zelenszkijnek adták fel így a labdát, és az ukrán elnök a felszólalásában így hitelesen festhette le, milyen nehéz körülmények között kell neki a Nyugat által követelt reformokat végrehajtani”

Ukrajnában vagyunk, így a legmeredekebbnek tűnő verziót sem lehet kizárni. Az minden esetre sokaknak gyanús, hogy a sofőr megsebesült ugyan, ám igazából körbelőtték, maga Sefir pedig ép bőrrel megúszta a támadást.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.