//Fogas kérdések a konyhában

Fogas kérdések a konyhában

MEGOSZTÁS

Nyáresti ajánlatunk egy könnyen elkészíthető ínyenc halfasírt percek alatt

Az Európában őshonos, tiszta vizeket kedvelő fogassüllő a sügérfélék családjába tartozó halfajta. A fogas népszerű a halak között, ugyanis sovány húsú, könnyen emészthető, ráadásul kevés szálkával rendelkezik, így a filézésével sem kell sokat bíbelődnünk.
Erről a halról többünknek a balatoni fogas jut az eszünkbe, amely nem csak ízletes, de kinézetre sem utolsó.
A fogassüllő ízvilága semleges, ezért többféleképpen elkészíthető. A balatoni fogas egészben sütve készül, de népszerű ez a halfajta mandulás panírban vagy roston sütve, és pároltan is. Ma egy olyan orosz fogasos receptet mutatnék be Önöknek, amelyben a halat nem egészben, de nem is szeletekben használjuk fel, hanem a hal húsát a csontról lefejtve, darálva készítünk belőle halpogácsát.

Oroszország nagy halfogyasztó nemzet, a halakat minden lehetséges formájukban fogyasztják, így bőven meríthetünk ihletet az orosz halreceptekből. Ezért aztán ne csodálkozzunk, ha olyan recepttel találkozunk, melyeknél egyszerűen csak az szerepel, hogy hal szükséges hozzá, de hogy milyen, az már a szakácsra van bízva. Ezen ételek közé tartozik a – sokféle halból elkészíthető – halpogácsa is.

Bevallom, korábban már készítettem tonhalból halfasírtot, aminek nagy sikere volt. Kiváncsi voltam, hogy elkészíthető-e ez a fogás fogassüllőből? Lehet, hogy fogasból még ízletesebb is lesz a halpogácsánk? Hibázni biztosan nem lehet vele! Próbáljuk ki együtt! Tartsanak velem egy fogasos halpogácsa sütésre!

Halfasírt fogasból

Котлеты из судака

Hozzávalók:
1/2 kg fogas, 1 vöröshagyma, 1 tojás, 1 szelet kenyér vagy zsemle, zsemlemorzsa, só, bors

A fogasfilét és a hagymát vágjuk nagyon apróra, esetleg daráljuk le. Keverjük el és adjuk hozzá a vízben áztatott zsemlét, a tojást, majd sózzuk, borsozzuk. Ha a masszánk túlzottan nedves maradt, adjunk hozzá egy kevés zsemlemorzsát. Gyúrjunk kis pogácsákat és hempergessük meg azokat zsemlemorzsában. A húsból készült fasírtok itthon inkább gömbölydedek, a halból készült fasírtokat inkább laposabbra, pogácsa formájúra alakítsunk. Végül süssük ki bő olajban a halpogácsáinkat. Köretként ideális párosítás ehhez az ételhez a párolt vagy a grillezett zöldség.

A halfasírt könnyen és gyorsan a tányérra varázsolható. Ezúttal fogasból készült, mellé grillezett sárga cukkini, paradicsom, gomba, sárgarépa és csónakburgonya dukált. Nos én nem csalódtam, szerintem finom lett. Készítsenek Önök is egy könnyű nyári ebédet vagy egy nyáresti vacsorát belőle! Jó étvágyat hozzá!

MEGOSZTÁS