//Európa szegényháza
Ukrajna, szegénység #moszkvater

Európa szegényháza

MEGOSZTÁS

A korrupció, a megrekedt reformok és a háborúba torkolló nacionalizmus Európa legszegényebb országává züllesztette Ukrajnát

Ukrajna, szegénység #moszkvater
Fotó:EUROPRESS/SERGEI SUPINSKY/AFP

Tanulságos és figyelmeztető Ukrajna elmúlt három évtizedes útja. Figyelmeztető abból a szempontból, hogy a korrupció, az állandósult politikai harcok, majd a háborúig vezető nacionalizmus így tesz tönkre egy jobb sorsra érdemes országot. Aki pedig okos, az tanul belőle.

De nézzük a tényeket! A vásárlóértéken mért egy főre jutó nemzeti össztermék tekintetében Ukrajna 1990-ben még egy szinten állt nyugati szomszédjával, Lengyelországgal. Mára ugyanakkor ez a mutató már csak harmada a lengyelnek. A jelenlegi növekedési dinamika mellett 50 évre lenne szükség ahhoz, hogy a jövedelmi szint tekintetében Ukrajna utolérje a modern Lengyelországot. Pedig Ukrajna nemcsak a volt Szovjetunió, de Kelet- és Közép-Európa egyik legjobb adottságokkal bíró országa. A jó minőségű termőföld, a csernozjom Európában egyedülálló nagyságú. Emellett az acélgyártástól a vegyiparon át a repülőgép gyártásig olyan ipari potenciált örökölt, amely a tudományos bázissal kiegészülve igazán kiváló ugródeszka lehetett volna a jövőbe. Főképp, ha ehhez hozzávesszük a természeti kincseket.

Ukrajna ennek ellenére a munka termelékenységének alacsony foka, az exportfüggőség, a félúton megrekedt reformok és a mindent megfojtó korrupció miatt Európa legszegényebb országává süllyedt. S hogy mekkora a baj, azt mutatja, hogy a Világbank regionális igazgatója szerint ebből a mély gödörből aligha mászhat ki, ha nem oldja fel a termőföld eladására vonatkozó moratóriumot. Ha azonban megteszi, elveszíti legfőbb kincsét is.

S hogy ne csak rébuszokban beszéljünk, a GfK (Growth from Knowledge) az egy főre kivetített vásárlóerőt vizsgáló felmérése alapján 1830 euróval Európa legszegényebb országa ma Ukrajna. Az európai átlag ezzel szemben 14 739 euró, az éllovas Lichtenstein mutatója pedig 67 550 euró. A második helyen Svájc, míg a harmadikon Luxemburg áll 42 067, illetve 35 096 euróval. Ukrajna mellett a legszegényebb ország Moldova és Koszovó. S ha valaki kételkedne e sorrend hitelességében, az nézze meg a Világbank rangsorát, és láthatja, hogy Európa egyik legszegényebb országa ott is Ukrajna.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.