//Egyre szorultabb helyzetben Boriszov
Bojko Boriszov bolgár kormányfő érkezik a GERB kongresszusára Szófiában 2020. augusztus 5-én #moszkvater

Egyre szorultabb helyzetben Boriszov

MEGOSZTÁS

A mélyülő belpolitikai válság közepette újult erővel támad a koronavírus, az ország GDP-jének 12-14 százalékát adó turizmus teljesítménye pedig tavalyhoz képest 60 százalékkal csökkent.

Bojko Boriszov bolgár kormányfő érkezik a GERB kongresszusára Szófiában 2020. augusztus 5-én #moszkvater
Bojko Boriszov bolgár kormányfő érkezik a GERB kongresszusára Szófiában 2020. augusztus 5-én
Fotó:EUROPRESS/NIKOLAY DOYCHINOV/AFP

Csalódottan távozott a Bojko Boriszov kormányfő és pártelnök által összehívott országos értekezletről a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt mintegy ötezer funkcionáriusa. A miniszterelnök ugyanis ahelyett, hogy feltüzelte volna híveit, még inkább elbizonytalanította őket. Kijelentette, hogy kész lemondani, ha így a helyén maradhat a koalíciós kormány. A tagság ezzel szemben világos programbeszédre számított. Elvárta, hogy Boriszov konkrét cselekvési tervet vázoljon fel, amelyben többek között utasítja a rendőrséget a néhány tucatra zsugorodott tüntetések feloszlatására.

„Az erősen megfogyatkozott tiltakozók már negyedik hete éjjel-nappal Szófia három fontos közlekedési csomópontján tüntetnek sátorozva”

Grilleznek, literszámra vedelik a sört és akadályozzák a közlekedést. A héten újra előkerültek a közlekedési lámpákon az akasztókötelek, a tüntetők egy csoportja pedig a kormányfő háza előtt úgy tüntetett, hogy fekete hullazsákokat terítettek le, majd szerda este „Boriszov diktatúra 2019-2020” felirattal koporsót cipeltek a miniszterelnöki hivatal elé. Boriszov az elemzők többsége szerint már nyerésre állt a tüntetőkkel vívott idegháborúban, amikor melléfogásával kiengedte kezéből a kezdeményezést, és olajat öntött a tűzre. Szerdai beszéde közben végig látni lehetett, hogy kimondottan sértődött és zavarodott. Péntek hajnalra aztán a bolgár rendőrség felszámolta az összes sátortábort Szófiában.

„Boriszov bizonytalankodásának oka a pártja és a koalíciós partnerek között dúló nyilatkozat háború”

Az egyik oldalon Tomiszlav Doncsev miniszterelnök-helyettes áll, aki csütörtökön elmondta, hogy helyeselné Boriszov vagy a teljes kormány azonnali lemondását, de létezik egy közbülső megoldás is. A parlament szeptember-október végéig elfogadja a szükséges törvényeket, majd azután miniszterelnök lemond, és a jelenlegi parlament keretein belül új kormány alakul, de Boriszov nélkül. Mint Doncsev hozzátette, hogy ő maga nem kíván miniszterelnök lenni. Doncsevről a bolgár sajtó azt írja, hogy összejátszik a Soros szervezetekkel, és a velük szövetségben lévő balliberális oligarchákkal.

„A jobboldalhoz kötődő értelmiségiek már régóta javasolják Boriszovnak, hogy szabaduljon meg Doncsevtől és körétől”

Néhány órával Doncsev kijelentése után Valeri Szimeonov, a kisebbik koalíciós partner, az Egyesült Hazafiak pártszövetség egyik társelnöke a koalíciós tanács ülése után ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy a kormány stabil, nem lesznek lemondások sem szeptemberben, sem októberben. A jelenlegi kormány kitölti hivatali idejét és Bulgária kormányfője Bojko Boriszov marad.  Elmondta továbbá, hogy nincs semmilyen politikai válság, csak kisebb csoportok tüntetnek főleg Szófiában, a kormánynak van programja, amit teljesíteni kell.

„A jobboldali média szóvá is tette, hogy ezt a bejelentést miért nem Boriszovtól hallották”

A nálunk is ismert bolgár publicista, Georgi Markov egykori alkotmánybíró, a kormányzó GERB parlamenti képviselője több bolgár sajtóorgánumon keresztül figyelmeztetett Boriszov esetleges lemondásának a következményeire. Mint fogalmazott, Boriszov az utolsó megmentőnk, ha lemond Bulgária nemzeti katasztrófa és tragédia elé néz, és az elkövetkező 10 évben nem lesz olyan személy vagy párt, aki rendbe tudná tenni az országot.

„A belpolitikai válság közepette újult erővel támad a koronavírus”

A kormány további népszerűségvesztéstől félve nem mer a járvány kezelésére korlátozó intézkedéseket bevezetni. A szerdai jelentések szerint összesen 12 414 főnél mutattak pozitív eredményt a tesztelések eredményei, az aktív esetek száma 5 035. Az új fertőzöttek száma 255, 44-gyel több, mint egy nappal korábban. Korházban 847 beteget kezelnek, ebből 41-t intenzív osztályon, a gyógyultak száma 280-nal több, vagyis összesen 6 964 fő. Eddig 415-n vesztették életüket, 11 az új elhalálozások száma. Az orvosok és egészségügyi dolgozók már most teljesítőképességük határán vannak, kérdéses, hogy amennyiben a járvány még jobban elszabadul a kórházakban lesz-e elegendő kapacitás a betegek kezelésére.

„S ha még nem lenne elég mindez, az elmúlt év hasonló időszakához képest a turizmus teljesítménye 60 százalékkal csökkent”

A kormány a költségvetési tartalékból eddig közel 600 millión eurónak megfelelő összeget költött szociális kiadásokra és a világjárvány okozta gazdasági károk enyhítésére. A turizmus és vendéglátás támogatására a múlt héten a bolgár parlament megszavazta a vendéglátóhelyeken a bor és a sör fogyasztási, az utazásszervezői és a fitnesz-termi szolgáltatások ÁFA-kulcsainak 20 százalékról 9 százalékra csökkentését. A versenyszféra támogatására, a munkahelyek megőrzése érdekében külső hiteleket vesznek fel, az év végére 1,8 milliárd eurónyi költségvetési hiánnyal számolnak.

Súlyos a Fekete-tenger üdülőinek a helyzete. A Naposparton a szálláskapacitás feltöltésére napi 100 repülőjáratra lenne szükség. Ezzel szemben egész júliusban mindössze 400 járat érkezett.

„A kormány próbálja menteni az ország GDP-jének 12-14 százalékát adó turizmust”

Üdülési csekkek kibocsátásával támogatják a belföldi turizmust, székenként 35 euró összeggel kiegészítik a Bulgáriába charterező utazásszervezők ráfordításait, ami mintegy 400 ezer charter turistát érint. A beutaztatás ösztönzésére tett erőfeszítéseket azonban veszélyezteti a COVID-19 vírus okozta megbetegedések számának rohamos növekedése. Így egyre több EU-tagállam vezet be korlátozó intézkedéseket a Bulgáriából hazatérő turistái számára. Az Aranyhomok kicsit jobb helyzetben van, de a német Bild röviden így jellemezte a helyzetet a második legnagyobb bolgár tengerparti üdülőfaluban:

„Se maszk, se távolságtartás, csak sok alkohol”

A nyár elején a járvány kezelésében Bulgária még kedvező helyzetben volt mind az új megbetegedések, mind az áldozatok alacsony száma tekintetében. A német sajtó szerint Mallorca buli turizmusának korlátozó intézkedései – bárok éttermek bezárása – miatt a német fiatalok „Male” helyett „Bule” -t választották, és elárasztották Aranyhomok szállodáit, szórakozóhelyeit. A közösségi oldalakon terjedő videoklipek tanúsága szerint a maszk viselésére és a távolságtartásra vonatkozó figyelmeztetéseket azonban senki sem tartja be. Az őrülten bulizó német fiatalok ilyen kijelentéseket tettek a videoklipeken: „Csak egy dolgot nem vehetnek el tőlünk, az életörömöt”, vagy „Az élet megy tovább koronavírussal is”, illetve „Itt senkit sem érdekel a koronavírus és ez így van rendjén”, „Mi belülről fertőtlenítjük magunkat, méghozzá óriási mennyiségű alkohollal”.

MEGOSZTÁS

Magyarországi bolgár kertészek leszármazottjaként született 1951-ben Budapesten. A Budapesti Metropolitan Egyetem turizmus oktatója, a Kispesti Bolgár Nemzetiség elnöke, az Országos Bolgár Önkormányzat tagja, az önkormányzat mellett működő Bolgár Kutatóintézet főmunkatársa. A Magyar Nemzet napilapnak 2009-től rendszerességgel küldi tudósításait. Legfőbb kutatási területe a turizmuson kívül a Balkán problémái, a bolgár belpolitika, a bolgár történelem, a hazai bolgárság története, ezen belül a bolgár-magyar történelmi kapcsolatok feltárása. A hazai média és politikai intézetek Bulgária-szakértőként tartják nyilván.