//Egy igazi kultfilm, A fivér
Ifjabb Szergej Bodrov #moszkvater

Egy igazi kultfilm, A fivér

MEGOSZTÁS

Alekszej Balabanov 1997-ben bemutatott filmje A fivér (Брат 1) igazi kultfilmmé vált. Már a bemutató után sorban álltak a nézők a mozik jegypénztárainál. A film egy hét alatt behozta a forgatás költségeit. A főszereplő,  ifjabb Szergej Bodrov tragikus halála is hozzájárult ahhoz, hogy a film ne veszítsen a népszerűségéből.

Ifjabb Szergej Bodrov #moszkvater
Ifjabb Szergej Bodrov

Ifjabb Szergej Bodrov 1971-ben született Moszkvában, édesapja Szergej Bodrov neves rendező, édesanyja történész. A színész 2002. szeptember 20-án a kora reggeli óráktól forgatott a Kaukázusban, és amikor visszaindult a forgatócsoport a szálláshelyre, egy lavina elsodorta mindannyiukat. A vizsgálatok során megállapították, hogy a Dzsimara hegyről lezúduló lavina 180 km/óra sebességgel sodorta a stábot.

„Tizennyolc évvel a tragédia után voltak arról hírek, hogy megtalálták Bodrov holttestét, de erről hivatalos bizonyíték egyelőre nincs”

 

A fivér bemutatja a csecsen háborúból hazatért katonák sorsát. Közülük nagyon sokan nem tudtak visszailleszkedni a társadalomba. A főhős ugyanígy járt. Danyila a cinikus mosolyával, a derekába tűzött pisztolyával, a szakadt pulóverével szinte minden orosz testvére lehetne.

„Gyilkos, de mégis szimpatikus”

Hogy mi volt a feladata katonaként Csecsenföldön, az nem derül ki. Ő maga a bátyja kérdésére azt válaszolja: „Írnok voltam a törzsben.” Az, hogy viccel, gyorsan kiderül. Egy írnok nem lő ilyen pontosan, és nem gyilkol hidegvérrel. Mint leszerelt veterán, hazamegy a fatornyos falujába, ahol a kilátástalanság várja. Munkalehetőség nincs, anyja tanácsára elutazik Szentpétervárra a bátyjához, akiről kiderül, hogy a maffia bérgyilkosa. A báty munkát ad az öccsének. Tulajdonképpen a saját munkáját végezteti el vele.

„A film a kilencvenes évek kilátástalanságáról szól”

Emberek a periférián, egy széthullott birodalom próbál talpra állni, de egyelőre nem sikerül. Danyila Bagrovnak sem. De ő az oroszoké a cinizmusával, a könyörtelenségével együtt. Azért lő, hogy ne őt lőjék le. Hogy igaza van-e? Nincs. Emberéletet elvenni bűn. Szeretne barátokat, de nem talál. Szeretné, ha lenne jó testvére, de az is elárulja. Danyila pedig úgy dönt, hogy akkor végigjárja az utat a leszereléstől Pityeren és Moszkván keresztül egészen Amerikáig, ahonnan a szél visszafújja a hazájába. Danyila körforgása.

„Hogy miért bocsájtja meg a bátyja árulását? Mert rajta kívül senkije nincs. Ahogy az anyja mondta neki még otthon: Vitya a te véred”

Danyila teljes mellszélességgel védi, akiket szeret és könyörtelenül elpusztít mindenkit, aki árt nekik. Ha kell, meg is hal értük. A szerelme és a bátyja elárulja, bérgyilkosok vadásznak rá, de ő megy előre. A fivér igazából tragédia. De ezt Danyila vagy nem érti, vagy nem akarja érteni.

„Ő csak azt érti, hogy új szelek fújnak, ahol csak a legerősebbnek maradnak talpon. És azt is megérti, hogy nincsenek testvérei. Egyedül van”

Főszereplők: Szergej Bodrov, Viktor Szuhorukov, Natalija Piszmicsenko. A film zenéje a Nautilus Pompilius együttes munkája.

(A film első része itt tekinthető meg)

MEGOSZTÁS

1963-ban születtem. Elvégeztem iskolákat, sportoltam, majd edzősködtem. Dolgoztam Ukrajnában, meg egy pár helyen, így valamennyire belelátok a szláv életbe. Szinte minden érdekel, kivéve a kibernetikát. Művészet, de inkább sport és kulinária párti vagyok. Politika alól sem vagyok felmentve, de azt meghagyom a nagyoknak. Nem ellenségem a humor, de a cinizmus, sőt a szarkazmus sem. Nem vagyok grafomán, de néha előbújik a kisördög és olyankor tollat, illetve klaviatúrát ragadok. Hogy érdemes-e, azt majd az olvasók eldöntik.