//Célegyenesben a második orosz vakcina
„Az oroszon kívül állítólag egyes források alapján hat, mások szerint nyolc olyan fejlesztés folyik, amelyek már a klinikai tesztelés utolsó fázisában járnak” #moszkvater

Célegyenesben a második orosz vakcina

MEGOSZTÁS

A novoszibirszki intézet is befejezi a COVID-19 elleni oltás tesztelésének első két fázisát. A vakcináért folyó versenyben Amerika a szankciókat és a lejáratást is beveti. Moszkvát is elérte a járvány második hulláma, de nem terveznek újabb karantént.

„Az oroszon kívül állítólag egyes források alapján hat, mások szerint nyolc olyan fejlesztés folyik, amelyek már a klinikai tesztelés utolsó fázisában járnak” #moszkvater
„Az oroszon kívül állítólag egyes források alapján hat, mások szerint nyolc olyan fejlesztés folyik, amelyek már a klinikai tesztelés utolsó fázisában járnak”
Fotó:EUROPRESS/Vladimir Pesnya / Sputnik

A világon immár mintegy 30 millióan fertőződtek meg a koronavírussal, és 3 millió körüli a halálos áldozatok száma. A napi növekedés a világban már 300 ezres. A statisztikát minden tekintetben az Egyesült Államok vezeti, ahol közel 7 millió esetszám mellett a halálesetek száma a  worldometers.info statisztikai oldal adatai szerint már átlépte a 200 ezret. De itt végezték a legtöbb (majdnem 94 millió) tesztet is, ami azt jelenti, hogy minden negyedik lakosra jut egy vizsgálat. Amerikában már minden 48. ember bizonyítottan szervezetében hordta vagy hordja a vírust. A legfertőzöttebb ország Katar, ahol minden 23. embernek volt már pozitív tesztje. Ázsia a legfertőzöttebb, aztán az amerikai kontinens következik a sorban.

„A koronavírus-fertőzöttek számát tekintve az Egyesült Államokat (6,7 millió), India (5 millió) és Brazília (4,3 millió) követi, és az abszolút számokat tekintve a negyedik helyen van Oroszország (1,07 millió). Ha az egymillió lakosra jutó eseteket és halálos áldozatokat vesszük, akkor azonban Oroszország (7,3 valamint 130) és India (3,6 és 60) sokkal jobban áll a dobogó másik két fokát elfoglaló Egyesült Államoknál (20,53 valamint 605) és Brazíliánál (20,59 és 626)”

Az igazolt fertőzések száma Oroszországban, ha lassan is, de ismét határozottan – napi 5-6000 fővel -növekszik, és már egymillió fölé emelkedett. A halottak száma eddig 19 ezer, míg több mint 900 ezren már meggyógyultak. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 40 millió laboratóriumi tesztet végeztek el.

Az Egészségügyi Minisztérium eközben bejelentette, hogy elkezdődött a COVID elleni védőoltás szállítása az egész ország területére. A Mihail Murasko miniszter arra is kitért, hogy bizonyos súlyos betegségek esetén nem lehet a védőoltást alkalmazni, ilyenek a daganatos és az autoimmun betegségek. Szergej Szobjanyin moszkvai főpolgármester ugyanakkor arról beszélt, hogy a tömeges Covid elleni védőoltás beadása az év végén, a jövő év elején kezdődik. Ennél korábban a kockázatnak kitett lakosokat fogják beoltani.

„A jövőben karantént nem terveznek bevezetni, hacsak nem emelkedik radikálisan a megbetegedések száma. Jelenleg már hat-féle gyógyszer áll rendelkezésre a betegség kezelésére, van oltás és sok tapasztalat halmozódott fel. Így a legnehezebb helyzetben lévő Moszkvai vezetése szerint a karanténnál kevésbé radikális módszerek is eredményesek lehetnek a fertőzés terjedésének csökkentése érdekében”

Közben folytatódik a moszkvai Gamaleja Kutatóintézet néhány hete bejegyzett Covid-19 elleni Szputnyik-V nevű védőoltásának a tesztelése. Megkezdődött a harmadik fázis, amelybe a tervek szerint mintegy 40 ezer embert vonnak be. Eddig ebben a szakaszban 300 önkéntest oltottak be, és minden hetediknél jelentkeztek izomfájdalmak, gyengeség és hőemelkedés. Ez a harmadik fázis két szakaszból áll. A jelentkezők előbb az oltás egyik komponensét kapják meg, majd 21 nap múlva a másodikat.

„Szeptember végére befejeződik a második, a novoszibirszki Vektor központ által fejlesztett, peptid antigén alapú, EpiVacCorona elnevezésű vakcina klinikai tesztelése is, ami az orosz gyakorlatban az első és a második fázist jelenti. Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) közölte, hogy az oltást eddig 57 önkéntes kapta meg. A szer bejegyzését októberre, gyártásának beindítását pedig novemberre tervezik”

A Szputnyik-V vakcinával szemben ugyanakkor külföldi tudósok a fenntartásaikat hangoztatják. A Reuters jelentése szerint biztonsági és hatékonysági kételyeket fogalmazott meg egy nyílt levélben 38 víruskutató az orosz vakcina első és második fázisú eredményeiről a Lancet tudományos lapban publikált eredmények. A Lancethez érkezett nyílt levélben az első és második fázisú orosz kutatási eredményeket vonták kétségbe a kutatók, és értékelésük szerint a kapott eredmények nagyon valószínűtlen eredményeket tartalmaznak, hiszen számos betegnek az immunválasza éppen azonos szintű antitestet mutatott. Egy szó, mint száz, csalással gyanúsítják az orosz kutatókat.

„De megpróbálnak a vetélytársak a vakcináért folytatott versenyben másképp is keresztbe tenni Moszkvának. A nemrégiben bevezetett amerikai szankciók például olyan orosz tudósokat sújtanak, akik a Covid-19 elleni oltás kidolgozásán dolgoznak”

Ezt Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a rosszhiszemű gyógyszeripari konkurencia megnyilvánulásának minősítette, amit a gázpiacon tanúsított amerikai magatartáshoz hasonlított. Az amerikai kereskedelmi minisztérium feketelistára tette az orosz védelmi tárca 33. és 48. központi kutatóintézetét, valamint a Moszkvai Állami Szerveskémiai és Technológiai Kutatóintézetet, az állítva, hogy ezek az intézmények vegyi- és biológiai fegyverek kifejlesztésén dolgoznak. Az orosz védelmi minisztérium 48., mikrobiológiai kutatóintézete a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézettel közösen dolgozta ki a Szputnyik V-t. Az utóbbi intézmény vezetője egyébként elmondta, a szerzői jogot a Gamaleja Intézet 16 és a védelmi minisztérium kutatóintézetének egy munkatársa jegyzi.

„Az oroszon kívül állítólag egyes források alapján hat, mások szerint nyolc olyan fejlesztés folyik, amelyek már a klinikai tesztelés utolsó fázisában járnak”

Ezekből négy kínai vállalatok fejlesztése, de az oroszhoz hasonlóan erről a nyugati országok egyelőre nem akarnak tudomást venni. Oroszországon kívül Kína is engedélyezte már a sürgősségi felhasználásukat a magas kockázatú csoportokba tartozók esetében. Így a China National Biotec Group (CNBG) két szerét és a Sinovac CoronaVac nevű készítményét is jóváhagyták még a harmadik tesztfázis befejezése előtt civil alkalmazásra. Érdekesség, hogy míg az oroszok Belaruszt vonták be a tesztelés utolsó fázisába, addig az egyik kínai szer vizsgálatában jelenleg Szerbia és Pakisztán vesz részt.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.