//Boriszov kikelt a „bundák” ellen

Boriszov kikelt a „bundák” ellen

MEGOSZTÁS

A bolgár kormányfő magához rendelte a három legnagyobb klub tulajdonosát, és tisztességes futballt kért tőlük

A bajnokság nyitánya előtt Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök magához rendelte a Ludogorec, a Levszki és a CSZKA Szófia futballklubok tulajdonosait Kirill Domuszcsievet, Vaszil Bozskovot és Grisa Gancsevet. Kirill Domoszcsievet, a Ludogorec tulajdonosát testvére Georgi képviselte. A három legerősebb futballklub képviselői megígérték a kormányfőnek, hogy az új szezonban mindent megtesznek a bajnokság tisztaságáért.  A találkozón jelen volt a Bolgár Labdarúgó Szövetség (BFSZ) elnöke Borisz Mihajlov, a főügyész Szotir Cacarov, és Mladen Marinov belügyminiszter.

„Boriszov azért rendelte irodájába a futball oligarchákat, mert eljutott hozzá az a szóbeszéd, hogy egymillió leva (mintegy 160 millió forint) az ára egy megvett meccsnek, a bírók megvásárlása pedig rendszeres gyakorlattá vált”

A miniszterelnök felszólította a klubok tulajdonosait, hogy a fair play jegyében fogjanak kezet, és egyben jelezte, hogy az állam a jövőben nem fogja eltűrni a tisztességtelenséget.

„Azt is hallottam, hogy nyomás nehezedik a játékvezetőkre. Ugyanabban az országban élünk, ugye? Senki sem hívott. A mai találkozót Boriszov kormányfő kezdeményezte, aki az államról gondoskodik, és ennek része a hazai futballunk is. Próbál segíteni nekünk, hogy elkerüljük a szankciókat, amelyeket a futballhuligánok megnyilvánulásai miatt hoznak” – mondta a megbeszélés után Mihajlov a (BFSZ) elnöke. Megegyeztek abban, hogy létrehoznak egy telefonvonalat, amelyen a játékvezetők panaszt tehetnek az őket ért atrocitásokról.

A megbeszélésen napirendre került a bajnoki címet eldöntő legutóbbi tavaszi forduló utolsó botrányos mérkőzésének az ügye.

„Két nappal a sorsdöntő mérkőzés előtt megváltak a Cserno more csapatának csapatkapitányától, és további öt állandó játékosától, akik így nem játszhattak a Ludogorec ellen. Jellemző, hogy ezen a meccsen egy 18 éves kapus debütált. A Ludogorec idegenben 4:1 nyerte a találkozót, és így szerezte meg sorozatban nyolcadszor is a bajnoki címet”

„Két nappal korábban a klub vezetősége közölte, hogy legnagyobb sajnálatukra a jövőben nem dolgozunk együtt ezekkel a focistákkal” – mondta akkoriban a Cserno more csapat edzője, hozzátéve, hogy a témával kapcsolatosan kérdéseiket ne neki, hanem a vezetőségnek tegyék fel.

Július eleje óta egy másik ügy is foglalkoztatja a bolgár futballéletet. A CSZKA Szófia ultimátumszerű levelet küldött a Bolgár Labdarúgó Szövetségnek, amelyben követeli, hogy vizsgálják felül a televíziós jogokról szóló szerződéseket. A „vörös” csapat kijelentette, hogy

„az UEFA-hoz fordulnak Kirill Domuszcsievnek, a Ludogorec tulajdonosának a négyszeres összeférhetetlensége miatt”

A CSZKA Szófia levelében rámutatott, hogy Domuszcsiev irányítja a bajnokságban szereplő Ludogorecet, ezen kívül tagja a BFSZ végrehajtó bizottságának, tulajdonosa a Futball pro média cégnek, amely megvette a BFSZ-től a közvetítési jogokat, illetve tulajdonosa a Nova Broadcasting vállalatnak, amely megvásárolta 2021-ig a sugárzás jogát a Futball pro média cégtől.

A különleges találkozón Boriszov kedvenc szerepében, megmentőként és béketeremtőként tetszeleghetett. Beavatkozása a Todor Zsivkovot idézte, végül azonban elérte, amit sokan elképzelhetetlennek tartottak.  Egy asztalhoz ültette az egymás ellen állandó harcban álló futball oligarchákat. „Nem hanyagoltuk el a többi futball klubot, de nagy zsibvásár lett volna, ha őket is meghívjuk” – mondta a miniszterelnök és hozzátette, nem akarunk beleszólni a szövetség munkájába, de szeretnénk éreztetni az álláspontunkat.

A miniszterelnök által összehívott, tisztességes focit ígérő értekezlet után három nappal a Levszki csapatának szurkolói randalíroztak Pozsonyban. Ellenfeleik lengyel és holland szurkolók voltak, 30-50 bolgárt letartoztattak. A bolgár szurkolók tagadták bűnösségüket, szerintük őket provokálták. A kék csapat szurkolóinak két éve hasonló incidense volt Horvátországban.

A Frognews hírportál szerint

„a szurkolók közötti verekedések már hagyománnyá váltak Bulgáriában”

A stadionokban tapasztalható agresszió miatt sok futballszurkoló kerüli a labdarúgó mérkőzéseket, a szülők ki sem  viszik gyermekeiket a stadionokba. Mint a portál fogalmaz, az erőszak undort kelt az emberekben, de vannak olyan futballfőnökök és politikusok, akik tolerálják a hasonló viselkedést. Sőt, a színfalak mögötti ügyletekre használják fel az erőszakot, illetve politikai és etnikai nyomásgyakorlásra is. A megtett intézkedésekről évek óta csak kliséket hallani: „aggodalmunkat fejezzük ki…, a kormány mindent megtesz, a Bolgár Labdarúgó Szövetség szintén…”.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.