//Bársonyos Majdan Bulgáriában?
„Radevet egyszerre tartják a Kreml, és Washington emberének is” #moszkvater

Bársonyos Majdan Bulgáriában?

MEGOSZTÁS

Kicsoda Rumen Radev, aki a korábbi miniszterelnök Bojko Boriszov háttérbe szorulásával immár hónapok óta elnökként irányítja a mély válságba süllyedt bolgár politikai életet? Így aligha meglepő a mostani újraválasztása. Azt viszont sokáig kevesen gondolták volna, hogy éppen ő lesz az, aki Washington akaratának megfelelően rendezi át a bolgár politikát. Pedig erősen úgy néz ki. Egyre furcsább dolgok történnek Bulgáriában, és Szófiára már csak azért is érdemes odafigyelni, mert Közép-Kelet-Európában máshol is hasonló forgatókönyvek alapján kezdenek alakulni a dolgok.

„Radevet egyszerre tartják a Kreml, és Washington emberének is” #moszkvater
„Radevet egyszerre tartják a Kreml, és Washington emberének is”
Fotó:EUROPRESS/Nikolay DOYCHINOV/AFP

Meggyőző fölénnyel nyerte Bulgáriában az elnökválasztások második fordulóját Rumen Radev jelenlegi államfő. Az előrejelzések szerint Radev a szavazatok 65 százalékát gyűjtötte be, míg ellenfele, Anasztasz Gerdzsikov professzor ennek a felét, mintegy 31 százalékot. Radevet a kormányalakításra készülő, a múlt heti általános választásokat megnyerő, a Folytatjuk a változásokat! (PP), a bolgár szocialisták, a Szlavi Trifonov vezette Van ilyen nép és a Demokratikus Bulgária pártok támogatták, míg Gerdzsikovot a jobboldali volt kormánypárt, a Bojko Boriszov vezette Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB), és a török liberális etnikai párt, a Jogok és Szabadságok Mozgalma (DPSZ).

Mind a múlt heti – kettő az egyben – parlamenti és államfői választás első fordulóját, mind az elnökválasztás mostani második fordulóját rendkívül alacsony választói aktivitás jellemezte. A múlt héten a választóknak csupán 36, míg most vasárnap már csak 30,3 százaléka adta le a szavazatát.

„Az emberek döntő többsége nemcsak a tomboló világjárvány miatt maradt inkább otthon, hanem elegük lett abból is, hogy idén már harmadszor rángatják őket szavazni. Elegük lett a hazai politikai elitből, és idegenkednek a kötelezően bevezetett gépi szavazástól is”

Rumen Radev újraválasztásával folytatódik a hét hónapja tartó egyszemélyes elnöki uralom. Még ha sikerülne is az új, 47. parlamentnek egy koalíciós kormányt felállítania, gyakorlatilag Radev kormányozna, hiszen a PP párt az ő politikai támogatásával létesült. Az alig néhány hónapja alakult Folytatjuk a változásokat! nevű alakulat a szavazatok 25,8 százalékát szerezte meg, maga mögé utasítva Bojko Boriszov pártját. A szocialisták a szavazatok 14,4, a török kisebbségi párt pedig a 10,2 százalékát zsebelhette be, míg az előző választáson győztes Szlavi Trifonov-féle Van ilyen Nép nevű pártnak a szavazatok 8,1 százalékával kellett beérnie.

„Ognyan Mincsev politológus szerint Rumen Radev a pártok és a végrehajtó hatalom általános válsága közepette egyre erősödő hatalmi piramis csúcsán áll”

A kezében tartja az ország hatalmi eszközeit, és intézményeit egyaránt. A Mint az elemző rámutatott, a pártok elleni támadás a modern történelemben először éppen az államfőtől érkezik, miközben a demokratikus rendszer őre kellene, hogy legyen.

A két elnökjelölt között az elmúlt csütörtök este tartott televíziós vitán Radev elmondta, hogy új alkotmány tervezete van. Politológusok már régóta mondogatják, hogy az államfő egy putyini mintájú elnöki rendszer bevezetésére készül.

„Radevet egyszerre tartják a Kreml, és Washington emberének is”

Radev a légierő főparancsnokaként 2015-ben nyújtotta be lemondását Bojko Boriszov akkori kormányfőnek azzal az indokkal, hogy nem látja a légierő világos perspektíváját. Megígérte Boriszovnak, hogy nem lép politikai pályára, aki ezt el is hitte neki. Két hónappal később jelöltette magát köztársasági elnöknek. Ezt követően 2016-ban a bolgár szocialisták és a török liberálisok támogatásával óriási fölénnyel nyert a GERB gyenge jelöltjével, Cecka Cacsevával szemben.

„Radev politikai karrierjét állítólag a bolgár oligarchák, és Vlagyimir Putyin elnök korábbi tanácsadója, Leonyid Resetnyikov egykori orosz hírszerző tábornok indították el. A Bivol hírportál – a WikiLeaks bolgár partnere – viszont a napokban megszellőztette, hogy Rumen Radev már 2008 óta Amerika favoritjaként, kívánatos partnerként szerepelt az amerikai nagyköveti jelentésekben”

Radev 1992-ben végezte el a Squadron Officer School tiszti iskolát, és 2003-ban fejezte be Alabamában az Air War College katonai légierő egyetem stratégia tanulmányok szakát. Ezek szerint a NATO tábornok Radevet az amerikaiak már 2008 óta építik az orosz befolyás ellensúlyozására.

Tény, hogy az amerikaiaknak elegük lett Bojko Boriszovból, amiért az kormányfőként beleegyezett a Török Áramlat építésébe, és elutasította, hogy a Fekete-tengeren amerikai katonai bázisokat létesítsenek. Mint akkoriban fogalmazott, turistákat és vitorlásokat akar látni a Fekete-tengeren.

„Hero Mustafa szófiai amerikai nagykövet egész nyáron rendszeresen látogatta az államfőt, és a jól értesültek szerint bőven el is látta tanácsokkal”

Úgy tűnik, hogy most már elhárulnak az akadályok a migránsok beengedése, az Isztambuli egyezmény bevezetése, és az amerikai hadihajók beengedése elől.  Szálka Bulgária Brüsszel és Washington szemében azért is, mert blokkolja Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak megkezdését az EU-val. Mint ismeretes, Szófia és Szkopje között viták folynak a közös bolgár-macedón történelemről.

„A Trud hírportál szerint a Radev támogatásával létrejött Folytatjuk a Változásokat! párt 67 képviselője közül 43-an kötődnek közvetlenül a Soros György által finanszírozott civil szervezetekhez”

Múlt hét pénteken egyébként az ukrán külügyminisztériumba kérették Bulgária kijevi nagykövetét, tiltakozásul amiatt, hogy Rumen Radev bolgár elnök előző nap a televíziós választási vitában a Krím-félszigetet Oroszország részének nevezte, továbbá hatástalanoknak az Európai Unió Moszkva elleni szankcióit. Nem tudni, hogy a Radev-kijelentés hatására vagy sem, de a Pik hírportál szerint az amerikai külügyminisztérium hazarendelte Hero Mustafa szófiai amerikai nagykövetet, aki a héten már el is repül.

MEGOSZTÁS

Magyarországi bolgár kertészek leszármazottjaként született 1951-ben Budapesten. A Budapesti Metropolitan Egyetem turizmus oktatója, a Kispesti Bolgár Nemzetiség elnöke, az Országos Bolgár Önkormányzat tagja, az önkormányzat mellett működő Bolgár Kutatóintézet főmunkatársa. A Magyar Nemzet napilapnak 2009-től rendszerességgel küldi tudósításait. Legfőbb kutatási területe a turizmuson kívül a Balkán problémái, a bolgár belpolitika, a bolgár történelem, a hazai bolgárság története, ezen belül a bolgár-magyar történelmi kapcsolatok feltárása. A hazai média és politikai intézetek Bulgária-szakértőként tartják nyilván.