//Az orosz nagyhatalmi politika

Az orosz nagyhatalmi politika

MEGOSZTÁS

A napokban mutatták be Gecse Géza legújabb könyvét a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. A Ludovika Egyetemi Kiadó gondozásában megjelent Orosz nagyhatalmi politika 1905-2021 című mű az elmúlt egy év eseményei tükrében kiemelt aktualitást nyer.

Viczai Péter írása a #moszkvater.com számára

Orosz nagyhatalmi politika 1905-2021 címmel jelent meg Gecse Géza történész legújabb könyve a megújult Ludovika Kiadó gondozásában. A monográfia, amelynek aktualitását csak fokozzák a szomszédos Ukrajnában jelenleg is zajló események, több mint száz év történetét veszi górcső alá. A mű kutatási idősávja nem öleli fel az elmúlt szűk egy év történéseit, ami érthető is, hiszen a még folyamatban lévő, jelentősebb események és olyan tényezők, mint például keleti szomszédunk sajátos „honvédő háborúja”, illetve annak hatásai, tudományosan nem vizsgálhatók. Arról nem is beszélve, hogy a könyv több éves előkészítő és kutatói munka után látott napvilágot, amikor még sejteni sem lehetett az aktuális történelmi folyamatok jelenlegi alakulását.

„Ugyanakkor részletesen olvashatunk például az ötnapos grúziai háborúról (2008), vagy a Krím-félsziget annexiójáról (2014), amelyek meglehetősen izgalmas és aktuális témát szolgáltatnak napjainkban is”

A könyvet lapozgatva találkozhatunk az utóbbi időben ismertté vált Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető személyével is, akit 2021. januári hazatérését követően letartóztattak, és hazájában börtönbe zártak. Ahogy a monográfia elején olvasható, a szerző a számára kijelölt szakmai lektor Jeszenszky Géza történész, volt külügyminiszter tanácsára és ösztönzésére tágította vizsgálódásai időhatárát – nagyon helyesen –  csaknem napjainkig.

„A folyamatos mozgás, amely a történelmet és a történelmi eseményeket alapvetően jellemzi, különböző, az adott kornak megfelelő helyzetek és válaszutak elé állítja a korszak képviselőit. Ahhoz, hogy a korszak igazi győztesei lehessünk, ezeket a sajátos történelmi helyzeteket, kihívásokat meg kell próbálnunk a magunk javára fordítani, és lehetőség szerint meg is nyerni”

A különböző bonyolult történelmi helyzetekről, valamint az orosz nagyhatalmi (politikai) törekvések logikájáról, a birodalmi gondolatról, ambíciókról ugyancsak képet kaphatunk a könyv olvasása közben. A kétségkívül igen rangos mű pár nappal ezelőtti bemutatóján több aktuálpolitikai kérdés is felmerült, ami a jelenlegi nemzetközi események tükrében igencsak indokolt. Ezekhez kapcsolódóan Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Jeszenszky Géza egyetemi tanár is nemegyszer megszólalt. A prominens előadók és meghívott vendégek hozzáértő felszólalásai kapcsán a mintegy egyórás élő szakmai beszélgetés tartalmából az alábbi néhány hasznos megállapítást és fontosabb konzekvenciát vonhatjuk le.

„A korábbi, bipoláris világrendhez visszatérni szinte csaknem lehetetlen lenne, így kétségtelen, hogy napjainkban egy új világrend kialakulásának lehetünk szemtanúi”

Oroszország a rá kivetett nemzetközi szankciók ellenére is meglehetősen erősnek mutatkozik, a szankciók egyelőre inkább Európát gyengítik, mint az orosz gazdaságot;
Európában egy elhúzódó és nagyon nehéz gazdasági időszakkal kell számolni, amelyről senki nem tudja, hogy meddig tarthat, illetve az adott helyzetben mi lehetne a leginkább megfelelő megoldás;
Nehéz lenne behatárolni, pontosan meddig terjedhetnek még az orosz birodalmi ambíciók, az viszont valószínűsíthető, hogy Oroszország nem szeretne NATO tagállamra támadni;
Az ukrajnai katonai konfliktus megoldására leginkább a moszkvai vezetés hivatott, amely számos tekintetben lényegesen nagyobb mozgástérrel rendelkezik, mint Kijev.
Egy esetleges belső hatalmi változás, átrendeződés az Orosz Föderációban minden bizonnyal segíthetne a jelenleg kialakult bonyolult politikai és katonai helyzet rendezésében.

„A fenti következtetések alapján talán megállapítható, hogy akarva-akaratlanul, de globális szintű nemzetközi változások, és politikai-hatalmi átrendeződések részeseivé váltunk”

Ebben a helyzetben az egyik legfontosabb összeurópai érdek lehet a kereskedelmi kapcsolatok mielőbbi helyreállítása Moszkvával. Az orosz gazdaság jelenleg kevésbé érzékeli a szankciók hatását, mint az európai országok döntő többsége. Közép és hosszú távon ugyanakkor Moszkvának sem tesz igazán jót, hogy a nyugati világgal nem, vagy csak nagy nehézségek árán, és korlátozott formában tud kereskedelmi kapcsolatokat létesíteni. Ha lassan is, azért mindannyiunk számára egyértelművé válik, hogy a mostani viszonyok között mindenki csak veszíthet: ki többet, ki kevesebbet. Így joggal vetődik fel a kérdés, hogy ki lehet a jelenlegi nehéz időszak igazi nyertese?! Gulyás Gergely bemutatón elhangzott frappáns záró gondolatait idézve, a mostani helyzet igazi nyertese nem más, mint Gecse Géza és könyve, amelyet ezúton is ajánlunk a tisztelt olvasók figyelmébe.

Gecse Géza: Orosz nagyhatalmi politika 1905-2021

Ludovika Egyetemi Kiadó, Budapest, 2022.

Ár: 4646 forint

MEGOSZTÁS