//Az orosz fagylalt elment világot látni…
Oroszországban a fagylalt nem kifejezetten szezonális édesség #moszkvater

Az orosz fagylalt elment világot látni…

MEGOSZTÁS

A fagylalt eredetileg Kínából származik. A kínaiak már ötezer éve fogyasztják, kezdetben hóból, tejből és gyümölcsökből készítették. Később egyiptomi közvetítéssel került Európába, ahol elterjedése az ipari forradalmat követően gyorsult fel. Addig a fagylaltozás a gazdagok kiváltsága volt. Magyarországon az 1800-as évektől kezdve terjedt el. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején lett igazán népszerű és vált sokak kedvencévé e jeges finomság.

Oroszországban a fagylalt nem kifejezetten szezonális édesség #moszkvater
Oroszországban a fagylalt nem kifejezetten szezonális édesség
Fotó:EUROPRESS/AFP/Astapkovich/Sputnik

A fagylalt tejből, tejszínből, vagy akár joghurtból és cukorból, tojásból készül különböző ízesítők, gyümölcsök, adalékanyagok hozzáadásával. Rengeteg fajtája létezik: jégkrém, krémfagylalt, gyümölcsfagylalt, parfé, sült fagylalt. Nemzetenként változik, hogy hol mit kedvelnek leginkább. A klasszikus orosz fagylalt tejből, tejszínből, sűrített tejből, vaníliából és cukorból készül. Ízvilága teljesen eltér a nálunk megszokott fagylaltokéhoz képest. Lényege a sok és sűrű tejszínben rejlik, ami különleges ízét adja.

Oroszországban a fagylalt nem kifejezetten szezonális édesség. Nem is igen lehetne, ha az ország bizonyos tájainak klímájára gondolunk… A tél hosszan elhúzódik, különösen a szibériai területeken. A jeges édesség szerelmeseinek nincs értelme kivárniuk a fagylaltszezon kezdetét, lényegében egész évben előszerettel fagyiznak. Jómagam nem egyszer láttam a moszkvai metróból kijövő embereket, amint mínusz 20-25 fokban fagylaltoznak.

Amúgy az oroszok egyáltalán nem a legnagyobb fagylaltfogyasztó nemzet. Jelenleg Kínában adják el a legtöbb fagylaltot, ahol a pekingi olimpia óta az egy főre jutó évi fogyasztás meghaladja a 9 kilogrammot. Ezzel megelőzték és trónfosztottá tették az amerikaiakat.

Putyin elnök is szereti a fagylaltot #moszkvater
Putyin elnök is szereti a fagylaltot
Fotó:EUROPRESS/AFP/ Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK /

Az orosz elnök, Vladimir Putyin is nagyon szereti a fagylaltot. Többször evett nagy nyilvánosság előtt az édességből, így pár évvel ezelőtt egy légi kiállításon többedmagával fagylaltozott. Putyin elnök 2016-ban a G20-ak találkozójára a kínai házigazdának, Hszi Csin-pingnek vitt orosz fagylaltot ajándékba, amit a kínai elnök igen szívesen fogadott, mert családjának ez a kedvenc édessége. Az ajándékozáskor Hszi Csin-pin elnök azt is elárulta, hogy oroszországi tárgyalásai alkalmával mindig vesz egy karton fagylaltot a családjának. Mintha erről Putyin elnöknek sejtése sem lett volna… A G20-as találkozót követően az orosz fagylalt hihetetlen népszerű lett Kínában. Ennek több oka lehet. Egyrészt köszönhető a szankciók óta gyenge rubelnak és a nyilvános ajándékozásnak, másrészt kínai üzletemberek jelezték az orosz elnöknek a keleti gazdasági fórumon, hogy az orosz fagylalt export tilalom alá esik. Ez a probléma azóta megoldódott, adódott hát másik: kényes árúról van szó, ami a szállítást nem nagyon bírja. A következő komoly akadályt a kínai bürokrácia és a hosszú vámolási procedúra jelentette. Végül az a megoldás született, hogy a szahalini körzetből tengeri úton szállítják az orosz fagylalthoz szükséges nyersanyagokat Kínába, ahol a frissítők már kínai üzemekben, helyben készülnek, orosz technológiával. Hogy a kínai piac nagyságát érzékeltessem, a kínai fagylalt piaca évi 12,5 milliárd dollárra tehető.

Szankciók ide vagy oda, az orosz fagylalt eladások a német piacon az elmúlt évben megtízszereződtek. 2017-től Svédország, Dánia és Lengyelország is importálni kezdte az orosz fagylaltot, de még az USA is az importőrök listáján szerepel, akárcsak Ukrajna.

Ha módjukban áll, ne mulasszák el megkóstolni az orosz fagylaltokat!

MEGOSZTÁS