//Az olaszok is gyártják a Szputnyikot
„Az olaszországi gyártás segít majd kielégíteni az oltóanyag iránti külföldi keresletet, de Németországgal, Franciaországgal és Ausztriával is folytak tárgyalások a Szputnyik V gyártásának lehetőségéről” #moszkvater

Az olaszok is gyártják a Szputnyikot

MEGOSZTÁS

Bár az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nem sieti el a Szputnyik V engedélyezését, az orosz vakcina már a Pfizert beelőzve a világon a második legtöbb országban jóváhagyott és bejegyzett oltóanyag. Közben Európában elsőként Szerbiában, az EU-ban pedig Olaszországban kezdik meg a Szputnyik V gyártását. Körkép az orosz vakcinákról.

„Az olaszországi gyártás segít majd kielégíteni az oltóanyag iránti külföldi keresletet, de Németországgal, Franciaországgal és Ausztriával is folytak tárgyalások a Szputnyik V gyártásának lehetőségéről” #moszkvater
„Az olaszországi gyártás segít majd kielégíteni az oltóanyag iránti külföldi keresletet, de Németországgal, Franciaországgal és Ausztriával is folytak tárgyalások a Szputnyik V gyártásának lehetőségéről”
Fotó:EUROPRESS/Kirill KUDRYAVTSEV/AFP

Bocsánatkérést követelnek a Covid-19 elleni orosz Szputnyik V vakcina fejlesztői Christa Wirthumer-Hochétól, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) igazgatóbizottságának vezetőjétől, amiért egy nyilatkozatában az orosz ruletthez hasonlította az oltóanyag alkalmazását rendkívüli esetben. A tisztségviselő az osztrák ORF közszolgálati televízió egy vasárnapi vitaműsorában  adathiányra hivatkozva foglalt állást a nemzeti szintű engedélyeztetés ellen. Wirthumer-Hoche a TASZSZ szerint nehézkesnek nevezte a Szputnyik V engedélyeztetésével kapcsolatban az EMA és Moszkva között zajló kommunikációt és az adatszolgáltatást. A Szputnyik V fejlesztői a Twitteren kifogásolták, hogy az EMA részéről egyetlen más készítményről sem hangzott el hasonló jellegű kijelentés.

„Az EMA-nak véleményük szerint nincs joga ahhoz, hogy megingassa a bizalmat annak a 46 országnak a szakhatóságaival szemben, amelyek már engedélyezték a Szputnyik V alkalmazását”

Az EMA egy hete kezdte meg a Szputnyik V vakcina folyamatos értékelését (rolling review), és szakértők szerint nyárig zárulhat le az eljárás, és jóváhagyás esetén júniustól 50 millió ember beoltásához elegendő Szputnyik V lesz szállítható az unióba.

Közben a hírügynökség világgá röpítették a hírt, hogy a Szputnyik V-t elsőként Olaszországban fogják gyártani az Európai Unió területén. Az erről szóló üzleti megállapodást az RFPI (Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap) és a svájci Luganóban székelő Adienne Pharma&Biotech vállalat már megkötötte. A római olasz-orosz üzleti kamara közleménye szerint a termelés júniusban kezdődhet el a Monza környéki Caponagóban, és az év végéig elérheti a 10 millió adagot. Ezt megelőzően márciustól Európában elsőként Szerbiában indul el az orosz vakcina gyártása. Szerbia egyébként gyártani fogja a kínai Sinopharmot is.

„Az olaszországi gyártás segít majd kielégíteni az oltóanyag iránti külföldi keresletet, de Németországgal, Franciaországgal és Ausztriával is folytak tárgyalások a Szputnyik V gyártásának lehetőségéről”

Sokan nem nézik mindezt jó szemmel, és az európai és amerikai gyógyszeripar érdekeinek védelmében mindent megtesznek az orosz és a kínai vakcinák kiszorítása érdekében. Az EMA például az engedélyezés hiánya miatt kifogásolta az olaszországi gyártást is, ám a járvány helyzet egyre inkább felülírja ezt a piacvédő politikát.

„Szputnyik V-t az Európai Unión kívül több országban, jelenleg Indiában, Brazíliában, Dél-Koreában és Kazahsztánban, és természetesen több helyen Oroszországban is gyártják már. Eddig 13,9 millió dózist állítottak elő belőle”

Kazahsztán a maga kétmillió vakcináját belföldön gyártaná le, Brazília a kért tízből nyolcmilliót szintén maga állítana elő, India pedig teljesen saját gyártásból fedezné a 100 millió adag Szputnyik V-re leadott igényét. Sőt, ennél többet is gyártana, a tervek szerint 300 millió adagot évente. Dél-Korea évente 150 millió adag Szputnyik V legyártását vállalta, ez pedig jóval több, mint amennyi szükséges lenne az 51 milliós ország belső szükségleteinek a kielégítésére. Ezen kívül már Törökországgal is született megállapodás a Szputnyik V helyi gyártásáról. Konkrét számokról nem, csupán milliós tételekről beszélnek, amely később bővíthető, ám már most is kimondott cél, hogy a törökországi igényeken túl fedezzék belőle a külföldi megrendeléseket is. A gyártók bevonása érthető, hiszen az orosz kapacitás nem lenne elegendő arra az 1,2 milliárd dózisra, amelyre az RFPI-nek 50 országból előjegyzése van.

„Oroszországnak azonban a Szputnyik V mellett még két vakcinája is van, és adag EpiVacCorona nevű oltóanyagból ebben a hónapban már 5, augusztustól pedig 10 millió adagot fognak gyártani havonta”

De az oroszoknak van egy ígéretes COVID-19 elleni gyógyszer  fejlesztésük is, emellett a Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség (FMBA) egy olyan vakcinát is fejleszt, amely 13-17 éves sejtimmunitást adhat. Erről egyelőre annyit tudni, hogy az FMBA fejleszti és a klinikai tesztelés összevont első és második szakasza júliusban kezdődik.

Már ebből is látszik, hogy az orosz vakcina nyugati politikai alapú előítéletek és a piacvédő törekvések ellenére is rendkívül népszerű.  Ezt mutatja, hogy Szputnyik V-t a posztszovjet térségtől Latin-Amerikán és Afrikán át Európáig eddig már 46 országban engedélyezték. Ez eddig már nagyjából 1,2 milliárd embert jelent.

„Ezzel a Szputnyik V az AstraZeneca (49 ország) második legtöbb helyen bejegyzett vakcina. Megelőzi a Pfizert (43), a Modernát (19), a három kínai oltóanyagot, hiszen a Sinopharmot 18, a Sinovacot 16, a CanSinót 4 országban regisztrálták. A nyolcadik helyen az amerikai Johnson & Johnson áll szintén négy bejegyzéssel”

Az Európai Unión belül eddig Magyarországon és Szlovákiában oltanak orosz vakcinával, de előrehaladott tárgyalásokat folytat Csehország is a beszerzéséről. Az unión kívül Szerbiában használják a Szputnyik V-t, és a napokban megérkezett az első szállítmány a Boszniai Szerb Köztársaságba is.

Oroszországban eddig már 5 millió dózis vakcinát adtak be, és a nyárra tervezik a nyájimmunitás elérését. Közben javul a járvány helyzet is, és az igazolt új fertőzöttek száma  a napokban 10 ezer alá csökkent.

„Ez a legalacsonyabb szám október eleje óta, ám a szakértők tavasz közepére ismét emelkedést prognosztizálnak”

Az eddig megfertőződöttek száma ezzel 4 342 447-re emelkedett, a napi növekmény 0,22 százalék, és az új esetek 10,9 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 320 488-ra csökkent, míg a halálos áldozatoké 336-tal 89 809-ra nőtt, a felépülteké pedig 9931-gyel 3 932 177-re emelkedett. Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 113,7 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 184 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 517 797 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt. A legtöbben Moszkvában (992 ezer) estek át a fertőzésen, a dobogó második fokán Szentpétervár (375 ezer) áll, míg a harmadikon 220 ezerrel Moszkva megye.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.