//Az igazi hősök
#moszkvater

Az igazi hősök

MEGOSZTÁS

Az Airbus a kukoricásban landolt, s csak a pilóták lélekjelenlétén és tudásán múlt, hogy a kemény leszállás nem torkollott katasztrófába

#moszkvater
Fotó:EUROPRESS/Sputnik/Ruptly

Egy ország emelte meg képletesen a kalapját az Uralszkije Avialinyije légitársaság két pilótája előtt. S nemcsak egy ország, hiszen aki ült már repülőgépen, az átérzi, hogy mekkora lélekjelenlét kellett a katasztrófa elkerüléséhez. Damir Juszupov kapitány ugyanis 233 életet mentett meg, köztük a sajátját is. A Szimferopolba tartó Airbus 321-es csütörtökön a reggeli órákban éppen felszállt a Moszkva melletti Zsukovszkij repülőteréről.

Emelkedés közben azonban madárrajjal ütközött, és előbb az egyik, majd a másik hajtómű is furcsa hangokat adott ki. A gép érezhetően lelassult, nem emelkedett, és a kapitánynak nem sok ideje maradt arra, hogy próbálja megmenteni az utasokkal teli gépet. A 41 éves, csak nyolc éve a repülés mellett magát elkötelező Damir Juszupov a 21 éves Georgij Murzin másodpilótával az oldalán úgy döntött, hogy az előtte lévő kukoricásban hajt végre kemény kényszerleszállást. Méghozzá az Airbus ajánlásával ellentétben nem engedi ki a fotóművet, és tele tankkal a hasára teszi le a gépet. A szakemberek szerint az egyetlen lehetséges megoldást választotta.

S hogy ez nem is olyan egyszerű, azt az elmúlt hónapok légi katasztrófái is mutatják. Nem esett pánikba, és a csodával határos módon úgy tette le a gépet, hogy csupán könnyebb sérülésekkel kellett 55 utast kórházba vinni. Szerencséje is volt, hogy egy kukoricatábla állt előtte, és az esős időben nedves volt a talaj, amely csökkentette a gép kigyulladásának esélyét. Leállt hajtóművekkel azonban ez így is hatalmas tett volt.

Ilyenek az igazi hősök! A hétköznapok hősei, akik nemcsak értik a szakmájukat, de a legforróbb pillanatokban sem veszítik el a lélekjelenlétüket. Nem véletlen, hogy az internet világa egy emberként követelte a személyzet kitüntetését. A Kreml pedig nem késlekedett. Álljon itt a hősök neve! Megérdemlik!

Az Oroszország Hőse érdemrendet kapták:

Damir Juszupov kapitány

Georgij Murzin másodpilóta

A Bátorságért Érdemrend kitüntetettjei:

Dmitrij Ivlickij utaskísérő

Alija Szljakajeva utaskísérő

Dmitrij Goncsarenko utaskísérő

Nagyezsda Versinyina utaskísérő

Jana Jagogyina utaskísérő

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.