//Aurus, az elnöki márka
Az Aurus zászlóshajója, a Senat a moszkvai autószalonon 2019. januárjában #moszkvater

Aurus, az elnöki márka

MEGOSZTÁS

Аz orosz autógyártás a Szovjetunió szétesését követően szégyenletes teljesítményt produkált. Erre ad ütős választ a 12,4 milliárd rubeles állami beruházás, a Kortezs projekt. A már 18 millió rubelért megvásárolható Aurus Senat széria gyártását a modell bemutatása után két évvel Vlagyimir Putyin jelenlétében kezdték meg a tatárföldi Elabug gyárában.

Az Aurus zászlóshajója, a Senat a moszkvai autószalonon 2019. januárjában #moszkvater
Az Aurus zászlóshajója, a Senat a moszkvai autószalonon 2019. januárjában
Fotó:EUROPRESS/Vladimir Pesnya / Sputnik

A hidegháború lezárultát követően még hosszú éveken át használta az orosz állam az idejétmúlt ZIL 4104 típusú limuzinokat, melyek a lihacsovi autógyár szalagjáról gördültek le. Anno a szovjet párttitkárok is ZIL limókkal közlekedtek és az első orosz elnök, Borisz Jelcin is ezt a modellt kapta. Változás 1997-ben történt, amikor Jelcin elnök a Mercedes páncélozott luxuslimuzinjába ült át. Utódja, Putyin elnök Mercedes S600 Pullman autót használt, majd a későbbiekben, az egy elnöki ciklust kitöltő Medvegyev elnök szintén ebbe a típusba ült be.

„A megerősödött Oroszországban 20 évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy annak első számú vezetője saját gyártmányú járműbe ülhessen át”

Kicsit furán hangzik, hogy a világ legnagyobb országa, amely elsőként repült az űrbe, és a legfejlettebb hadifegyverek gyártói között van számon tartva, hosszú ideig nem rendelkezett saját gyártású elnöki autóval. Bátran nevezhetjük presztízskérdésnek, ami megoldást igényelt, hiszen nem mindegy, hogy egy nagyhatalom vezetője, miként reprezentálja magát. Ezzel Oroszországban nagyon is tisztában voltak! A múlt évben sokak álma vált valóra, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök negyedik elnöki ciklusának beiktatásán hazai gyártású Aurus 41231 Senat limuzinján jelent meg a nagyközönség előtt.

Az Aurus megvalósítása még 2012-ben indult el az úgynevezett kortezs projekt részeként.

„Maga az Aurus név két szó ötvözetéből áll. Az Aurum az arany latin neve, a RUS pedig Oroszország nemzetközi jele. Az arany Oroszországra utaló név igen impozáns és méltó az elnöki limuzinhoz”

A modellek tervezését a Központi Gépjármű- és Autóhajtómű-ügyi Kutatóintézetet kapta meg. Az Aurus megalkotása közel 55 milliárd forintnyi rubelt emésztett fel, melyen öt éven keresztül több mint kétezer ember dolgozott.

Nem volt könnyű dolguk a tervezőknek, hiszen szerettek volna valami egyedit alkotni, ami hosszú távon is megállja a helyét. Az orosz elnök nagyon szereti a kocsikat, alkalmanként szívesen ül a volán mögé, legyen szó autóról, hajóról vagy teherautóról. A krími híd megnyitóján például egy általa vezetett Kamaz teherautón tette meg az utat a félszigetre. A projekt ideje alatt Putyin elnök évente legalább egyszer személyesen ellenőrizte a munkafolyamatokat. Jelzésértékű, hogy már a megtervezett makett autóba is beült, érdeklődését nagyon is érzékeltetve.

A modellpaletta csúcsát természetesen az elnöki limuzin adja, mely Aurus Senat névre hallgat.

„Az Aurus modelljei a Kreml bástyáiról kapták neveiket, így az elnöki Senat is”

Az Arsenal és a Kommendant bástyákról nevet kapott típusokra még visszatérünk, de először nézzük a méltóságteljes Senatot! A többrétegű páncéllal bevont bombabiztos gépjárműről nem sokat tudni, de részadatok azért publikusak. A gyakorlatilag kézi összeszerelésű autó 6,6 méter hosszú, 2 méter széles és 1,7 méter magas. Az autót egy 4,4 literes V8-as 600 lóerős biturbós hibrid motor hajtja. Sebességváltója orosz fejlesztésű (KATE R932) és 9 fokozatú automata. Szükség is van az erőre és a 880 Nm-es nyomatékra, hiszen a gépjármű 6,5 tonna súlyú. Az elnöki gépjármű egyedi tulajdonságait természetesen titok övezi.

„A limuzin rengeteg kényelmi felszereléssel bír, tartozéka a fegyvertároló és az automata tűzoltórendszer is, ahogyan az utastér oxigénellátása is biztosítva van esetleges gáztámadás vagy robbantás esetére”

Feltételezhetően – a titkos ügynökös filmekből jól ismert – egyéb extrákkal is rendelkezik a limuzin. Hogy ezek mik lehetnek még, azt az olvasók fantáziájára bízom.

A kortezs projekt része volt az is, hogy polgári célokra is gyártsanak autókat, amivel ösztönözhetik a hazai gyártmányú autók használatát, erősítik a nemzeti patriotizmust és nem utolsósorban a projektbe fektetett pénz is megtérülhet. Az elnöki limuzin természetesen nem megvásárolható, még más országok vezetői részére sem, de az Aurus Senat rövidebb tengelytávú, lebutított változata igen. Sőt mikrobusz és SUV karosszériában is legördülnek járművek a gyártósorról. A mikrobuszok az Arsenal, a SUV-ok a Kommendant elnevezést kapták.

A karosszéria változatok és a motorpalletták kidolgozásában neves cégek mérnökei is segédkeztek, mint például a Porsche és a Bosch szakemberei. A polgári modellek értékesítése már megkezdődött.

„Az eladások kimagaslóan jól indultak, hiszen a kereskedők két évre előre eladták az összes legyártásra kerülő autót”

Rendelést természetesen felvesznek az autókra, de csak 2021-es szállítást garantálnak.

Az első évben 5000 autó készül el, a gyártási kapacitásokat azonban folyamatosan szeretnék növelni. Hamarosan Európa útjain is megjelenhetnek az Aurusok, hiszen a cég tervezi, hogy modelljeivel 2021-ben a nemzetközi arénában is megméretteti magát. Ekkor kezdődik ugyanis az autók exportja. Az Aurus modellek motorjai közül a legkisebbek 4 hengeresek és 250 lóerősek. Akinek ez kevés lenne, és azt szeretné, hogy az autópályák belső sávjában se villogják le, megrendelheti a legerősebb, 12 hengeres, 850 lóerős változatot is. Az Aurusok rendelhetők hibrid meghajtással is, így csendesen, szerényen is suhanhatunk velük.

„Az autók a Rolls-Royse, Maybach, és Bentley márka modelljeinél nagyságrendileg 20 százalékkal kerülnek kevesebbe. Azért így is mélyen a zsebekbe kell nyúlni, mert a legolcsóbb változatáért is átlagosan 45 millió forintot kell átutalni”

Az orosz mentalitást ismerve, a politikusok mellett sok befolyásos üzletember garázsában is megtalálható lesz az Aurus valamelyik modellje, még akkor is, ha azt is nem fogják rendszeresen használni. Az Aurus jövője megkérdőjelezhetetlenül bebiztosított, hiszen a közeljövőben a magas beosztású kormánytagok is átülnek a hazai gyártmányú Aurusok valamelyikébe. A Kortezs projekt részeként az elnöki konvojt kísérő, szintén egyedi felszereltségű Aurus autók mellett, elektromos hajtású Aurus motorbiciklik is segítik az elnök mozgását.

Ha kedves Olvasóink közül ült vagy netalántán vezetett már valaki Aurust, szívesen vesszük, ha megosztja velünk véleményét, élményeit!

MEGOSZTÁS