//Akadémiát neveztek el Szaharovról
„Szaharov unokája, Marina Szaharova-Liberman méltatta nagyapja tudományos örökségét, emlékeztetve a fizikai alapkutatások terén elért kimagasló eredményeire, köztük arra, hogy ő alkotta meg szabályozott termonukleáris reaktor, a tokamak koncepcióját” #moszkvater

Akadémiát neveztek el Szaharovról

MEGOSZTÁS

Andrej Szaharov akadémikusról nevezték el az oroszországi Nyizsnij Novgorodban a Roszatom közreműködésével létrehozott új oktatási központot, a Majak Akadémiát. A névadóünnepséggel zárult a világhírű tudós és aktivista Andrej Szaharov születésének centenáriuma alkalmából tartott rendezvénysorozat, amely egybe esett a tudomány világnapjával.

„Szaharov unokája, Marina Szaharova-Liberman méltatta nagyapja tudományos örökségét, emlékeztetve a fizikai alapkutatások terén elért kimagasló eredményeire, köztük arra, hogy ő alkotta meg szabályozott termonukleáris reaktor, a tokamak koncepcióját” #moszkvater
„Szaharov unokája, Marina Szaharova-Liberman méltatta nagyapja tudományos örökségét, emlékeztetve a fizikai alapkutatások terén elért kimagasló eredményeire, köztük arra, hogy ő alkotta meg szabályozott termonukleáris reaktor, a tokamak koncepcióját”
Forrás:Rosatom

A Nyizsnyij Novgorod-i régió az orosz nukleáris ipar bölcsője. Itt található Szárov városa, ahol  Andrej Szaharov szovjet fizikus, a Szovjetunió Tudományos Akadémiájának tagja dolgozott. Egykori munkahelyét ma az Orosz Szövetségi Nukleáris Központ részét képező Összoroszországi Kísérleti Fizikai Tudományos Kutatóintézetnek nevezik.

Andrej Szaharov életét kettősség jellemezte. Egyrészről részt vett a valaha létezett legpusztítóbb fegyver, a hidrogénbomba létrehozásában, ugyanakkor Nobel-békedíjas tudósként a leszerelés és az emberi jogok világhírű szószólója volt”

Mint arról közleményében a Roszatom beszámol, üdvözlő beszédében Alekszandr Szergejev, az Orosz Tudományos Akadémia elnöke arról beszélt, hogy a névadás ötlete spontán vetődött fel. A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern javaslatát a centenáriumi ünnepségeket szervező bizottság és a helyi hatóságok is támogatásukról biztosították.

„Andrej Szaharov kétségtelenül a jövőbe látott, és utat tört annak. A Szaharov Akadémia szintén bepillantást enged a jövőbe”

– hangsúlyozta az az Orosz Tudományos Akadémia elnöke. Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója megvilágította a névadás hátterét. Elmondta, hogy Szaharov akadémikus részese volt a XX. század legnagyobb tudományos felfedezéseinek. Kutatási kulcsfontosságúak voltak Oroszország védelmi képességének és biztonságának növelésében. A Roszatom Nyizsnij Novgorod-i oktatási és kulturális központjának ezért kapta a kimagasló személyiség előtti tisztelgés jegyében Andrej Szaharov akadémikus nevét.

„Szaharov unokája, Marina Szaharova-Liberman méltatta nagyapja tudományos örökségét, emlékeztetve a fizikai alapkutatások terén elért kimagasló eredményeire, köztük arra, hogy ő alkotta meg szabályozott termonukleáris reaktor, a tokamak koncepcióját”

A névadási ceremónia után az Orosz Föderáció UNESCO Bizottságának égisze alatt a Nemzetközi Tudomány a Békéért és a Fejlődésért Párbeszéd Fóruma elnevezéssel tartott rendezvény résztvevői áttekintették a tudomány és a műszaki fejlődés etikai aspektusait, és a tudósok felelősségét a felfedezéseik hasznosításában.

Jelképes, hogy Nyizsnij Novgorod központjában, a Volga és az Oka folyó találkozásánál álló egykori Rukavisnyikov-kereskedőház felújításával alakították ki az Andrej Szaharovról elnevezett oktatási központot.

„A sajátos természettel bíró két nagy orosz folyó jelképezi Szaharov zsenialitásának és egymásnak ellentmondó törekvéseinek kettősségét”

A Roszatom közreműködésével felújított épületben működő oktatási központban előadásokat, workshopokat, kiállításokat és más rendezvényeket tartanak a jövőben.

„A Roszatom globális technológiai vállalat, amelynek kompetenciái az atomenergetika mellett számos más területre terjednek ki”

A vállalatnak 50 országban vannak üzleti partnerei.  A Roszatom hagyományosan a nukleáris energetikai ipar egyik vezető cége, amely az atomerőművek építése mellett uránbányászattal- és dúsítással, üzemanyaggyártással foglalkozik. Az orosz atomenergetikai ipar 75 éves fennállása alatt felhalmozott tapasztalatának köszönhetően új üzletágakban is aktív, a hidrogén-technológia és energiatárolás mellett más high-tech termékekkel is foglalkozik, a nukleáris medicina, a szélenergetika mellett kompozit anyagok gyártása és környezeti technológiák fejlesztése is portfoliójának részét képezi. A több mint száz új üzletág a Roszatomot világ vezető technológiai cégei közé emeli.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.