//A Szputnyik V jönne Európába
Repülőtéri alkalmazottak pakolják le a repülőgépről az oroszországból érkezett Szputnyik V oltóanyagot a bolíviai La Paz repülőterén 2021. január 28-án #moszkvater

A Szputnyik V jönne Európába

MEGOSZTÁS

A Szputnyik V európai engedélyezése és az orosz lakosság nagy részének beoltása után ez év második negyedévében akár 100 millió dózis oltóanyagot is exportálhat Oroszország az Európai Unióba.

Repülőtéri alkalmazottak pakolják le a repülőgépről az oroszországból érkezett Szputnyik V oltóanyagot a bolíviai La Paz repülőterén 2021. január 28-án #moszkvater
Repülőtéri alkalmazottak pakolják le a repülőgépről az oroszországból érkezett Szputnyik V oltóanyagot a bolíviai La Paz repülőterén 2021. január 28-án
Fotó:EUROPRESS/AIZAR RALDES/AFP

A napokban megkezdődik a Szputnyik V orosz vakcina engedélyeztetési eljárása, Oroszországban pedig gőzerővel folyik a lakosság oltása. Amennyiben az EMA, az Európai Gyógyszerügynökség zöld jelzést ad a Szputnyiknak és előrehaladott állapotban lesz az orosz lakosság oltása is, akkor a második negyedévben már 50 millió ember beoltására alkalmas mennyiségű vakcinát szállíthat Oroszország az Európai Unióba. Ezt Kirill Dmitrijev, az oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója osztotta meg Twitter bejegyzésében.

„Kirill Dmitrijev a davosi gazdasági fórumon felszólalva közölte, hogy az első orosz vakcinát eddig 15 országban – köztük Magyarországon – jegyezték be, és ez a szám a moszkvai várakozások szerint két héten belül meg fogja haladni a 25-öt”

Oroszország közben februárban megkezdi a Covid-19 elleni második vakcinája, a novoszibirszki Vektor kutatóközpont által kifejlesztett EpiVacCorona tömeggyártását – jelentette be az MTI híradása szerint Mihail Misusztyin miniszterelnök. Az EpiVacCorona a SARS-CoV-2 koronavírus elleni epitópvakcina peptid antigén alapú oltóanyag, és a dokumentációját már eljuttatták az Egészségügyi Világszervezethez (WHO). Az EpiVacCoronán kívül készül még egy orosz vakcina. A Csumakov-központ által kifejlesztett harmadik vakcina, a CoviVac márciusban kerül polgári forgalomba.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.