//A szakadék felé rohan az EU?

A szakadék felé rohan az EU?

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában ezúttal Ukrajna és Moldova uniós csatlakozásáról, Lengyelország Ukrajnával kapcsolatos fenntartásairól, a lengyel külügyminiszter-helyettes feltételeiről és Putyin kazahsztáni útjáról beszélgettünk.

A hét egyik fő eseménye volt az Európai Bizottság jelentése a tagjelöltek felkészültségéről. A Bizottság ezek alapján azt javasolja, hogy Ukrajnával és Moldovával kezdjék meg a csatlakozási tárgyalásokat. De ez még Ukrajna legfőbb támogatójának, Lengyelországnak sem tetszik igazán. Közben Vlagyimir Putyin Kazahsztánba látogatott. Az orosz elnök vizitje normál körülmények között nem lenne komoly hír, a Kelet és a Nyugat egymásnak feszülése, az Oroszországra nehezedő nyomás közepette azonban bizony az.

Mit állapít meg a Bizottság jelentése Ukrajna felkészültségéről? Miért nem reális ez az értékelés? Milyenek Kijev csatlakozási perspektívái, és miért nem elégedett mindezzel Zelenszkij? Milyen következményekkel járna Ukrajna gyors csatlakozása? Felkészült-e jelen állapotában az Európai Unió minderre? Hogy áll a helyzet Moldovával? Miért érezhetjük úgy, hogy Moldova elindult az ukrán úton? Mit mutatnak a hatalom támogatottságáról a múlt hétvégi helyhatósági választások? Mi a baja Lengyelországnak az ukrán csatlakozással? Sikerült-e Putyinnak ellensúlyozi kazahsztáni látogatásával a nyugati aktivitást Közép-Ázsiában? Miért fontos Oroszország számára Kazahsztán? Hogyan áll a közép-ázsiai „nagy játszma”?

Egyebek mellett ezekről kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #moszkvatér alapító főszerkesztőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában KIrály Tamás, az Ultrahang műsorvezetője.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS