//A régi barát segített San Marinón
Szputnyik vakcinával oltanak San Marino kórházában 2021. március 29-én #moszkvater

A régi barát segített San Marinón

MEGOSZTÁS

Magára maradt a kis európai városállam a járványban. Olaszországgal volt megállapodása a vakcina szállításáról, de oltóanyagot csak nem kapott. Nem állt vele szóba a saját gondjaiba temetkező Európai Unió, és az amerikai cégek sem. Ekkor fordult San Marino Moszkvához, amellyel jó kapcsolatokat ápol. S a régi barát segített.

Szputnyik vakcinával oltanak San Marino kórházában 2021. március 29-én #moszkvater
Szputnyik vakcinával oltanak San Marino kórházában 2021. március 29-én
Fotó:EUROPRESS/Andreas SOLARO/AFP

Viccelődve készíti elő a koronavírus elleni vakcina második adagjának beadását a nővér San Marino egyetlen kórházában. A dobozon cirill betűs felirat, az ápoló pedig megnyugtatásul mosolyogva évődik a székben feszengő pácienssel: „Nos, az első oltás után megszólalt oroszul?”

„Az Olaszország által teljesen körülölelt San Marino a világ legkisebb országainak egyike. A világ legrégebben fennálló, egyben legkisebb területű köztársasága”

San Marino már 301 óta köztársaság. A Vatikánhoz hasonlóan enklávé, 61 négyzetkilométeres területével Európa harmadik legkisebb állama. A Vatikánnál 139-szer, Monacónál 31-szer nagyobb. Csak összehasonlításképpen, Budapest legnagyobb kerületének, a XVII. kerületnek a területét pedig mindössze hat négyzetkilométerrel haladja meg. San Marino az országnak, és annak fővárosának is a neve. Az azonos nevű, a Monte Titano 749 méter magas csúcsán fekvő város az, ami leginkább érdeklődésre tart számot a miniállamban, és amely a Monte Titanóval együtt a világörökség része. Ennek a résznek a területe mindössze hét négyzetkilométer. San Marino tiszta, hangulatos, egyesek számára mesebelinek tűnő ország. Van, akinek olyan érzése van mintha visszament volna a középkorba, mások pedig úgy érezhetik, mintha egy film díszletei között sétálgatnának. Keveredik itt a középkori, illetve a sok boltnak, az éttermeknek és a turistáknak köszönhetően nagyon is mai a hangulat.

„E nevezetességek mellé azonban az elmúlt másfél évben még egyet begyűjtött, hiszen San Marinóban az egyik legmagasabb a koronavírusban elhunytak aránya”

Nem véletlen, hiszen az utolsók között kezdte el az oltást Európában. A helyi hatóságok ugyanis sokáig arra számítottak, hogy az Olaszországgal fennálló megállapodás alapján kapnak vakcinát. Miután az oltóanyag csak nem érkezett, a helyi orvosok pedig már lázadtak, hogy abbahagyják a gyógyítást, ha nem lesz oltás, San Marino közvetlenül a gyártókhoz fordult. Ők azonban közölték, hogy csak az Európai Unióval tárgyalnak, a miniállam pedig nem tag. Hiába kértek közvetlenül segítséget Joe Biden adminisztrációjától is.

„San Marino kormánya ekkor Oroszországhoz fordult, Moszkva pedig készségesen meghallgatta a kérést. S nemcsak meghallgatta, hanem segített is. Azonnal több mint 7 ezer dózis Szputnyik V-t küldött a 33 ezer lakosú enklávéba”

Nem véletlenül, hiszen San Marino és Oroszország között hagyományosan jó a viszony. A járvány előtt évente mintegy 100 ezer orosz turista fordult meg a Rimini mellett lévő városállamban. Ez akkora szám, hogy a helyi boltok és éttermek már oroszul beszélő alkalmazottakat vettek fel. De a két állam közötti barátság más formában is megjelenik. A történelmi belvárosban, a városfaltól néhány lépésre áll például egy halálra rémült kisgyerek szobra, amelyet 2006-ban állítottak a beszlani csecsen terrortámadás emlékére. Az egyetemen pedig ott van a világűrbe elsőként eljutó űrhajós Jurij Gagarin mellszobra. De San Marino nem támogatta az Oroszország elleni szankciókat sem, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter pedig személyesen is ellátogatott 2019-ben a városállamba.

„San Marino nem először kerüli meg az olasz és az európai szabályozást. A Viagrát is az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezési eljárásának befejezése előtt kezdték el forgalmazni”

S hogy San Marino miért a Szputnyik V-t választotta? Mint a kis ország egészségügyi minisztere elmondta, nincs ebben semmi különleges, szó sincs itt geopolitikai megfontolásokról. Egyszerűen ez a vakcina volt elérhető a piacon. Ma már 30 százalék körüli az átoltottság, és már olasz állampolgárok százai is itt próbálkoznak vakcinát szerezni. Novemberben még azért jöttek, mert San Marinóban éjfélig nyitva voltak az éttermek és a bárok. Közben már Olaszország is gondolkodik a Szputnyik V beszerzésén, sőt tervezi a gyártást is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.