//A Fivér 2 – Danyila Amerikában

A Fivér 2 – Danyila Amerikában

MEGOSZTÁS

Két évvel A fivér bemutatása után került a mozikba a második rész (Брат 2), ugyancsak Alekszej Balabanov rendezésében, a főszerepet ezúttal is Szergej Bodrov alakította.

A történet nagy része ezúttal az Egyesült Államokban játszódik. Danyila segítséget nyújt egykori harcostársának, akinek az ikertestvére az NHL sztárja, de problémák adódtak a menedzserével, és a New York-i ukrán maffiával. Danyilát nem olyan fából faragták, hogy megijedne bárkitől, így Amerikától sem.

„Viktor és a testvére pár nap alatt felforgatják Amerikát, eltakarítanak az útból minden rossz embert, a jégkorongozó Gromovnak pedig visszaadják a tőle elvett pénzt”

Balabanovnak másodszor is sikerült pörgős akció mozit csinálni. Persze, ebben is van jó adag nacionalizmus. Amerikában akkoriban csak ukrán maffia volt a film szerint, oroszról még csak nem is hallottak arrafelé. Aki rossz a történetben, az ukrán, fekete vagy zsidó.

Persze, azért a sztorinak van valóság alapja. Amikor a nyolcvanas évek végén a szovjet sportolók előtt megnyílt Amerika, hamar rájöttek, hogy bizony arrafelé is nehéz az élet. Ugyan a szovjet időkben is jobban éltek a sportolók az átlagnál, de a hokisok, kosarasok, teniszezők olyan pénzeket kerestek, amit addig elképzelni sem tudtak.

„Ennek a pénznek egy részére tette rá a kezét az amerikai orosz ajkú szervezett bűnözés. A sportolók biztonságát a bevételük bizonyos százalékáért <garantálták>”

Kevés olyan exszovjet sportember van, aki ezt bevallotta/bevallja… Fizetett a litván sztárkosárlabdázó, a jégkorongsztár, de mindenki, akit megfenyegettek. Akik nem fizettek, megbánták. Mint például 1995-ben az akkor 19 éves Oleg Tverdovszkij, aki évi kétmillió dolláros szerződést írt alá Kanadában. Figyelmeztették, hogy az „adót” be kell fizetni. Ő nem tette… Otthon Donyeckban megfojtották az apját, az anyját pedig elrabolták és 200 ezer dollár váltságdíjat követeltek. De ugyanígy fizetett a Buffalo sztárja Alekszandr Mogilnij is. Ahogy az sem véletlen, hogy a rúdugró fenomén, Szergej Bubka sem tett egyetlen lépést sem a két testőre nélkül, akik még az öltözőbe is elkísérték.

„De ilyesmi nem történhet, ha Danyila Bagrov vesz a védőszárnyai alá valakit, vagy ha mégis, akkor azt keservesen megbánja a vétkes”

A film egyébként szórakoztató, nem unalmas. Nincs az az érzése az embernek, hogy csak még egy bőrt akart a rendező lehúzni ugyanarról a rókáról. A főszerepeket Szergej Bodrov és Viktor Szuhorukov mellett Darja Lesznyikova (ma már Darja Jurgens) játssza.

(A film itt tekinthető meg)

Forrás:

https://zn.ua/amp/LAW/im_platyat_ogromnye_tyschi,.html

MEGOSZTÁS

1963-ban születtem. Elvégeztem iskolákat, sportoltam, majd edzősködtem. Dolgoztam Ukrajnában, meg egy pár helyen, így valamennyire belelátok a szláv életbe. Szinte minden érdekel, kivéve a kibernetikát. Művészet, de inkább sport és kulinária párti vagyok. Politika alól sem vagyok felmentve, de azt meghagyom a nagyoknak. Nem ellenségem a humor, de a cinizmus, sőt a szarkazmus sem. Nem vagyok grafomán, de néha előbújik a kisördög és olyankor tollat, illetve klaviatúrát ragadok. Hogy érdemes-e, azt majd az olvasók eldöntik.