//A brigád
A kilencvenes évek Oroszországáról szól Alekszej Szidorov rendező 2002-ben bemutatott sorozata A brigád #moszkvater

A brigád

MEGOSZTÁS

A kilencvenes évek Oroszországáról szól Alekszej Szidorov rendező 2002-ben bemutatott sorozata A brigád. A főszerepeket Szergej Bezrukov, Dmitrij Djuzsev, Pavel Majkov és Andrej Panyin alakította.

A kilencvenes évek Oroszországáról szól Alekszej Szidorov rendező 2002-ben bemutatott sorozata A brigád #moszkvater
A kilencvenes évek Oroszországáról szól Alekszej Szidorov rendező 2002-ben bemutatott sorozata A brigád

Ezekre a kilencvenes évekre – ha finoman szeretnék fogalmazni – Oroszország nem büszke. A Szovjetunió szétesése után az országot tulajdonképpen felosztotta a maffia. Ez a felosztás több ezer életet követelt és sajnos sok civil is áldozatul esett. A közbiztonság olyan volt, hogy egy ismeretlen társaságban azt bevallani, hogy valaki rendőr, minimum akkora bátorságra vallott, mint bevallani a másságot.

„A sorozat cselekményének alapját létező személyek ihlették. Szergej Tyimofejev – mozgalmi nevén Szilveszter – , a hírhedt orehovói maffia vezetője volt”

Ahogy sok más maffiavezér, ő is a nulláról kezdte bűnözői pályafutását. A csoportját szigorúan ellenőrizte, ha kellett, ugyanolyan szigorral büntetett. A sorozatban a főszereplő Szása Belov ugyanúgy megrendezi a saját halálát és temetését, ahogy Szilveszter is tette. Belovot is távirányítású bombával teszik el láb alól, ahogy Tyimofejevet is. A temetésen zárt a koporsó…

 

„Az, hogy Tyimofejev megrendezte a saját halálát, tudott volt az orosz alvilágban. Ismerősökön keresztül megkaptam a feleségének a telefonszámát, és kiutaztam hozzá Izraelbe. Az interjú alatt véletlenül sikerült megörökíteni Szilvesztert is, igaz nem szemből” – mesélte később a kp.ru-nak a bűnügyi újságíró Makszim Gladkij.

„Abban a bűnözők és az igazságszolgáltatás emberei is megegyeznek, hogy A brigád tökéletes lenyomata a kilencvenes éveknek”

Ahogy az is köztudott, hogy a forgatás költségeibe nem kis összeggel beszállt néhány olyan „vállalkozó”, aki aktív részese volt a kilencvenes évek történéseinek. Ilyen adakozó volt Alekszandr Petrovszkij, a ma már feddhetetlen dnyepropetrovszki vállalkozó, mecénás, aki egyébként Nalekresvili néven Grúziában látta meg a napvilágot… Vagy a szovjet, orosz és ukrán birkózó mesteredző, Borisz Szavlohov, aki az edzősködés mellett tudott időt szakítani arra is, hogy egészen a 2004-ben bekövetkezett haláláig irányítsa az egyik legerősebbnek tartott kijevi bűnözői csoportot…

Maga a sorozat nem szűkölködik erőszakban, de pár estét tényleg megér, ha az ember szeretne betekintést kapni, hogy milyen lehetett az élet Oroszországban ezekben az időkben.

(A film első része itt tekinthető meg)

Forrás:

https://m.kp.ru/daily/25696.3/898326/

MEGOSZTÁS

1963-ban születtem. Elvégeztem iskolákat, sportoltam, majd edzősködtem. Dolgoztam Ukrajnában, meg egy pár helyen, így valamennyire belelátok a szláv életbe. Szinte minden érdekel, kivéve a kibernetikát. Művészet, de inkább sport és kulinária párti vagyok. Politika alól sem vagyok felmentve, de azt meghagyom a nagyoknak. Nem ellenségem a humor, de a cinizmus, sőt a szarkazmus sem. Nem vagyok grafomán, de néha előbújik a kisördög és olyankor tollat, illetve klaviatúrát ragadok. Hogy érdemes-e, azt majd az olvasók eldöntik.