//A bárány és a barack

A bárány és a barack

MEGOSZTÁS

A farsangi időszak lezárultával, amikor is elbúcsúztatjuk a telet, sokan várjuk a hamarosan beköszöntő jó időt. Ilyenkor a természet is feléled téli álmából, és a konyhákban is megjelennek a friss, helyben termő zöldségek, majd gyümölcsök. A tavasz színei, illatai így a konyhánkba is beköltöznek, színesítve és feldobva a mindennapjainkat. A hosszú, kimerítő tél után jogosan epekedünk egy-egy tipikus nyári étel után. A ma bemutatni kívánt fogás is ilyen, elsősorban nyári étel: bárányragu sárgabarackkal.

Ezt az ételt előszeretettel fogyasztják a Kaukázusban, többek közt Örményországban. A remekül és változatosan elkészíthető bárány, mint húsfajta nélkül az örmény konyha elképzelhetetlen. A bárányhús fogyasztásának nagy hagyománya van a térségben, hiszen hol perzsa, hol oszmán befolyás alatt álltak sokáig. Ezen időszakokban a sertés fogyasztása tiltott volt. A különböző kultúrák keveredése miatt a térség gasztrofogásai köztudottan szenzációsak, a helyi gasztrovilág nagyon színes. Ezért is szeretek főzni “belőlük “.

Az egykori oszmán konyha szakácsai tudták, hogy a gyümölcsökkel készített ételek, úgymint a birs, a gránátalma, a meggy és a sárgabarack elősegítik a nehéz ételek emésztését, és hozzájárulnak a zsírok elégetéséhez. A gyümölcsökben lévő savaknak köszönhetően még a kemény hús is puhább és legfőképp ízletesebb lesz.

Koratavasz lévén a sárgabarackos bárányraguhoz szükséges egyik hozzávalót, a sárgabarackot szezonális okokból kifolyólag nehéz lenne beszerezni, de a finom, zamatos sárgabarackot helyettesíthetjük annak aszalt változatával.

A könnyen elkészíthető bárány és a jelen esetben felhasználásra kerülő aromás sárgabarack kombinációja sokak számára vonzó, de még az ínyenceknek is kellemes meglepetés jelenthet. Biztos vagyok benne, hogy az étel elkészítői között sokan lesznek olyanok, akik – miután megkóstolták a gyümölcsös bárányragut – keresni fogják az olyan recepteket, melyek a húsok gyümölcsökkel történő párosítását tartalmazzák.

Bárányragu sárgabarackkal


Hozzávalók:

70 dkg báránylapocka, 20 dkg aszalt sárgabarack, 1 db vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 3 db paradicsom, 2 db sárgarépa, 1 db paprika,1 csomag petrezselyem, 5 dkg vaj, 1-2 babérlevél, só, bors

Ha nincs friss sárgabarack kéznél, megteszi annak aszalt változata, sőt szerintem aszalt gyümölccsel finomabb is lesz az étel. Kezdjük azzal a főzést, hogy az aszalt sárgabarackot beáztatjuk pár órára. Amíg a barackok puhulnak, kockázzuk fel a húst és főzzük elő fűszerezés nélkül. Mivel bárányhússal dolgozunk, egy félóra előfőzés is elegendő. Ha ezzel készen vagyunk, öntsük le a bárányról a levét, de tartsuk meg azt, mivel még szükség lehet rá.


Felhevített vajon dinszteljük meg a hagymát, majd adjuk hozzá az előfőzött húst és az apróra vágott fokhagymát. Öntsük fel a húst a beáztatott sárgabarack levével. Ez fantasztikus ízt fog kölcsönözni a ragu levének, majd meglátják. Amikor elkezd forrni az étel, adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, a felkarikázott sárgarépát, a felvágott paprikát és persze a lényeget, a kiáztatott, aszalt sárgabarackot. Az eredeti recept a paprikát és a répát nem tartalmazza, de a túl gyümölcsös, édeskés ízt ellensúlyozandó, ezeket a hozzávalókat is az ételhez adtam.

A zöldségekkel, gyümölcsökkel dúsított ételt főzzük tovább, körülbelül 30 percig. Ha lefőne a leve, öntsünk hozzá az előfőzött húslevesléből. Sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor vágott petrezselyemmel kínáljuk. A bárányraguba természetesen más gyümölcsöt is lehet rakni, én ezúttal pár szem aszalt szilvát rejtettem bele és rizzsel tálaltam. A nyár ízei kitűnően passzolnak az omlós bárányhúshoz. A nem mindennapi étel ünnepi menünek is beillik, kerülhet akár a húsvéti asztalra. Meglátják, még a várakozásaikat is felülmúlja. Jó étvágyat hozzá!

MEGOSZTÁS