//Ünnepel a KamAZ
Putyin Kamaz #moszkvater

Ünnepel a KamAZ

MEGOSZTÁS

A gyár 50 évvel ezelőtti megalapításának tiszteletére az orosz elnök ellátogatott Naberezsnije Cselnibe, és kipróbálta a Kámai Autógyár legújabb modelljeit

Putyin Kamaz #moszkvater
Fotó:EUROPRESS/Mikhail Klimentyev / Sputnik

A Kámai Autógyár, rövidítve KamAZ Oroszország legnagyobb járműgyártó vállalata. Központja a tatárföldi Naberezsnije Cselniben található. A nehézteher gépkocsik tekintetében a világ tíz legjelentősebb vállalatának egyike, míg dízelmotorgyártásban a világranglista 8. helyét foglalja el. Aligha meglepő tehát, ha a gyár 50. születésnapja alkalmából maga az orosz elnök is ellátogatott Tatárföldre. A Szovjetunióban és a KGST tagországaiban, így Magyarországon is a KamAz 5511-es narancsszínű billencs volt a legelterjedtebb. Ez a típus azonban ma már egy letűnt kort idéz.

 Vlagyimir Putyin a legújabb típusokat próbálhatta ki Naberezsnije Cselniben. Így jövő tehergépkocsijának, a KamAZ-54907-esnek a prototípusát, amely a Continent nevet kapta. Egyszemélyes kabinja a legmodernebb panelekkel felszerelt, maga a teherautó pedig képes automata, tehát vezető nélkül, és bizonyos határon belül elektromos meghajtással is haladni. Az elnöknek megmutatták az aktuális, jövőre már sorozatgyártásban készülő KamAZ-54901-es típust is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.