//Ukrajna képtelen a szuverenitásra?
#moszkvater Ultrahang 20231001

Ukrajna képtelen a szuverenitásra?

MEGOSZTÁS

#moszkvatér és az Ultrahang közös projektjének legfrissebb adásában előbb áttekintettük az orosz-ukrán háború legfrissebb híreit, ezt követően pedig a nemzeti szuverenitás kérdéseiről beszélgettünk.

Előbb azt vizsgáltuk meg, hogy miért nem lehet sikeres az ukrán ellentámadás, és miért nem igaz, hogy Kijev erői áttörték a Szurovikin vonalat. De beszéltünk arról is, hogy miként próbálkozhat még az őszi esős időszak beállta előtt Ukrajna, és milyen esélyei vannak ennek az újabb próbálkozásnak. Ezután arról beszélgettünk, hogy miközben Finnország nemrég vált a NATO tagjává, Svédország a csatlakozás küszöbén áll, Ukrajnában pedig az egyik legfőbb politikai prioritássá vált az euroatlanti integráció, addig öt európai ország továbbra is őrzi a semleges státuszát, és eszük ágában sincs csatlakozni a NATO-hoz. Habár a NATO-tagságnak számos előnye van, az egyet jelent azzal is, hogy az érintett országok lemondanak a szuverenitásuk egy részéről. A szuverenitás hazánkban is fontos téma, hiszen akár a külpolitikai stratégia, akár a külföldi kritikák semlegesítése van terítéken, az Orbán-kormányok rendre a szuverenitásra hivatkoznak, egyre inkább közhellyé züllesztve a szuverenitás eszméjét.

Mit jelent a szuverenitás és a függetlenség, valamint a szuverenitás? Melyek ennek az előfeltételei? Miért nehéz ezt a semlegességet a jelenlegi kiélezett helyzetben megtartani? Lehet-e semleges Ukrajna? Mit jelent a magyar szuverenitás? Mi van e szlogen mögött? Egyebek mellett ezekről kérdésekről beszélgetett Stier Gáborral, a #moszkvatér alapító főszerkesztőjével, valamint Péter Tamás politikai tanácsadóval, a portál állandó szerzőjével a #moszkvater és az Ultrahang közös projektjének legújabb adásában Király Tamás és Longauer András az Ultrahang műsorvezetői.

#moszkvatér a www.moszkvater.com és az Ultrahang közös műsora minden héten kétszer, általában hétfőn és szombaton elérhető az Ultrahang csatornáján. De olvasóink megtalálják ezeket a műsorokat a portálunkon, és követhetnek bennünket a Facebookon, a Telegramon, és a Twitteren is.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.