//Újévi salátatorta

Újévi salátatorta

MEGOSZTÁS

Oroszországban december 31-én hosszúra nyúlik az újév ünneplése, már csak azért is, mert az ország 11 időzónával rendelkezik. A szilveszter a legnagyobb családi ünnep Oroszországban, a többség ilyenkor otthon, rokonok körében ünnepel.

A szilveszterrel Oroszországban valójában az ünnepek sora nyílik meg, hiszen a karácsonyt csak később ünneplik, ami – az egyházi naptár kéthetes eltolódása miatt – január hetedikére esik. Az orosz ortodox egyház ugyanis nem tért át a Gergely-naptár használatára. A szilveszter, vagyis az új év ünnepe is mindössze 300 éve esik erre a napra. Nagy Péter cár volt az, aki 1699-ben egy rendeletben határozta meg, hogy január elsejével kezdődjön az új év. A  karácsonyi ajándékozási szokás viszont egybeesik az újévi ünnepekkel, így december 31-én történik.

„Ennek oka arra vezethető vissza, hogy a karácsonyt, mint vallási ünnepet, a szovjet időkben tilos volt megünnepelni”

Egy világi ünneppel, mint az  újév, a szovjet vezetőségnek semmi baja nem volt, így semmi akadályát nem látták, hogy a családtagok megajándékozzák egymást ezen a napon. Bár a szovjet idők már több mint negyed évszázada véget értek, az ajándékokat a mai napig újévkor adják át egymásnak. Ezen a napon díszítik fel a karácsonyfát, amit újévi fenyőfának neveznek. Az ajándékokat pedig a hagyomány szerint Fagyapó hozza és osztja szét segítőjével, a Hóleánnyal.

Az újévi szokások is nagyon érdekesek: December utolsó napján kedves szokás visszaemlékezni az óév legszebb pillanataira és ezért hálát adni a sorsnak. Sokan szoktak ilyenkor az alkalomhoz illő, új ruhát is felvenni, amit azon az estén avatnak fel – ez ugyanis új élményeket jelent majd az új esztendőben. Az sem baj, ha pontban éjfélkor a zsebünkben lapul egy papírpénz – ennek jelentése ugyanis az anyagi gyarapodás a következő év során. Ha szeretnénk, hogy valami nagy dolog beteljesüljön a közeljövőben és ezt szeretnénk titokban is tartani, akkor a következő a teendő: írjuk fel egy papírra pontban éjfélkor, majd égessük el, és a belőle keletkezett hamut szórjuk bele egy pohár pezsgőbe. És vajon mi jöhet ezután? Igyuk is ki a kívánság hamujával terhes pezsgő teljes tartalmát egy szuszra, mert bizony a vágyunk csak így teljesülhet be! Ha netalántán ezen a napon váratlan vendég toppan be házunkba, mihamarább ültessük le, mert úgy hírlik, az is szerencsét jelent. A szokások sorában pedig álljon itt utolsóként egy szép szimbólum: Éjfélt követően nyissuk ki a bejárati ajtót, hogy az újév beköszöntsön otthonukba!

„Az újévi ünnepi asztalt amúgy gazdag ételválaszték jellemzi”

Az asztal szó szerint roskadozik a sok különleges étektől, az előételek sokaságától, beleértve a kaviárt, a sózott vörös halakat, a heringeket, a blinit, a savanyúságokat, a kocsonyát, és a különböző sülteket. Szeretnék egy tipikus újévi előételt bemutatni Önöknek, amely csirkét, aszalt szilvát, darált diót és még sok egyebet tartalmaz. Gazdag étel tehát, különleges ízhatással, melyet gyönyörű látvány kísér. A formája miatt itthon talán nem szokványos, hiszen ritkán tálalunk salátákat tortaként, de az íze nem lesz idegen, így méltán válhat az ünnepi asztal részévé.

Újévi aszalt szilvás, diós, csirkés salátatorta:

Салат с курицей, грецкими орехами и черносливом

Hozzávalók: 20 dkg főtt csirkemell, 10 dkg darált dió, 10 dkg aszalt szilva, 15 dkg sajt, 15 dkg majonéz, 10 dkg tejföl, 4 db főtt tojás

Az előkészületeknél, mielőtt összerakjuk a tortaformájú salátánkat, minden hozzávalót tegyünk külön tálkákba. A csirkemellet főzzük meg és hagyjuk kihűlni, majd vágjuk minél apróbb darabokra. A tojásokat szintén főzzük meg és pucoljuk meg. Ha ezzel készen vagyunk, különítsük el a tojások sárgáját a fehérjétől. Sajtreszelőn reszeljük le külön-külön a sajtot, a tojás fehérjét és a tojás sárgáját. A majonézt keverjük össze a tejföllel, hogy ne legyen olyan sűrű. De lehet csak majonézt is használni, ez ízlés dolga. A diót törjük apró darabokra egy sodrófával. Végezetül az aszalt szilvát is vágjuk apróra. Az előkészítést követően a hozzávalókat rétegenként tortaformába helyezhetjük, de szerintem kreatívabb, hogyha a rétegeket mi magunk építjük egymásra, így alakítva ki a saláta formáját. A rétegelést megelőzően érdemes beosztani a hozzávalókat, nehogy kimaradjon valamelyik réteg. Akárhogyan is döntenek, a rétegek a következő sorrendben kövessék egymást: hús, majonézes tejföl, dió, tojás sárgája, dió, tojás sárgája, majonézes tejföl, aszalt szilva, majonézes tejföl, sajt, majonézes tejföl, tojás fehérje, majonézes tejföl.

Ha ezzel készen vagyunk és már tortaformájú lett az építményünk, a szélét kenjük meg majonézzel és szórjuk meg dióval. A tortánk közepére még rakjunk sajtot díszítésnek. A salátatortához jó étvágyat, a következő esztendőre pedig minden jót, boldog új évet kívánok!

MEGOSZTÁS