//Tudott-e a pápa a pedofil ügyekről?
Theodore McCarrick #moszkvater

Tudott-e a pápa a pedofil ügyekről?

MEGOSZTÁS

Miközben Amerikában már egyesek II. János Pál szentségének visszavonását követelik, a lengyelek kiállnak II. János Pál mellett. Annak ellenére, hogy a lengyel híveket is megrázta a Theodore McCarrick amerikai bíboros ügyeivel kapcsolatos, a katolikus egyház felelősségét feltárni hivatott vatikáni jelentés.

Theodore McCarrick #moszkvater
Theodore McCarrick
Fotó:EUROPRESS/PATRICK HERTZOG/AFP

Elegendő volt ahhoz két esemény, Stanislaw Dziwisz kardinális botrányosan kínos interjúja a TVN 20 csatornának, és a Theodore McCarrick amerikai bíboros, washingtoni érsek pedofil ügyeinek kapcsán a katolikus egyház felelősségét hivatott feltárni hivatott vatikáni jelentés, hogy szélsőségesen negatív és kategorikus vélemények jelenjenek meg II. János Pál pápával kapcsolatosan a lengyel sajtóban.

„Az említett jelentés szerint a pápát tájékoztatták az egyházon belüli szexuális visszaélésekről, ám ez a kínos mozzanat sem változtat II. János Pál pápaságának lengyelországi megítélésén”

A történtekről megoszlanak a vélemények. Az IBRiS közvélemény-kutató felmérése alapján a megkérdezettek 40 százaléka szerint is tudott a pápa a papság pedofil ügyeiről, 31 százalék pedig úgy látja, hogy II. János Pál nem lépett fel határozottan a visszaélések ellen. A megkérdezettek 51 százaléka szerint azonban a pápa nem tétlenkedett. A lengyelek több mint fele szerint nem felelős a történtekért. Az egyház ügyeivel foglalkozó szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a mai ismeretek tudatában valóban kevés, amit a pápa tett. Elvitathatatlan ugyanakkor, hogy éppen II. János Pál lépett fel a leghatározottabban az egyházon belüli pedofíliával szemben. Ő jelölte ki azt az irányt, amely a mostani jelentéshez is elvezetett. A lengyel pápa volt például az, aki 2001-ben 18 évre emelte fel a gyermekek védelmének korhatárát, és a pedofil ügyek kivizsgálását átadta a római hatóságoknak.

„A lengyelek 83 százaléka továbbra is pozitívan értékeli II. János Pál pápaságát”

A világban ugyanakkor sokkal sötétebben látják és láttatják a történteket. Egyesek már II. János Pál szentségének visszavonását is követelik. Az amerikaiKathleen Cummings, a Notre Dame katolikus egyetem központjának vezetője például úgy nyilatkozott a The New York Timesnak, hogy szerinte túl gyorsan kanonizálták II. János Pált. A National Catholic Reporter pedig szerkesztőségi cikkben sürgeti az amerikai püspököket, hogy

„fojtsák el a lengyel pápa kultuszát”

A Theodore McCarrick nevét viselő dosszié összeállítását Ferenc pápa megbízásából a Pietro Parolin vezette szentszéki államtitkárság végezte. Ez volt az első alkalom, hogy a pápai állam megosztotta a nyilvánossággal az egyház egy tagjával szemben szexuális visszaélés miatt lezajlott vizsgálat részleteit.

A majdnem félezer oldalas dosszié szerint II. János Pál a szexuális visszaélésekről keringő szóbeszéd ellenére emelte magasabb rangra McCarricket. A jelentésben az is szerepel, hogy 2008-ban XVI. Benedek pápa elutasította azt a közvetlen környezetéből érkező javaslatot, hogy vizsgálják ki a bíborossal kapcsolatban felmerült vádakat. Ehelyett végül McCarrick szóbeli figyelmeztetést kapott, és arra utasították, hogy maradjon a háttérben.

„A lengyel püspöki konferencia a vatikáni jelentés nyilvánosságra hozatala után sokáig hallgatott a papi rendből kitaszított Theodore McCarrick volt washingtoni érsek ügyében, majd az elnöke, Stanislaw Gadecki védelmébe vette II. János Pál pápát”

Mint fogalmazott, a volt katolikus egyházfőt McCarrick és több más amerikai püspök cinikusan megtévesztette. A konzervatív hetilap, a Do Rzeczy ugyanakkor Lengyelországban is vizsgálatot követel. A lap helyesli az ügy vatikáni feltárását, ám egyben kiemeli, hogy McCarrick bűnösségére vonatkozóan pletykák ugyan már a ’90-es évek elejétől terjedtek, egyértelmű bizonyítékok azonban csak 2017-ben kerültek elő. Ez pedig – teszik hozzá – nem támasztja alá a II. János Pállal szemben felhozott bírálatokat.

A hetilap szerint az ügy, ha nem is közvetlenül, de érinti a lengyel katolikus egyház problémáit is, hiszen II. János Pál személyi titkárának Stanislaw Dziwisz kardinálisnak a neve 25 alkalommal fordul elő a jelentésben. S éppen Dziwisz járt közben McCarrick előmenetelében.

„S hogy a lengyel egyház háza táján is érdemes vizsgálódni, azt mutatja a wroclawi bíboros körüli botrány”

Az Apostoli Szentszék a közelmúltban tiltotta meg a pedofíliával vádolt Henryk Gulbinowicz bíborosnak, a nyugat-lengyelországi wroclawi főegyházmegye nyugalmazott érsekének a püspöki hivatalt jelképező jelvények használatát, valamint az egyházi szertartásokban való részvételt. A 97 éves bíboros ügyében tavaly májusban tett ügyészségi bejelentést egy lengyel férfi ügyvédje, azzal vádolva Henryk Gulbinowiczot, hogy 30 évvel ezelőtt molesztálta az akkor 15 éves védencét. Emellett felmerült a gyanú, hogy már nyugalmazott érsekként Gulbinowicz eltussolta a wroclawi főegyházmegyében történt pedofíliaeseteket. A bíborost arra kötelezték, hogy fizessen be bizonyos összeget a lengyel püspöki konferencia kötelekében működő, a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélések áldozatainak támogatását, a pedofília megelőzését célzó Szent József Alapítványnak.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.