//Tokajev válságellenes csomagja
Fertőtlenítő csapat dolgozik Asztanában 2020. március 30-án. Asztana teljes területének fertőtlenítését elrendelték Kazahsztánban #moszkvater

Tokajev válságellenes csomagja

MEGOSZTÁS

Kazahsztán elnöke Kaszim-Zsomart Tokajev nagyszabású intézkedéseket jelentett be a polgárok és a vállalkozások támogatására. Jelentős bérpótlékot kapnak  az egészségügyben dolgozók.

Fertőtlenítő csapat dolgozik Asztanában 2020. március 30-án. Asztana teljes területének fertőtlenítését elrendelték Kazahsztánban #moszkvater
Fertőtlenítő csapat dolgozik Asztanában 2020. március 30-án. Asztana teljes területének fertőtlenítését elrendelték Kazahsztánban
Fotó:EUROPRESS/Kazakh Defense Ministry / Handout / Anadolu Agency

Az elmúlt 24 órában 21-gyel nőtt a koronavírussal megfertőződöttek száma Kazahsztánban, ahol immár 423 esetet tartanak nyilván, egy beteg pedig meghalt. A legtöbbet Nur-Szultanban (193) és Almatiban (91). Az első megbetegedést alig másfél hete regisztrálták, így láthatóan gyorsan terjed a fertőzés. A járvány lelassítására még ezt megelőzően szigorításokat, karantént léptettek életbe.

„A kazah államfő március 15-én írta alá veszélyhelyzet bevezetéséről szóló rendeletet, amely április 15-ig érvényes, de minden bizonnyal ezután is meghosszabbítják”

 Ennek értelmében a diplomatákon és a kormányzati engedéllyel rendelkező személyeken kívül senki nem léphet be az országba, illetve távozhat onnan. Betiltották a tömegrendezvényeket – legyen szó kulturális-, sport- vagy szakmai konferenciáról –,bezártak a bevásárlóközpontok mozijai is. Az iskolákban előrehozták a tavaszi szünetet, amely így egészen április 5-ig tart, a felsőoktatási intézményekben pedig távoktatást vezettek be. A járványügyi helyzet miatt lemondták még a győzelem napi felvonulást is.

A koronavírus miatt, a belföldi ellátás biztosítása érdekében kiviteli kvótát vezettek be a búzára és a lisztre. Kazahsztánban 9,2 millió tonna gabona volt raktáron március elsején, ebből 6,4 tonna élelmiszerekhez felhasználható. A közép-ázsiai ország, amely a szomszédos országok és olyan távolabbi országok, mint Afganisztán fontos búza- és liszt-szállítója.

A napokban Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök televíziós beszédben fordult az ország népéhez, és nagyszabású intézkedéseket jelentett be a polgárok és a vállalkozások támogatására. Beszédében az elnök megjegyezte, hogy Kazahsztán az első országok között volt a térségben, amelyek megtették a szükséges intézkedéseket. A szükségállapottal sikerült megakadályozni a vírus ellenőrizetlen terjedését.

„A kormány 40,5 milliárd kazah tengét (mintegy 30 milliárd forint) különít el a koronavírus terjedése ellen küzdő egészségügyi dolgozók fizetésének kiegészítésére”

Emellett jóváhagyta a 447-től 1900 dollárig (mintegy 150-630 ezer forint) terjedő bérpótlékok kifizetését a koronavírus-járvánnyal küzdő orvosoknak és ápolóknak. Az államfő már el is rendelte a juttatások kifizetését.

Kazahsztán kormánya már meg is kezdte a válságellenes intézkedések első csomagjának végrehajtását. Ennek értelmében évente 10 százalékkal indexálják a nyugdíjakat és a juttatásokat, beleértve a célzott szociális támogatásokat is. Ez összesen 200 milliárd tenge, azaz mintegy 410 millió eurós kiadást jelent. Bővítik a minimálbérnek megfelelő, 42 500 tengére (87 euró) rúgó szociális támogatásban részesülők körét. Így segélyt kaphatnak az önfoglalkoztatók és az nem bejelentettek is.

„Ez az intézkedés a 17 milliós országban körülbelül 3 millió lakost érint”

Július 1-ig meghosszabbították a kötelező társadalombiztosítás rendszeren kívüliek teljes orvosi ellátáshoz való jogát. Mintegy 800 ezerrel bővül azok köre, akik élelmiszercsomagokhoz juthatnak. A szociálisan segítségre szoruló rétegek igényeinek követésére számítógépes rendszert fejlesztenek ki.

„A kormány a lakosság ellátását szem előtt tartva kiemelten fontosnak tartja a tavaszi mezőgazdasági munkák segítését”

A kis- és közepes gazdaságoknak 70 milliárd tengét (143,7 millió euró) különítettek el alacsony, maximum 5 százalékos kamatozású hitelekre. Ezen kívül még 100 milliárd tenge (205,8 millió euró) áll egy másik alapból rendelkezésre hasonló célokra. Emellett 390 tonna dízel üzemanyagot biztosítanak kedvezményes áron a mezőgazdasági termelőknek.

A kormány igyekszik visszavezetni a munkanélkülieket a munka világába. Egy e célból indított program keretében a minimálbér dupláját, azaz 85 ezer tengét (173 euró) kapják egy összegben azok, akik az ország más részeiben, a lakóhelyüktől távol kell a lakosságot és a bajba került vállalkozókat. A kkv-k esetében 6 hónapra felfüggesztik a jövedelmi adó befizetését. Tokajev fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy a forrásokat racionálisan kell elkölteni, és  biztosítani kell ennek az átláthatóságát.

MEGOSZTÁS

1961-ben született külpolitikai újságíró, elemző, publicista. A Demokrata és a Magyar Hang hetilapok külpolitikai szakújságírója, a #moszkvater, a szláv világgal és a posztszovjet térséggel foglalkozó portál alapító főszerkesztője. Előtte 28 éven át a lap megszűnéséig a Magyar Nemzet konzervatív napilap munkatársa, 2000-től 2017-ig a külpolitikai rovat vezetője, majd a lap főmunkatársa. A lap utolsó moszkvai tudósítója. Érdeklődési területe a posztszovjet térség, emellett a globális folyamatok. Rendszeresen publikál külpolitikai folyóiratokban, írásai, interjúi időről időre megjelennek a közép- és kelet-európai sajtóban. A Putyin-rejtély (2000) című könyv szerzője, 2009-től a Valdaj Klub állandó tagja. A Metropolitan Egyetem kommunikáció szakának docense. A Tolsztoj Társaság a Magyar-Orosz Együttműködésért Egyesület elnökségének a tagja.