//„Orosz lélek” az NDK-ból
Till Lindemann #moszkvater

„Orosz lélek” az NDK-ból

MEGOSZTÁS

Sokakat meglepett, hogy a híres német rock banda, a Rammstein frontembere, a megosztó és provokatív, ugyanakkor igazi művész Till Lindemann oroszul énekel egy klipen. Persze, mindez csak azoknak lehetett meglepetés, akik nem ismerik elég jól a Rammsteint és Lindemannt. Ők ugyanis a nyugati fősodorrral szembe menve szeretik Oroszországot.  Nem is voltak hajlandók tiltakozni amiatt, hogy egy erotikus klipjük miatt elítélték Alekszej Navalnij egyik aktivistáját.

Stier Tamás írása a #moszkvater.com számára

Till Lindemann #moszkvater
Till Lindemann
Fotó:EUROPRESS/Christophe Gateau/DPA/AFP

A Rammstein a zeneipar megkerülhetetlen jelensége. A koncertek látványvilága, és provokatív tematikájú dalaik egybeforrtak a nevükkel. Tipikusan az a zenekar, amelyet az emberek vagy szívből utálnak, vagy szeretnek. A zenekar, amely már kinőtte a stadionokat is, sokszor meghökkentette a rajongókat, és a kritikusokat. A hetekben kiadott Ljubimij gorod dalra mégis sokan értetlenül kapták fel a fejüket. Jogosan teszik fel a kérdést, hogy mégis hogy jut el egy német zenekar énekese addig, hogy egy orosz népdalt énekeljen ilyen elszántsággal, folyékonyan oroszul.

„A válasz valahol az <endékás> gyökerekben rejtőzik. A zenekar tagjai ugyanis Kelet- Németországban születtek, s nőttek fel”

Paul Landers gitáros gyerekként rövid ideig Moszkvában is élt, egy kicsit beszél is ezáltal oroszul. A billentyűs Christian Lorenz többször említette, hogy mennyire hiányolja az NDK-s időket, egyúttal Amerikát „beteg és dekadens, kultúra nélküli államnak” festette le. Till Lindemann énekes tavaly Szentpéterváron ünnepelte születésnapját, részben a német lezárások, részben viszont a városhoz fűződő szeretete miatt.

A Radio című új számuk akkori életükről szól, amikor örültek, ha sikerült elcsípniük pár nyugati dalt, vagy híreket a rádión keresztül. Ugyanis, akkoriban tiltott volt nyugati híreket, dalokat hallgatni. Más lehetőség nem lévén, a gitárjaikat is Csehországból kellett beszerezniük.

„Koncertjeiken többször énekeltek már oroszul, egy-két dalba orosz szavakat is belecsempésztek, sőt külön dalt írtak Moskau címmel. Moszkvát, a maguk módján a legszebb városnak festik le a dalban.  Az „ős” rajongóknak ezáltal nem olyan meglepő az orosz kötődés, ám a zenekart mégis többször vádolták meg fasizmussal, és nácizmussal”

A válaszuk a Links 2 3 4 dal volt a következő szöveggel: „A szívem a baloldalé”, amely politikai indíttatású üzenet volt, miszerint támogatják az NDK-t vagy Németország kommunista pártját, mivel természetesen szocialistákként nőttek fel. Ha nácinak is tűntek, azt ironikusan a provokáció miatt tették. Koncertjeik bővelkednek a pirotechnikai megoldásokban. Hol felgyújtják egymást, hol a gitárokból lövik a tüzet, mindig kitalálnak valami újat. Köztudottan pirománok, de azt kevesen tudják, hogy a zenekar neve is hűen tükrözi, mire számítson a látogató. A 2019-es turnéjukon már hatalmas méreteket öltött a tűzhöz való viszonyuk, és a müncheni rendőrség Twitter oldalát elárasztották az aggódó üzenetek, miszerint már két napja ég, meg füstöl az Olimpiai stadion. Válaszukban ez állt:

„Nyugodjon meg mindenki, csak Rammstein duplakoncert van a városban”

A zenekar neve a Ramstein légi bázison történt repülőgép katasztrófához köthető. 1988.augusztus 28-án három repülő ütközött össze egy repülő show közben, aminek következtében hetven halott, és ezer sérült esett áldozatul. A zenekar tagjait megrázták a történtek, s mintegy örök mementóként tisztelegtek a névválasztással. A videókból láthatóan hatalmas tűzoszlopok csaptak a nézők közé, amit összevetve a koncertjeikkel, mintha rekonstruálnák minden alkalommal a balesetet a színpadon. Tíz évvel ezelőtt volt szerencsém átélni első sorból az előadásukat, de csak azoknak ajánlom az első sorokat, akik bírják a hőt. Emlékszem másnap iskolába kellett mennem, és a következő párbeszéd hangzott el:

– Hát te hol jártál, hogy így lebarnultál?
– Pesten.
– De hát szakadt az eső egész hétvégén.
– Tudom, Rammstein koncert volt.

 

„De még a Rammsteinen belül is sajátos jelenség Till Lindemann.  Lindemann, a nagybetűs művész, aki már szinte volt minden is, kötődik a legszorosabban Oroszországhoz. Lipcsében született, és erős kapcsolat fűzi a keletnémet kultúrához, amelybe gyökeresen beleszövődött az oroszság egy része”

Apja, Werner Lindemann híres író volt az NDK-ban, anyja pedig újságíró. Szülei válása után rövid ideig apjával élt, akivel nem volt felhőtlen a kapcsolata. Apja egy könyvet is írt erről az időszakról. Arról, hogy milyen nehéz volt megbirkózni az alkoholizmusával, és a tinédzser Till-lel.

Till sportiskolába járt, és úszóként nevezve volt az 1980-as moszkvai olimpiára. De nem indulhatott, mert az előtte megrendezett Európa bajnokság során engedély nélkül elhagyta a csapat szállodáját. Később egy sérülés miatt sportkarrierjét be kellett fejeznie.

„Ezek után szó szerint mindent kipróbált. Volt asztalos tanonc, galéria technikus, tőzegvágó, és kosárfonó”

A zenélést 23 évesen kezdte dobosként, majd később dalszövegeket írt, és énekes lett.
Pirotechnikusi papírt szerzett, hogy a látványelemeket biztonságosabbá tegye a koncerteken.
Az első verseskötetét 2002-ben adta ki, majd 2013-ban a másodikat, amit orosz nyelven is megjelentetett. Szentpéterváron dedikálást is tartott, ahol órákat vártak sorokban a rajongók. Volt aki 11 órát is várt egy autogramért.

„Több alkalommal hangoztatta, hogy szívesen felvenné az orosz állampolgárságot”

De nem csak azért, hogy az adózással spóroljon, hanem azért, hogy minden ismerősét, barátját meghívhassa Oroszországba, és neki se kelljen a beutazásnál a bürokráciával szenvednie. 2015-ben megalakította Peter Tagtgrennel a szólózenekarát, a Lindemannt. Az első album után külön orosz turnét is csináltak több városban. Idén jön ki egy koncertlemezük a moszkvai koncertről.

 

A hamburgi színházban bemutatott Hansel und Gretel előadáshoz hat új dallal járultak hozzá, sőt Lindemann meg is jelent egy szerepben az előadásban. Azóta elvált az útjuk, és Lindemann egyedül csinálja tovább.

A National Geographic által kiadott képeskönyveket is készített Joey Kelly-vel a Yukon folyó, és az Amazonas menti túrájukról, majd saját pornófilmet forgatott. Aztán 2020 májusában kórházba került, és találgatták, hogy a koronavírus miatt lett-e rosszul, de az is lehet, hogy nem kellett volna egy hónappal előtte Pripjatyban ringisezni.

Ezt követően féléves szünet után váratlanul jelentkezett a Ljubimij gorod dallal, ahol folyékonyan oroszul énekel. A régi szovjet dalt Nyikita Bogoszlovszkij komponálta, és most Timur Bekmambetov új filmjéhez használják fel.

 

A Gyevjatajev, vagy „V2 Menekülés a pokolból” film Mihail Gyevjatajev orosz háborús hősről szól, aki egy lopott repülőn szökött meg az egyik német koncentrációs táborból. Bekmambetov rendező azt is elmondta, hogy Lindemann magától kereste meg, hogy elénekelhesse a dalt. Gyerekkorában gyakran hallotta, amint anyja énekli a dalt főzés közben, így kötődik hozzá. Időközben kiadták a dal szimfonikus változatát is, amit az Ermitázsban forgattak.

A Rammstein közben már készülődik a pandémia utáni visszatérésre, a bejelentett pluszkoncertekkel, és az amerikai turnéval, sőt már egy új lemezt is felvettek. De akik a zenekarnál is jobban várhatják a visszatérést, azok a rajongók. Köztük én is, mivel már két éve porosodik a jegyem a szekrényben a varsói koncertjükre. Bízom benne, hogy jövőre már a koncert után frissen lebarnulva egy mosollyal az arcomon lépek majd ki a stadionból egy normális világba.

 

MEGOSZTÁS