//Tartanak a lengyelek a migráns helyzettől
Egy iraki menekült gyerek haját vágják a belarusz-lengyel határ mellett fekvő Grodnóban 2021. november 29-én #moszkvater

Tartanak a lengyelek a migráns helyzettől

MEGOSZTÁS

Közel három hónapja zajlik a belarusz-lengyel határon a migráns válság, s ez a lengyel társadalmat sem hagyja érintetlenül. Sokan úgy vélik, a rendkívüli helyzet veszélyezteti az országukat, és az Európai Uniót. A Rzeczpospolita napilap nemrég közzétett egy felmérést, mit gondolnak a lengyelek a határhelyzetről.

Ijjas Anna írása a #moszkvater.com számára

Egy iraki menekült gyerek haját vágják a belarusz-lengyel határ mellett fekvő Grodnóban 2021. november 29-én #moszkvater
Egy iraki menekült gyerek haját vágják a belarusz-lengyel határ mellett fekvő Grodnóban 2021. november 29-én
Fotó:EUROPRESS/SEFA KARACAN/ANADOLU AGENCY/AFP

Növekvő aggodalommal figyelik a lengyelek, mi történik a határnál. Számosan gondolják azt, hogy a történtek veszélybe sodorják országukat és az Európai Uniót. Ezt a megkérdezettek 63, illetve 67,9 százaléka tartja így. A megkérdezettek több mint fele (51,3 százalék) szerint a helyzet magukra a migránsokra is veszélyes.

„Így gondolkodnak nagyrészt a városlakók, az ellenzékkel szimpatizálók, a magasabb végzettségűek, valamint a vallásosak és a vallásgyakorlók is”

– derül ki az IBRiS cég kutatásából. Vannak, akik magukat és családjukat érzik veszélyeztetve (34,9 százalék), de vannak, akik szerint a határ menti helyzet nem jelent fenyegetést semmilyen téren (9,8 százalék). Azoknak a csoportja, akik fenyegetve érzik Lengyelországot, szinte megegyezik azokéval, akik más felmérésekben támogatják a határ menti fal megépítését és a kormány válságkezelését – tudatta a kutatócsoport vezetője, Marcin Duma.

„Mit gondolnak a lengyelek a helyzet megoldásáról?”

Számosan (46,6 százalék) Belaruszt hibáztatják, szerintük Minszk irányította a migránsokat, s ez az állam felelőssége, tehát neki kellene ezzel foglalkozni, az Európai Uniónak pedig ez ügyben tárgyalnia kellene Alekszandr Lukasenkóval. Lengyelország szerintük senkit se engedjen be a határain belül.

A másik megoldás, hogy Lengyelország engedje be a menekülteket, helyezze őket táborokba, és ha kérik, engedélyezze nekik a menekültstátuszt. Ezt a válaszadók 29,7 százaléka jelölte meg megoldásként. Egyesek (12,3 százalék) pedig úgy gondolják, a menekülteket fogadja be Németország, és a többi EU-tagállam.

MEGOSZTÁS